Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-05-2024 13:21

O βουλευτής κ. Γιώργος Λουκαΐδης συμμετέχει σε συνεδρία της Μόνιμης Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Βίλνιους

Ο βουλευτής κ. Γιώργος Λουκαΐδης, μέλος της κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) συμμετέχει σήμερα σε συνεδρία της Μόνιμης Επιτροπής της ΚΣΣΕ, στο Βίλνιους.

Ο κ. Λουκαΐδης  απηύθυνε ερώτηση στον Υπουργό Εξωτερικών της Λιθουανίας και εκπρόσωπο της Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για το τρέχον εξάμηνο κ. Gabrielius Landsbergis, σχετικά με την εξελισσόμενη γενοκτονία που λαμβάνει χώρα στη Γάζα και τη γενικότερη κατάσταση στα Παλαιστινιακά εδάφη, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης μέχρι τώρα τηρεί σιωπηρή στάση. Συγκεκριμένα, ο κύπριος βουλευτής έθεσε το ερώτημα κατά πόσο η στάση αυτή της Επιτροπής Υπουργών επιδεικνύει συνέπεια με τις αρχές και αξίες του Οργανισμού.

Επιπλέον, ο κ. Λουκαΐδης, αναφερόμενος στην προσπάθεια της κυβέρνησης Ερντογάν για φίμωση της αντιπολίτευσης, στηλίτευσε την μη συμμόρφωση της Τουρκίας με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) και της Επιτροπής Υπουργών, που ζητούν την άμεση απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων Osman Kavala και Selahattin Demirtaş, οι οποίοι εξακολουθούν να βρίσκονται υπό κράτηση παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του Οργανισμού. Εξάλλου, ο κ. Λουκαΐδης αναφέρθηκε στην πρόσφατη νέα καταδίκη από την Τουρκία των συμπροέδρων του κουρδικού κόμματος HDP μεταξύ άλλων Κούρδων πολιτικών, και ειδικότερα στον κ. Demirtaş στον οποίο επιβλήθηκαν την περασμένη εβδομάδα 42 χρόνια φυλάκισης, κατά παράβαση των σχετικών αποφάσεων του ΕΔΑΔ. Σημειώνεται ότι το ΕΔΑΔ επιβεβαίωσε ότι τα στοιχεία στα οποία στηρίχτηκε η απόφαση του Τουρκικού δικαστηρίου αποτελούνται αποκλειστικά από πολιτικές ομιλίες και αναρτήσεις του κόμματος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και επομένως κρίνονται αναξιόπιστα.

Ο κ. Landsbergis εξέφρασε ανησυχία για την κατάσταση των αμάχων στη Γάζα, ειδικότερα των γυναικών και παιδιών, καταδικάζοντας ωστόσο την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς και υποστηρίζοντας το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Αναφορικά με το θέμα της συμμόρφωσης της Τουρκίας με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, ο Υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας σημείωσε ότι το θέμα βρίσκεται στην ατζέντα της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)

Σχετικά Ανακοινωθέντα