16-05-2024 18:18
Χαιρετισμός της Υφυπουργού Πολιτισμού δρος Βασιλικής Κασσιανίδου στην παρουσίαση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «CENSUS of Modern Greek Literature»
Χαίρομαι ιδιαίτερα που παρευρίσκομαι σήμερα στην παρουσίαση που διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, για την ηλεκτρονική πλατφόρμα «CENSUS of Modern Greek Literature», την καινοτόμο βάση δεδομένων ανοικτής πρόσβασης της νέας ελληνικής λογοτεχνίας στα αγγλικά από τον 12ο αιώνα μέχρι και σήμερα.
Πρόκειται για ένα μεγαλεπίβολο και εξαιρετικής σημασίας έργο διεθνούς εμβέλειας, το οποίο ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο στον αγγλόφωνο κόσμο για την ελληνική λογοτεχνία, αφού στοχεύει να συμπεριλάβει σταδιακά όλες τις αγγλόγλωσσες μεταφράσεις της νεοελληνικής λογοτεχνίας και όλες τις αγγλόγλωσσες μελέτες που σχετίζονται με αυτή.
Το έργο έχει να προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στον πολιτισμό μας εφόσον, μεταξύ πολλών άλλων, παρακάμπτει το όποιο εμπόδιο της γλώσσας, χρησιμοποιώντας τον δίαυλο της αγγλικής, της διεθνούς γλώσσας, που κατά κύριο λόγο χρησιμοποιείται στους τομείς της επιστήμης, των γραμμάτων και των τεχνών. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η συμμετοχή της νεότερης λογοτεχνίας της Ελλάδας και της Κύπρου στις διεθνείς συζητήσεις περί πολιτισμού.
Το έργο προσφέρει τη δυνατότητα στον αγγλόφωνο μελετητή να προσεγγίσει τα ελληνικά λογοτεχνικά κείμενα μέσω έγκριτων αγγλικών μεταφράσεων και κριτικών δοκιμίων. Από την άλλη, ο ελληνόφωνος μελετητής διευκολύνεται ως προς τον εντοπισμό της αγγλόγλωσσης δευτερεύουσας βιβλιογραφίας της ελληνικής λογοτεχνίας.
Ως Υφυπουργείο Πολιτισμού αναγνωρίζουμε και επικροτούμε πρωτοβουλίες όπως η σημερινή, που στόχο έχει την ενημέρωση του ενδιαφερόμενου κοινού της Κύπρου, και την πληροφόρηση φορέων και ιδρυμάτων για εμπλοκή και συνεργασία τους σε τέτοια έργα. Σκοπός είναι η διάδοση των εκδόσεων της Κύπρου στον αγγλόφωνο κόσμο, και συνεπώς η εξωστρέφεια της πνευματικής μας παραγωγής, καθώς επίσης και η κινητοποίηση ερευνητικών κέντρων, πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, βιβλιοθηκών, και άλλων φορέων για την ανάπτυξη αντίστοιχων δράσεων για τη νεοελληνική βιβλιογραφία.
Αξίζουν λοιπόν συγχαρητήρια στους πρωτεργάτες του έργου αυτού όπως και στις επιστημονικές υπεύθυνές του, δρ Αφροδίτη Αθανασοπούλου και δρ Μαρίνα Ροδοσθένους-Μπαλάφα, καθώς και στους σημερινούς ομιλητές που θα μας παρουσιάσουν το έργο.
Τονίζω για άλλη μια φορά ότι το Υφυπουργείο Πολιτισμού στηρίζει κάθε προσπάθεια για ανάπτυξη της εξωστρέφειας και της διεθνούς συνεργασίας. Γι’ αυτό το σκοπό άλλωστε, προχωράμε στον σχεδιασμό Στρατηγικής Πολιτιστικής Διπλωματίας, μέσω του οποίου αναμένεται να καθοριστεί το θεσμικό πλαίσιο και οι διαδικασίες συνεργασίας και συνεργειών των δημοσίων και άλλων φορέων που ασχολούνται με τον πολιτισμό, ώστε να συμμετέχουν σε ευρωπαϊκό και διεθνές πεδίο σε πολιτιστικές δράσεις αλλά και σε συνεργασίες για έρευνα και ανάπτυξη με ένα συντεταγμένο και στοχευμένο τρόπο προς μεγιστοποίηση του οφέλους για όλους τους εμπλεκομένους.
Κλείνοντας, θα ήθελα να καλωσορίσω στην Κύπρο και να ευχαριστήσω εκ των προτέρων για την αναλυτική παρουσίαση του έργου, την Καθηγήτρια Ντία Φιλιππίδου και τον Καθηγητή Wim Bakker. Είμαι βέβαιη πως το έργο αυτό θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για φοιτητές, ερευνητές και καθηγητές Νεοελληνικών Σπουδών, αλλά και για μεταφραστές, καθώς και για τον εμπλουτισμό των βιβλιοθηκών μας με αγγλόγλωσσο υλικό για τις ελληνικές σπουδές.
Θερμά συγχαρητήρια σε όλους και όλες.
Ευχαριστώ.
(ΕΚ/ΕΑθ/ΝΓιαν)
Σχετικά Ανακοινωθέντα