Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-05-2024 20:30

Χαιρετισμός της Υφυπουργού Πολιτισμού δρος Βασιλικής Κασσιανίδου κατά την έναρξη της Εβδομάδας Κυπριακού Θεάτρου

Με ιδιαίτερα αισθήματα συγκίνησης και ικανοποίησης βρίσκομαι εδώ απόψε, στην ιστορική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδος, για να κηρύξω μαζί σας την έναρξη της Εβδομάδας Κυπριακού Θεάτρου, η οποία συνδιοργανώνεται για πρώτη φορά φέτος από το Υφυπουργείο Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Κυπριακό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, με τη στήριξη του Σπιτιού της Κύπρου στην Αθήνα.

Η θεσμοθέτηση της Εβδομάδας Κυπριακού Θέατρου σηματοδοτεί για το Υφυπουργείο Πολιτισμού την έναρξη μιας συστηματικής προσπάθειας για την προβολή και ενίσχυση της ορατότητας της κυπριακής θεατρικής δημιουργίας έξω από τα στενά γεωγραφικά όρια της χώρας, και στο πλαίσιο εφαρμογής της πολιτιστικής μας διπλωματίας. Στόχος μας η χάραξη διαύλων πολιτιστικών ανταλλαγών, διαλόγου και επικοινωνίας ανάμεσα στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία της Κύπρου και το διεθνές καλλιτεχνικό τοπίο. Αυτές οι αξίες χαρακτηρίζουν τη συνεπή στρατηγική εξωστρέφειας που σχεδιάζουμε στο Υφυπουργείο Πολιτισμού, τόσο για τον τομέα του θεάτρου όσο και για όλους τους τομείς της καλλιτεχνικής δημιουργίας. 

Κατά την παρούσα χρονική συγκυρία, ο τομέας του ελεύθερου θεάτρου στην Κύπρο διανύει μια περίοδο έντονης αναδιαμόρφωσης, ανοίγματος σε νέες μορφές και φόρμες έκφρασης, ανανέωσης ρεπερτορίου, ώσμωσης ιδεών, απαλλαγής από στερεότυπα, και κυρίως ανάδειξης  ταλέντων του χώρου. Δείγματα αυτής της καλλιτεχνικής ζύμωσης που επιτελείται στον τόπο μας θα απολαύσετε κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας.  

Επιτρέψετε μου να επαναλάβω, καθώς έχει σημασία να ακουστεί στον χώρο που βρισκόμαστε απόψε, το πασίγνωστο και αυτονόητο, ότι το Θέατρο, αυτή η μαγική και μεγαλειώδης μορφή τέχνης, γεννήθηκε εδώ, στην  Αθήνα, και από εδώ ξεκίνησε το ταξίδι του σε όλη την ανθρωπότητα. Για τον λόγο αυτό, νιώθω ιδιαίτερα συγκινημένη που η Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου βρήκε φιλόξενη και ταιριαστή στέγη στο Εθνικό Θέατρο, το οποίο και ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία.

Θερμές ευχαριστίες εκφράζω επίσης σε όλους όσοι εργάστηκαν με ενθουσιασμό για την πραγματοποίηση της Εβδομάδας, από το Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού του Υφυπουργείου, το Κυπριακό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θέατρου, και από το Σπίτι της Κύπρου, ευχόμενη να ακολουθήσουν κι άλλες, πολλές παρόμοιες επιτυχημένες συνέργειες στο μέλλον.

Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω την Υπουργό Πολιτισμού της Ελλάδας δρ Λίνα Μενδώνη, που αποδέχθηκε την πρόσκλησή μου και βρίσκεται μαζί μας απόψε. Μαζί μοιραζόμαστε ιδανικά, ιδέες και σχέδια για το μέλλον που είμαι βέβαιη πως θα γίνουν πραγματικότητα.

Εκφράζω, τέλος, τα συγχαρητήριά μου στους πραγματικούς πρωταγωνιστές της διοργάνωσης, τους συντελεστές των τριών κυπριακών θεατρικών έργων για τη συμμετοχή τους και τους ευχαριστώ που εκπροσωπούν επάξια τη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία του τόπου μας εδώ, στο λίκνο του Δυτικού πολιτισμού.

Καλή επιτυχία και καλή θέαση!

(ΕΚ/ΕΑθ/ΕΠ)