Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-05-2024 21:19

Δεύτερη ημέρα των εργασιών της 18ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου

Συνεχίστηκαν και ολοκληρώθηκαν σήμερα στη Μπράγκα της Πορτογαλίας οι εργασίες της 18ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου (ΚΣΜ), στην οποία συμμετείχαν οι βουλευτές κ.κ. Ανδρέας Πασιουρτίδης (επικεφαλής), Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν, Χρίστος Ορφανίδης και Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.

Ο κ. Πασιουρτίδης, σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση της Έκθεσης της 1ης Μόνιμης Επιτροπής της Συνέλευσης, με θέμα τις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις και προκλήσεις ασφάλειας στην περιοχή της Μεσογείου, αναφέρθηκε στον συνεχιζόμενο πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς. Καταδίκασε τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 και κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των ομήρων. Ο κ. Πασιουρτίδης επισήμανε, ωστόσο, ότι ο διακηρυγμένος πόλεμος του Ισραήλ μέχρι την «ολική νίκη» κατά της Χαμάς δεν μπορεί να διεξάγεται εκτός του πλαισίου του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και κάλεσε, παράλληλα, για την άμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων από τις Ισραηλινές φυλακές.

Ο κ. Πασιουρτίδης τόνισε ότι στη Γάζα εκτυλίσσεται μια ανείπωτη ανθρωπιστική τραγωδία και ότι η αντίδραση του Ισραήλείναι δυσανάλογη. Στηλίτευσε δετην παρεμπόδιση της παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας και ειδών βασικής ανάγκης στους πληγέντες, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, με αποτέλεσμα οι Παλαιστίνιοι της Γάζας να βιώνουν συνθήκες που ισοδυναμούν με γενοκτονία. Ο κ. Πασιουρτίδης τόνισε ότι το Ισραήλ έχει υποχρέωση να συμμορφωθεί με τα διατάγματα του Διεθνούς Δικαστηρίου της 26ης Ιανουαρίου 2024, περιλαμβανομένης της λήψης άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων, για να καταστεί δυνατή η παροχή των αναγκαίων βασικών υπηρεσιών και ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό της Γάζας και με το Ψήφισμα 2728 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο καλεί για άμεση κατάπαυση του πυρός στην Λωρίδα της Γάζας. Ο κύκλος του αίματος και της βίας στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, ανέφερε καταληκτικά ο κ. Πασιουρτίδης, θα σπάσει μόνο με τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και του εποικισμού στα παλαιστινιακά εδάφη και την επίτευξη λύσης δύο κρατών, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, τα οποία προνοούν για την εγκαθίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα με το Ισραήλ της 4ης Ιουνίου 1967 με πρωτεύουσα τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα το οποίο θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Κράτος του Ισραήλ. 

Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα, ο κ. Πασιουρτίδης επαναβεβαίωσε την προσήλωση της πλευράς μας στον στόχο της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, από εκεί που έχουν σταματήσει το 2017 στο Κράνς Μοντάνα, προς επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Μιας λύσης, τόνισε, που θα επανενώνει την χώρα σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας για ολόκληρο τον κυπριακό λαό Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Η τουρκική αξίωση για λύση «δύο κρατών», υπογράμμισε ο κ. Πασιουρτίδης, εκφεύγει του συμφωνημένου πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών και δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή από την πλευρά μας, αλλά ούτε και από τη διεθνή κοινότητα. Τόνισε επίσης ότι το στάτους κβό στην Κύπρο δεν είναι βιώσιμο και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί τη λύση του Κυπριακού.

Στην τοποθέτηση του κ. Πασιουρτίδη αντέδρασε μέλος της τουρκικής αντιπροσωπίας προβάλλοντας τους γνωστούς ισχυρισμούς, τους οποίους αντέκρουσε ο Κύπριος βουλευτής, υπογραμμίζοντας ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και συνεχιζόμενης παράνομης κατοχής. Ο κ. Πασιουρτίδης σημείωσε τις προσπάθειες, που καταβάλλουν από κοινού Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι για κατάληξη σε βιώσιμη λύση του Κυπριακού, επισημαίνοντας ότι η εμπρηστική ρητορική της Τουρκίας την εκθέτει ως παραβάτη του διεθνούς δικαίου και κύριο υπαίτιο για τη μη επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)