Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-05-2024 15:57

Αναφορές της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου στη Συνεδρία της Ολομέλειας 16 Μαΐου 2024

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Θα ήθελα προ ημερησίας διατάξεως να καταδικάσω με τον πιο έντονο τρόπο τη χθεσινή βίαιη δολοφονική απόπειρα κατά του Πρωθυπουργού της Σλοβακίας κ. Robert Fico στην πόλη Χάντλοβα. Τέτοιες αποτρόπαιες ενέργειες υπονομεύουν συνθέμελα τη δημοκρατία και δεν νοούνται σε πολιτισμένες κοινωνίες.

Εξ αφορμής του πολύ θλιβερού αυτού συμβάντος, τονίζω για μία ακόμα φορά τη συλλογική ευθύνη των πολιτικών ηγετών να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να εντείνουν τις προσπάθειές τους προς αντιμετώπιση των απειλών κατά της δημοκρατίας και τη διαμόρφωση ενός ελπιδοφόρου μέλλοντος που να εγγυάται την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία των πολιτών.

Εύχομαι ο Σλοβάκος Πρωθυπουργός να ξεπεράσει αυτή τη δοκιμασία το συντομότερο και εκφράζω την αλληλεγγύη και συμπαράσταση όλων των Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων στους οικείους του, τη Δημοκρατία της Σλοβακίας και τον φίλο λαό της.

Αγαπητές συναδέλφισσες και αγαπητοί συνάδελφοι,

Η 8η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη Διεθνή Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας.  Στόχος των δράσεων για το 2024 είναι η διάδοση του μηνύματος ότι κάθε άτομο με θαλασσαιμία έχει δικαίωμα πρόσβασης σε ιατρικές υπηρεσίες με σωστή διάγνωση, κατάλληλες θεραπευτικές επιλογές και ολοκληρωμένη φροντίδα.

Η θαλασσαιμία, ως το πιο κοινό μονογονιδιακό νόσημα, αριθμεί πέραν των τριακοσίων εκατομμυρίων φορέων παγκοσμίως.  Στην Κύπρο, η Θαλασσαιμία αποτελεί εθνική ασθένεια, αφού ως προς τον γενικό πληθυσμό, έχουμε τους περισσότερους πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς, των οποίων η καθημερινότητα συνίσταται στην αυστηρή και πολυδιάστατη αγωγή και αντιμετώπιση, στη συχνή μετάγγιση αίματος και στην ταυτόχρονη θεραπεία αποσιδήρωσης, καθώς και σε συνεχείς ελέγχους, εφόσον η ασθένεια είναι εκφυλιστική.

Ως Βουλή των Αντιπροσώπων χαιρετίζουμε το εξαίρετο έργο που επιτελούν η Κλινική Θαλασσαιμίας, το Εργαστήριο Πληθυσμιακού Ελέγχου Θαλασσαιμίας του Νοσοκομείου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ και το Τμήμα Μοριακής Γενετικής Θαλασσαιμίας του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου.  Χαιρετίζουμε επίσης τις διαρκείς δράσεις του Παγκύπριου Συνδέσμου Θαλασσαιμίας τη στήριξη και εκπαίδευση των Ατόμων με Θαλασσαιμία.  Θέλοντας να συνδράμουμε την προσπάθεια ενίσχυσης της αιμοδοσίας, έχουμε συμμετάσχει στις δράσεις του Συνδέσμου για ευαισθητοποίηση, στο πλαίσιο των οποίων, το κτίριο της Βουλής φωταγωγήθηκε την Τετάρτη 8 Μαΐου με κόκκινο χρώμα, το οποίο συμβολίζει την προσφορά αίματος.  

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η Εβδομάδα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τις Ρευματικές και Μυοσκελετικές Παθήσεις, από τις 4 μέχρι τις 11 Μαΐου, αποτελεί ετήσια δράση του Συνδέσμου Ρευματοπαθών Κύπρου, ο οποίος από το 1984 παρέχει πολύτιμες υπηρεσίες στήριξης, εκπαίδευσης, θεραπείας και αποκατάστασης και πρωτοστατεί στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των συνανθρώπων μας που έχουν διαγνωσθεί με ρευματικές παθήσεις.  Κύριος στόχος του συνδέσμου είναι η άμεση πρόσβαση των ασθενών σε ιατροφαρμακευτική αγωγή, παροχή ψυχολογικής ενδυνάμωσης, προώθηση δράσεων κοινωνικής ενσωμάτωσης και εξασφάλιση ισότιμων δικαιωμάτων σε κοινωνικό και πολιτειακό επίπεδο.

