Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-05-2024 12:01

Η Ελβετία χρηματοδοτεί την ανέγερση κτηρίου για σπάνιες παθήσεις και κέντρου εθελούσιων επιστροφών στο πλαίσιο της Δεύτερης Ελβετικής Συνεισφοράς 2019-2029

Υπεγράφησαν σήμερα, 15 Μάϊου 2024, στη Λευκωσία, μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελβετικής Συνομοσπονδίας οι ακόλουθες συμφωνίες:

(α) Συμφωνία για την ανέγεση κτηρίου για σπάνιες παθήσεις, η οποία προνοεί τη συνεισφορά ποσού ύψους CHF 2,0 εκατ. (περίπου €2,1 εκατ.). Η χορηγία θα καλύψει το κόστος για την ανέγερση εξειδικευμένου κέντρου για σπάνιες παθήσεις, το οποίο θα παρέχει ολιστική, ολοκληρωμένη ψυχοκοινωνική υποστήριξη και διαχείριση ασθενειών σε άτομα που ζουν με σπάνιες ασθένειες και στις οικογένειές τους.

(β) Συμφωνία για τη λειτουργία κέντρου εθελούσιων επιστροφών του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) Ελλάδος σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης Κύπρου. Η συμφωνία προνοεί την συνεισφορά ποσού ύψους CHF 1,05 εκατ. (περίπου €1,1 εκατ.). Η χορηγία θα συμβάλει στην ανάπτυξη υποδομών φιλοξενίας για τους αιτούντες ασύλου που επιθυμούν να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους.

Τις συμφωνίες υπέγραψαν ο Αν. Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομικών κ. Ανδρέας Ζαχαριάδης και ο πρέσβης της Ελβετικής Συνομοσπονδίας στην Κύπρο κ. Christoph Burgener.

Οι συμφωνίες αποτελούν μέρος των δύο Συμφωνιών Πλαίσιο, οι οποίες υπεγράφησαν μεταξύ των δυο χωρών. Η μία έχει ως στόχο τη Μείωση των Οικονομικών και Κοινωνικών Ανισοτήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για το ποσό των CHF 5,2 εκατ. (περίπου €5,4 εκατ.), ενώ η δεύτερη Συμφωνία Πλαίσιο, ύψους CHF 10,0 εκατ. (περίπου €10,4 εκατ.) προνοεί τη στήριξη μέτρων στον τομέα της Μετανάστευσης. Οι χορηγίες αυτές παραχωρούνται στο πλαίσιο της Δεύτερης Ελβετικής Συνεισφοράς 2019-2029 και σύντομα αναμένεται να διατεθούν πρόσθετα κονδύλια για τον τομέα της Μετανάστευσης. 

(ΕΑθ/NΓιαν)