Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-05-2024 19:44

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στα εγκαίνια της περιηγητικής έκθεσης φωτογραφίας του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών με θέμα «20 χρόνια Κύπρος – ΕΕ»

Φίλε Δήμαρχε,

Excellencies,

Αξιότιμοι προσκεκλημένοι,

Είναι με μεγάλη χαρά που συμμετέχω στη σημερινή εκδήλωση, με την οποία ολοκληρώνεται μια σειρά εκδηλώσεων που διοργανώσαμε από την 1η Μαΐου έως σήμερα, για να γιορτάσουμε την πολύ σημαντική επέτειο των είκοσι χρόνων από την ένταξη της πατρίδας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Να ευχαριστήσω, καταρχάς, τη Διευθύντρια κα Αλίκη Στυλιανού και το προσωπικό του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών για τη σημερινή εκδήλωση αλλά και για την πολύτιμη συμβολή τους σε όλες τις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν. Ευχαριστώ, επίσης, τον Δήμαρχο Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη για τις διευκολύνσεις που έχει παράσχει για τη σημερινή διοργάνωση.

Κυρίες και Κύριοι,

Το έχω τονίσει, κατ’ επανάληψη, σε όλες τις σχετικές εκδηλώσεις ότι η ένταξή μας το 2004 στην ευρωπαϊκή οικογένεια αποτελεί τη σημαντικότερη επιτυχία, την πιο καθοριστική εξέλιξη για την πατρίδα μας από ιδρύσεώς της το 1960 και υπήρξε το επιστέγασμα μιας πολυετούς στρατηγικής επιδίωξης, σε μια πορεία όπου όλες οι κυβερνήσεις κατέβαλαν επίπονες και επίμονες προσπάθειες, πάντα με την πολύτιμη αρωγή, συνεργασία και ουσιαστική συμπαράσταση της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Αυτό, άλλωστε, προκύπτει και από την έκθεση που βρισκόμαστε σήμερα, που απαθανατίζει μερικές από τις κορυφαίες στιγμές της πολύχρονης αυτής πορείας, όπως ήταν η υπογραφή της Συμφωνίας Σύνδεσης της Κυπριακής Δημοκρατίας με την τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα το 1972, η υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Τελωνειακής Ένωσης το 1987, η επιστολή υποβολής αίτησης ένταξης το 1990, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κέρκυρας το 1994, όταν αποφασίστηκε η Κύπρος να περιληφθεί στην επόμενη διεύρυνση, η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων το 1998 και η επίσημη ολοκλήρωσή τους στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης το 2002, η υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης στην Αθήνα το 2003 και οι εορτασμοί στην Κύπρο την ιστορική μέρα την 1η Μαΐου το 2004. 

Φίλες και Φίλοι,

Τιμούμε σήμερα με αυτή την έκθεση και με το επετειακό λεύκωμα όλους όσοι οραματίστηκαν, εργάστηκαν και εργάζονται, για να μπορούμε εμείς και τα παιδιά μας να απολαμβάνουμε τα πολλαπλά οφέλη και την ανάπτυξη, οικονομική και κοινωνική, που μας συνοδεύουν από την ένταξη της πατρίδας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Οι 4 ελευθερίες, η πρόσβαση στην ενιαία αγορά, η προστασία του περιβάλλοντος και της δημοκρατίας, η πληθώρα επιλογών που δίνονται σήμερα σε έναν νέο Κύπριο ή μια νέα Κύπρια ως προς το πού να σπουδάσει, να εργαστεί, να ζήσει είναι μερικά μόνο παραδείγματα ως προς τη θετική μεταμόρφωση που επέφερε η ένταξη και η ιδιότητα του κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

Την ίδια στιγμή, ανασκοπώντας το παρελθόν αλλά και τις πολυάριθμες προκλήσεις που έχουμε ενώπιόν μας και αντιμετωπίζουμε με τους εταίρους μας, όπως η οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας και η πανδημία, αλλά και οι εν εξελίξει προκλήσεις, όπως οι πόλεμοι στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, το μεταναστευτικό και άλλα πολλά, κοιτάζουμε προς το μέλλον με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση. Ως κράτη-μέλη, μόνο αν είμαστε μαζί, ενωμένοι στην πολυμορφία μας, μοιραζόμενοι τις κοινές αρχές και αξίες μας, μπορούμε όχι απλά να επιβιώσουμε αλλά και να πρωταγωνιστήσουμε στο σημερινό διεθνές πλαίσιο με τους έντονους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, την αστάθεια και τις πολλαπλές προκλήσεις. Η ισχύς διά της ενώσεως, λοιπόν, είναι το στοιχείο που πρέπει να μας καθοδηγεί και είναι η παρακαταθήκη που πρέπει να καθορίζει τις αποφάσεις μας.

Φίλες και Φίλοι,

Η φετινή χρονιά, δυστυχώς, σηματοδοτεί και το τραγικό ορόσημο των 50 χρόνων της τουρκικής κατοχής του 36 τοις εκατόν της πατρίδας μας.

Το Κυπριακό είναι ένα κατεξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα, και επενδύουμε στην  Ευρωπαϊκή Ένωση για την οριστική διευθέτησή του, αξιοποιώντας και όλα τα πολιτικοοικονομικά μέσα και εργαλεία που διαθέτει, στο πλαίσιο και των ευρωτουρκικών σχέσεων. Δεν διεκδικούμε τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από ό,τι απολαμβάνουν οι πολίτες των υπολοίπων κρατών μελών της Ένωσης: Το δικαίωμα όπως όλοι οι νόμιμοι κάτοικοί της, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι να μπορούν να απολαύσουν πλήρως τα δικαιώματά τους ως Ευρωπαίοι πολίτες σε μια επανενωμένη πατρίδα.

Κλείνω λέγοντας ότι γιορτάζουμε και τιμούμε τη φετινή επέτειο των 20 χρόνων από την ένταξή μας με αισθήματα υπερηφάνειας, αισιοδοξίας αλλά και με συναίσθηση του χρέους και της ευθύνης απέναντι στους νέους μας, που είναι το μέλλον της Κύπρου και της Ευρώπης. Για μια Ευρωπαϊκή Ένωση ακόμα πιο ισχυρή, ακόμα πιο ανθεκτική, ακόμα πιο ανταγωνιστική.

Σας ευχαριστώ.

---------------------

Για πλάνα από την ομιλία του Προέδρου Χριστοδουλίδη πατήστε εδώ.

(ΡΜ/ΑΦ/ΓΣ)