Φέτος, οι εκδηλώσεις διαφώτισης του συνδέσμου πραγματοποιούνται μεταξύ 13 και 18 Μαΐου, με αποκορύφωμα τη διοργάνωση ενός ιδιαίτερα σημαντικού συνεδρίου, αύριο και μεθαύριο, 17 και 18 Μαΐου, με θέμα «Αυτοδιαχείριση Ρευματικών Παθήσεων - Συναπόφαση Ιατρού-Ασθενή».

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Κάθε χρόνο στις 12 Μαΐου γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Νοσηλευτών. Φέτος το σύνθημα είναι «Οι νοσηλευτές μας. Το μέλλον μας. Η οικονομική δύναμη της φροντίδας» και στόχο έχει να υπογραμμίσει το γεγονός ότι η στρατηγική επένδυση στον καίριο τομέα της νοσηλευτικής αποφέρει σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη, καθώς αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της υγειονομικής περίθαλψης.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων εκφράζει τις ευχαριστίες του σώματος, αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας, στο ευγενές λειτούργημα που επιτελούν οι νοσηλευτές και οι μαίες μας και τους διαβεβαιώνουμε ότι είμαστε δίπλα τους στη διαχρονική προσπάθεια στήριξης του δύσκολου έργου τους, ενισχύοντας και βελτιώνοντας συνεχώς το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.

Η 16η Μαΐου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Κοιλιοκάκης.  H κοιλιοκάκη είναι μια κληρονομική αυτοάνοση πάθηση, η οποία προκαλεί δυσανεξία στη γλουτένη, μία πρωτεΐνη που ανευρίσκεται στα δημητριακά και η οποία προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα στην καθημερινότητα των πασχόντων. 

Στην Κύπρο γύρω στα 2 000 άτομα έχουν διαγνωσθεί με κοιλικοκάκη, ενώ με βάση τα δεδομένα στην Ευρώπη το 1% με 1,4% του πληθυσμού νοσεί. Ως Βουλή των Αντιπροσώπων δεσμευόμαστε για συνεχή βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου που αφορά στα δικαιώματα όλων των ασθενών και τις πολιτικές ευαισθητοποίησης, προσβασιμότητας και συμπερίληψης. Επιβεβαιώνουμε επίσης τη στήριξή μας προς όλους τους συνδέσμους που προάγουν τα δικαιώματα των ασθενών, βάσει των ιδιαιτεροτήτων και αναγκών τους στον αγώνα για μια πλουραλιστική, ισότιμη και χωρίς διακρίσεις κοινωνία. 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κοιλιοκάκης, το κτίριο της Βουλής των Αντιπροσώπων θα φωταγωγηθεί σήμερα με πράσινο χρώμα, με στόχο την αύξηση της αναγνωρισιμότητας της νόσου, αλλά και την ευαισθητοποίηση του κόσμου έναντι στα άτομα με κοιλιοκάκη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η 9η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως “Ημέρα Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών κατά τον B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο”.  Η ημέρα αυτή σηματοδοτεί το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη και τον οριστικό θρίαμβο της ελευθερίας επί της τυραννίας. Οι δυνάμεις των Συμμάχων πέτυχαν την άνευ όρων παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας το 1945, θέτοντας τέλος σε ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια στην ανθρώπινη ιστορία.  Την ημέρα αυτή τιμούμε τη μνήμη εκείνων που πολέμησαν και θυσιάστηκαν για την προάσπιση της ελευθερίας και της δικαιοσύνης και που με το θάρρος και την επιμονή τους, άνοιξαν τον δρόμο για την επικράτηση της ειρήνης.

Την 9η Μαΐου εορτάζεται επίσης “Η Ημέρα της Ευρώπης” ως σύμβολο ενότητας, συνεργασίας και ειρήνης μεταξύ των εθνών της ευρωπαϊκής ηπείρου.  Την ημέρα αυτή, ανατρέχουμε στην ιστορική Διακήρυξη Σουμάν του 1950,  την πρόταση του Γάλλου Υπουργού Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν που έθεσε τα θεμέλια για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα.

