Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-05-2024 12:23

Συνάντηση της Υφυπουργού για Ευρωπαϊκά Θέματα με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ

Στο πλαίσιο των επαφών της για προετοιμασία της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) το 2026, η Υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα κα Μαριλένα Ραουνά είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ κ. Μαρίνο Σιζόπουλο και αντιπροσωπία του κόμματος. 

Μετά το πέρας της συνάντησης, η κα Υφυπουργός προέβη στην ακόλουθη δήλωση προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ: 

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ κ. Μαρίνο Σιζόπουλο, για την ιδιαίτερα εποικοδομητική συνάντηση που είχαμε σήμερα, με την οποία εγκαινιάζω τον κύκλο επαφών μου με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, στο πλαίσιο προετοιμασίας μας για ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. 

Θα ήθελα να τονίσω ότι ο ρόλος των κοινοβουλευτικών κομμάτων είναι ιδιαίτερα σημαντικός στην προώθηση της κοινοβουλευτικής διάστασης της Προεδρίας, γι’ αυτό και προσβλέπω στην αγαστή συνεργασία μας, για να φέρουμε εις πέρας την εθνική αποστολή που έχουμε ενώπιόν μας. 

Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω εκτενώς τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ και την αντιπροσωπία του κόμματος για την πορεία των προετοιμασιών για την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία, το πρώτο εξάμηνο του 2026. 

Ενημερωτικά αναφέρω ότι οι προετοιμασίες προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς από τη Γραμματεία της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, σε στενή συνεργασία και συντονισμό με όλα τα Υπουργεία και Υφυπουργεία. Έχει συσταθεί η Γραμματεία Κυπριακής Προεδρίας, όπως προβλέπεται και από τη σχετική νομοθεσία, έχει γίνει η καταγραφή της κληρονομηθείσας ημερήσιας διάταξης («inherited agenda»), δηλαδή των φακέλων που αναμένεται να κληθεί να διαχειριστεί η Κύπρος και η χαρτογράφηση των αναγκών τόσο στην Κύπρο όσο και στις Βρυξέλλες. Σε ό,τι αφορά την εκπόνηση του προγράμματος του Τρίο Προεδρίας, μαζί με την Πολωνία και τη Δανία, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Θα ήθελα να τονίσω επίσης ότι εντός του έτους θα αρχίσει και η διαβούλευση για εκπόνηση του προγράμματος και των προτεραιοτήτων της Κυπριακής Προεδρίας. 

Άκουσα με προσοχή τις εισηγήσεις του κ. Σιζόπουλου και τον διαβεβαίωσα ότι θα προβαίνω σε τακτική ενημέρωση για την πρόοδο των εργασιών προετοιμασίας, συμπεριλαμβανομένης και της διαμόρφωσης των πολιτικών προτεραιοτήτων της Κυπριακής Προεδρίας. 

Τέλος, διαβεβαίωσα για την αποφασιστικότητά μας η χώρα μας να ασκήσει την Προεδρία με αξιοπιστία, σοβαρότητα και, βεβαίως, αποτελεσματικά, ως Έντιμος Διαμεσολαβητής, με κύριο στόχο τη διασφάλιση των συμφερόντων της ΕΕ και όλων των πολιτών της, προωθώντας συναινετικές λύσεις για τα κρίσιμα ζητήματα που θα έχει να διαχειριστεί η Ένωση προς όφελος της Ένωσης και όλων των κρατών μελών της και προς όφελος όλων των Ευρωπαίων πολιτών». 

(ΕΝ/ΕΑθ/NZ)