22-05-2024 12:28
Ομιλία κας Ειρήνης Χαραλαμπίδου σε Συνέδριο της ΚΣ ΟΑΣΕ
Η Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ), κα Ειρήνη Χαραλαμπίδου συμμετείχε υπό την ιδιότητά της ως Ειδική Αντιπρόσωπος της Συνέλευσης για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, ως ομιλήτρια σε Συνέδριο της ΚΣ ΟΑΣΕ με θέμα «Ασφάλεια στην Εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης». Το Συνέδριο φιλοξένησε το Κοινοβούλιο της Πορτογαλίας.
Στη θεματική ενότητα στην οποία συμμετείχε ως ομιλήτρια η κα Χαραλαμπίδου, με τίτλο «Προστασία της Δημοκρατίας και Προώθηση της Ανάπτυξης μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης» συμμετείχαν επίσης ως ομιλητές η κα Sarah Spiekermann, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Πληροφοριακών Συστημάτων και Κοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Οικονομικών και Επιχειρήσεων της Βιέννης, ο κ. Kristian Bartholin, Επικεφαλής της Μονάδας Ψηφιακής Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Γραμματέας της Επιτροπής Τεχνητής Νοημοσύνης και ο κ. Ricardo Baptista Leite, Διευθύνων Σύμβουλος της μη κυβερνητικής οργάνωσης HealthAI.
Στην ομιλία της η κα Χαραλαμπίδου τόνισε ότι παρά τις σημαντικές προόδους που επιτυγχάνονται λόγω της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης, εντούτοις η εκμετάλλευσή τους από εγκληματικά στοιχεία μπορεί να αποτελέσει απειλή για τη δικαιοσύνη και ειδικότερα για τη διαφθορά.
Η κα Χαραλαμπίδου εξήγησε ότι μέσω της πρόσβασης στην τεχνητή νοημοσύνη, μπορούν να επηρεαστούν αλγόριθμοι επιτυγχάνοντας τη μεροληπτική λήψη αποφάσεων. Επιπλέον, τόνισε η ίδια, η περίπλοκη φύση πολλών συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης ενδεχομένως να δυσχεράνει τη λογοδοσία, καθώς σύνθετοι αλγόριθμοι μπορούν να περιορίσουν καθοριστικά τον έλεγχο.
Εξάλλου, η κα Χαραλαμπίδου προειδοποίησε ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης να εντείνει τις υπάρχουσες ανισότητες. Επειδή τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιούν ιστορικά δεδομένα, ανέφερε η κα Χαραλαμπίδου, είναι πιθανό να αναπαράγουν προκαταλήψεις, διαβρώνοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Ωστόσο, σε αυτήν την εποχή της αβεβαιότητας, υπάρχει ελπίδα ανέφερε η κα Χαραλαμπίδου. «Έχουμε τα εργαλεία και τις γνώσεις για να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης για το ευρύτερο καλό, αλλά αυτό απαιτεί συντονισμένη προσπάθεια από όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς –κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, κοινωνία των πολιτών και επιστήμονες– για να δοθεί προτεραιότητα σε παράγοντες όπως η ηθική και η ακεραιότητα στην ανάπτυξη τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης» σημείωσε η ίδια.
Υπογράμμισε δε ότι η διαφάνεια πρέπει να είναι η βασική κατευθυντήρια αρχή, ώστε να διασφαλίζεται η λογοδοσία. Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε ότι πρέπει να θεσπιστούν ισχυρά ρυθμιστικά πλαίσια για τη διαχείριση της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης, που να διασφαλίζουν ότι αυτές οι τεχνολογίες εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και όχι τα συμφέροντα λίγων προνομιούχων.
Η κα Χαραλαμπίδου σημείωσε δε ότι η εκπαίδευση έχει καθοριστικό ρόλο, επισημαίνοντας ότι πρέπει να καλλιεργηθεί μια κουλτούρα ψηφιακής γνώσης και κριτικής σκέψης που να δίδει στους πολίτες τη δυνατότητα να αμφισβητούν και να αντιστέκονται στη διαφθορά.
Συμπερασματικά, η κα Χαραλαμπίδου τόνισε ότι ενώ οι προκλήσεις που θέτει η διαφθορά στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης είναι σημαντικές, η αντιμετώπισή τους δεν είναι ακατόρθωτη, απαιτεί όμως κοινή προσπάθεια ώστε να γίνει κατορθωτή η οικοδόμηση ενός μέλλοντος όπου οι μετασχηματιστικές δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης θα αξιοποιούνται για την κοινή πρόοδο και για το καλό της ανθρωπότητας.
(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)