“Η Ημέρα της Ευρώπης” σηματοδοτεί την κοινή δέσμευση για ειρήνη και ευημερία, υπερβαίνοντας τα εθνικά σύνορα και προάγοντας την αλληλεγγύη μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών και λαών και λειτουργώντας ως σύμβολο ελπίδας, εμπνέοντας τους Ευρωπαίους να εργαστούν για ένα κοινό όραμα, για ένα ειρηνικό, χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμο μέλλον.  Για την Κύπρο αποτελεί συνεχή υπόμνηση των οφελών που ως ένα μικρό κράτος αποκομίζουμε από τη σύμπραξή μας σε έναν πολυπολιτισμικό σχηματισμό.

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,

Το Τμήμα Δασών, στο πλαίσιο της εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών άξονες του οποίου αποτελούν η πρόληψη, η ανίχνευση και η καταστολή των πυρκαγιών, έχει ορίσει για φέτος την περίοδο από τη 13η μέχρι τη 19η Μαΐου ως την Εβδομάδα Προστασίας Δασών, μία εξαιρετική πρωτοβουλία για την οποία αξίζουν συγχαρητήρια.

Οι δασικές πυρκαγιές που ξέσπασαν ήδη από τον περασμένο Απρίλιο, αποτελούν ένδειξη, όπως αναφέρεται και στην εγκύκλιο του Τμήματος Δασών, ότι η φετινή αντιπυρική περίοδος αναμένεται να είναι πολύ δύσκολη όχι μόνο λόγω της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής και της συνεχούς ανόδου της θερμοκρασίας, αλλά και εξαιτίας της μειωμένης βροχόπτωσης και των παρατεταμένων περιόδων ξηρασίας στο νησί μας.

Ως νομοθετική εξουσία δεσμευόμαστε να στηρίξουμε κάθε δράση που σχετίζεται με την προστασία των δασών και τη δασοπυρόσβεση.  Καλώ επίσης όλους τους πολίτες να συναισθανθούν την ευθύνη που αναλογεί στον καθένα για τη διαφύλαξη του δασικού μας πλούτου σε κάθε δραστηριότητά μας. Υπενθυμίζω συναφώς τους αριθμούς 1407 και 112, στους οποίους καλούμαστε να αναφέρουμε την παρουσία φωτιάς ή καπνού μέσα ή κοντά στο δάσος.

Αγαπητές συναδέλφισσες και αγαπητοί συνάδελφοι,

Αύριο, 17 Μαΐου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας που είναι αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση του κοινού για θέματα που σχετίζονται με τις διακρίσεις εναντίον των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.  Τα δικαιώματα που διεκδικούν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα είναι ανθρώπινα δικαιώματα και ως τέτοια θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα για όλους.  Ως Βουλή των Αντιπροσώπων στεκόμαστε απέναντι σε κάθε είδους προκατάληψη, διάκριση ή βία και υπογραμμίζουμε την ανάγκη για σεβασμό στη διαφορετικότητα και διασφάλιση της αξιοπρέπειας και της ισότητας όλων των συνανθρώπων μας, όπως αρμόζει σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου και σε μια συμπεριληπτική κοινωνία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Τιμούμε στις 19 Μαΐου την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Η εμφάνιση του Κινήματος των Νεοτούρκων και η εξάπλωση του τουρκικού εθνικισμού πυροδότησαν τα φονικά γεγονότα που οδήγησαν κατά την περίοδο 1916-1923 στην αποτρόπαια εξόντωση 353 000  Ελλήνων του Πόντου και στην εκδίωξη άλλων 400 000 και πλέον από τις πατρογονικές τους εστίες.  Δυστυχώς, η Τουρκία μέχρι και σήμερα αρνείται τη διάπραξη της γενοκτονίας και αποδίδει τους θανάτους των Ποντίων, αλλά και των Αρμενίων και Ασσυρίων σε απώλειες πολέμου, σε λιμό και σε ασθένειες.

Η Βουλή, με ομόφωνο ψήφισμά της στις 19 Μαΐου 1994, αναγνώρισε τη γενοκτονία των Ποντίων και έκτοτε συμπαραστέκεται στον αγώνα της ποντιακής κοινότητας για διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας. Η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης, σε σχέση με τη συστηματική εξόντωση των χριστιανικών πληθυσμών στα εδάφη της υπό κατάρρευση Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στις αρχές του περασμένου αιώνα λειτουργεί ως υπόμνηση της σημασίας της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών και ως αποτρεπτικού παράγοντα επανάληψης τέτοιων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Κυρίες και κύριοι,

Σας καλώ να τηρήσουμε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των θυμάτων της ποντιακής γενοκτονίας, αλλά και κάθε γενοκτονίας.                                  

(Τήρηση μονόλεπτης σιγής)

Αιωνία η μνήμη των θυμάτων!

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)