Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-05-2024 14:34

Δήλωση Υφυπουργού Τουρισμού κ. Κώστα Κουμή σε σχέση με τα στατιστικά αποτελέσματα αφίξεων του πρώτου τετραμήνου και του Απριλίου

«Ο στόχος που είχαμε θέσει από την αρχή του έτους, λαμβάνοντας υπόψιν και όλα εκείνα τα δεδομένα που είχαμε ενώπιόν μας, όπως η κλιμακούμενη ένταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η κατάσταση της οικονομίας στην κεντρική και δυτική Ευρώπη και η κρίση της αεροπλοΐας, ήταν η επίτευξη μιας επίδοσης αντίστοιχης με την επίδοση του προηγούμενους έτους.

Θέσαμε λοιπόν αυτόν τον στόχο, παρά τις αντιξοότητες που είχε και έχει να αντιμετωπίσει στο σύνολό του ο κλάδος του τουρισμού, και παρά το γεγονός ότι γνωρίζαμε ότι οι περσινές επιδόσεις ήταν εξαιρετικά ψηλές, μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου.

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου καταδεικνύουν άνοδο της τάξης του 1,7%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, και είναι μάλιστα το καλύτερο πρώτο τετράμηνο που καταγράφηκε ποτέ για τον τουρισμό της χώρας μας (περίοδος Ιανουαρίου – Απριλίου).

Τα πιο πάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους μας, παρά τις όποιες αντιξοότητες.

Σε σχέση με τα στατιστικά στοιχεία του Απριλίου, ο μήνας Απρίλιος κατέγραψε μείωση της τάξης του 2,7%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί, όμως, ότι ο Απρίλιος του 2024 είναι ο δεύτερος καλύτερος Απρίλιος στην ιστορία του τουρισμού της χώρας μας, μετά τον περσινό. Είναι καλύτερος και από τον Απρίλιο του 2019 κατά 1,3%.

Θα ήθελα να τονίσω ότι αναμέναμε αυτή τη μείωση, καθώς επηρεάστηκε και από το γεγονός ότι το Πάσχα των Καθολικών ήταν πολύ νωρίς, την 31η Μαρτίου, ενώ σίγουρα επηρεάστηκε έντονα αρνητικά ο συγκεκριμένος μήνας και από την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, από τότε δηλαδή που το Ισραήλ και το Ιράν ξεκίνησαν να ανταλλάζουν απειλές.

Γενικότερα, τα αποτελέσματα του πρώτου τετραμήνου μας ικανοποιούν, λαμβάνοντας υπόψιν όλα εκείνα τα δεδομένα που χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Χωρίς αμφιβολία, εάν δεν έχουμε νέες εντάσεις, και γενικότερα εάν ο τουρισμός δεν επηρεαστεί ξανά από εξωγενείς παράγοντες, αναμένουμε ότι θα έχουμε άλλη μια καλή τουριστική χρονιά.

Είναι σημαντικό, όμως, να μην ξεχνάμε ότι ο τουρισμός λειτουργεί σε ένα πλήρες ανταγωνιστικό περιβάλλον, και η ανταγωνιστικότητα είναι ευθύνη όλων μας.» 

(ΕΑθ/NZ)