Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-05-2024 15:00

Συμμετοχή του Γενικού Διευθυντή Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στο 3ο Διεθνές Φόρουμ για το Νερό, στην Αθήνα, στις 16 και 17 Μαΐου 2024

Ο Γενικός Διευθυντής Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ανδρέας Α. Γρηγορίου συμμετείχε στις 16 και 17 Μαΐου 2024 στο 3ο Διεθνές Φόρουμ για το Νερό με θέμα «Προκλήσεις και Ευκαιρίες για το πόσιμο νερό στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια».

Το Φόρουμ διεξήχθηκε στην Αθήνα, με κύριους διοργανωτές το Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών και Σπουδών «Ιωάννης Καποδίστριας», το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και την έδρα UNESCO του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Σκοπός του Φόρουμ ήταν η συζήτηση μεταξύ των εμπειρογνωμόνων στον τομέα του νερού και η εξέταση προοπτικών ενδυνάμωσης της συνεργασίας τους σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, καθώς επίσης και στις κοινές προκλήσεις όσον αφορά στην ασφάλεια του νερού και των υδάτινων πόρων.

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο κ. Γρηγορίου ανέφερε:

«Τα ζητήματα της λειψυδρίας και της ξηρασίας είναι κρίσιμα για την Κύπρο, όπου η λειψυδρία αποτελεί σημαντικό περιορισμό για την οικονομική ευημερία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων είναι θέμα ύψιστης εθνικής σημασίας για την Κυπριακή Κυβέρνηση, η οποία τις τελευταίες δεκαετίες επενδύει σε ενέργειες για την ενίσχυση των διαθέσιμων ποσοτήτων νερού, χρησιμοποιώντας συμβατικές αλλά και μη συμβατικές πηγές, όπως την αφαλάτωση και την επαναχρησιμοποίηση του ανακτημένου νερού, καθώς και μέτρα για τον περιορισμό της ζήτησης νερού, με στόχο την εξισορρόπηση της διαφοράς μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αυξάνονται, πρέπει να ενωθούμε γύρω από την προστασία και τη διατήρηση του πιο πολύτιμου πόρου μας.»

Ο κ. Γρηγορίου παρουσίασε τις πολιτικές του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για την αντιμετώπιση της Λειψυδρίας και της Ξηρασίας στην Κύπρο, εστιάζοντας σε δέματα διαχείρισης των υδάτινων πόρων αλλά και της διαχείρισης προσφοράς-ζήτησης του νερού, αναφέροντας τα μέτρα και τις δράσεις που λαμβάνονται.

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, υιοθετεί και εφαρμόζει πολιτικές, με στόχο τη βιώσιμη και ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων, αφού αποτελεί προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη βελτίωση και την προστασία της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Κύπρου. 

(Εφυς/ΕΑθ/ΝΖ)