Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-05-2024 15:46

Πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα: «Βία και Παραβατικότητα στο Σχολείο: Από τη θεωρία στην πράξη»

Το Παρατηρητήριο για τη Βία στο Σχολείο (ΠΑ.ΒΙ.Σ.) του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου, Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας πραγματοποίησε την Τετάρτη, 15 Μαΐου 2024, στο Mediterranean Beach Hotel στη Λεμεσό, από τις 8:15-13:00, Ημερίδα με θέμα «Βία και Παραβατικότητα στο Σχολείο: Από τη θεωρία στην πράξη».

Η Ημερίδα διοργανώθηκε στο πλαίσιο των Δομημένων Προγραμμάτων υποστήριξης σχολείων που προσφέρονται από το ΠΑ.ΒΙ.Σ. και αποσκοπούσε στην εμπεριστατωμένη παρουσίαση του φαινομένου της σχολικής βίας και παραβατικότητας, στην ανάλυση των παραγόντων που συμβάλλουν στην εκδήλωση του φαινομένου, καθώς και στον εντοπισμό καλών πρακτικών για την πρόληψη και την αντιμετώπισή του.

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας απηύθυνε χαιρετισμό η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας δρ Μαρίνα Ιωάννου Χασάπη, εκ μέρους της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, καθώς και σύντομο καλωσόρισμα η Διευθύντρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου δρ Έλενα Χατζηκακού. Η Ημερίδα περιλάμβανε δύο κεντρικές εισηγήσεις. Η δρ Βασιλική Αρτινοπούλου, Καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής παρά τω Πρωθυπουργώ για τη Βία και την Παραβατικότητα Ανηλίκων (2024) προσέφερε εισήγηση με θέμα «Βία και Παραβατικότητα Ανηλίκων: Πρόληψη και Αντιμετώπιση». Ο δρ Παναγιώτης Σταυρινίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, αναφέρθηκε στη συμβολή της εγχώριας επιστημονικής έρευνας στη διαμόρφωση πολιτικής, δράσεων και καλών πρακτικών για τη σχολική βία και παραβατικότητα. Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με τη διεξαγωγή τεσσάρων, παράλληλων βιωματικών εργαστηρίων, τα οποία συντόνιζαν οι λειτουργοί του ΠΑ.ΒΙ.Σ.

Στην Ημερίδα συμμετείχαν 150 εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων και από όλες τις επαρχίες της Κύπρου και στο πλαίσιό της τους δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουν και να αναστοχαστούν μέσω βιωματικών εργαστηρίων, καθώς και να παρακολουθήσουν την παρουσίαση καλών πρακτικών και δράσεων από αριθμό σχολείων που συμμετείχαν στα δομημένα προγράμματα του ΠΑ.ΒΙ.Σ., κατά τη σχολική χρονιά 2023-24.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Ημερίδας.

(ΙΠ/ΑΦ)