Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-05-2024 19:55

Η βουλεύτρια κ. Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν παρουσίασε Έκθεσή της για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος ενώπιον της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου

Συνεχίζονται στην Μπράγκα οι εργασίες της 18ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου (ΚΣΜ).

Η κ. Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν, Ειδική Εισηγήτρια της ΚΣΜ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, παρουσίασε σήμερα, Έκθεσή της,  με τίτλο “Τρομοκρατία και Εγκληματικές Απειλές που επηρεάζουν την περιοχή της Μεσογείου”.

Η κ. Θεοδώρου Σούπερμαν σκιαγράφησε τις νέες τάσεις στην τρομοκρατική απειλή που αντιμετωπίζει η περιοχή της ΚΣΜ, οι οποίες, όπως ανέφερε, επηρεάζονται από τις διεθνείς πολιτικές εξελίξεις και τις εκφάνσεις του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος.

Η Ειδική Εισηγήτρια επισήμανε ότι τα θύματα τρομοκρατικών ενεργειών αυξάνονται παγκοσμίως, καθώς αυξάνεται η επιχειρησιακή ικανότητα των τρομοκρατικών ομάδων και διευρύνεται ηδιείσδυσή τους στις κοινωνίες, μέσω του διαδικτύου και της χρήσης εφαρμογών της τεχνητής νοημοσύνης και άλλων τεχνολογικά προηγμένων μεθόδων για τη στρατολόγηση των ακολούθων τους και τον σχεδιασμό των επιθετικών τους ενεργειών.

Η κ. Θεοδώρου Σούπερμαν αναφέρθηκε στην επισφαλή κατάσταση που δημιουργήθηκε στην περιοχή μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, στις επιθέσεις των Χούθι κατά φορτηγών πλοίων, οι οποίες πλήττουντη διεθνή ναυσιπλοΐα, στην τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα, καθώς και σε περιοχές υψηλού κινδύνου βάσει στοιχείων των Ηνωμένων Εθνών, όπως το Σαχέλ, όπου οι τρομοκράτες εκμεταλλεύονται την πολιτική αστάθεια, περιοχή η οποία αριθμεί πέραν του πενήντα τοις εκατό του συνολικού αριθμού θυμάτων τρομοκρατίας παγκοσμίως.

Η κ. Σούπερμαν, σημείωσε ότι παράγεται σημαντικό έργο μέσω της διακρατικής και διεθνούς συνεργασίας, η οποία είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της διαρκώς εξελισσόμενης τρομοκρατικής απειλής, υπογραμμίζοντας ότι οι αντιτρομοκρατικές πολιτικές πρέπει να εξελίσσονται και να προσαρμόζονται για να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις. Τα σχετικά εγχειρίδια του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών, με το οποίο η ΚΣΜ έχει άριστη συνεργασία, ανέφερε η κα Σούπερμαν, παρέχουν στα κράτη τις κατευθυντήριες γραμμές για τη συνεχή ενίσχυση των νομοθετικών τους πλαισίων και των επιχειρησιακών τους ικανοτήτων.

Καταλήγοντας, η Κύπρια βουλεύτρια υπογράμμισε ότι η επίλυση των συγκρούσεων και η εδραίωση της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή και παγκοσμίως αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ριζική εξάλειψη της μάστιγας της τρομοκρατίας. Επισήμανε δε, ότι η μισαλλοδοξία, ο ρατσισμός, η προκατάληψη και τα στερεότυπα τροφοδοτούν την τρομοκρατία και τόνισε τη σημασία της προώθησης του διαπολιτισμικού διαλόγου και του αλληλοσεβασμού.

Οι εργασίες της 18ης Συνόδου της Ολομέλειας ολοκληρώθηκαν με τηναπονομή του Βραβείου ΚΣΜ για το έτος 2022, στο Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, η επιλογή του οποίου είχε ανακοινωθεί κατά την 16η Ετήσια Γενική Συνέλευση στο Ντουμπάι, τον Φεβρουάριο  του 2022. Το Βραβείο παρέλαβε εκ μέρους του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος το μέλος της κυπριακής αντιπροσωπίας στην ΚΣΜ κ. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)