Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-05-2024 08:52

Χαιρετισμός της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρος Μαρίας Παναγιώτου στη γιορτή των Ανθεστηρίων, στη Γερμασόγεια, χθες

Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι εδώ μαζί σας στην καρδιά του Δήμου της Γερμασόγειας, εκπροσωπώντας την Πρώτη Κυρία, για να τελέσω τα εγκαίνια της γιορτής των Ανθεστηρίων. Αυτή η γιορτή, η οποία αναβιώνει ως ετήσιος θεσμός με ρίζες που μας πάνε πίσω στην αρχαία Ελλάδα, αποσκοπεί στην ανάδειξη των θησαυρών της φύσης και στην προβολή των άνθεων του τόπου μας.

Τα Ανθεστήρια, γιορτή της αναγέννησης της φύσης και του ανθρώπου, που με μεγάλο ενθουσιασμό διοργανώνει ο Δήμος Γερμασόγειας, αποτελούν μια από τις πλέον σημαντικές καθιερωμένες εκδηλώσεις της Λεμεσού. Το σημαντικό αυτό πολιτιστικό γεγονός μας προσκαλεί να απολαύσουμε τη μοναδική συμφωνία χρωμάτων και αρωμάτων, αλλά και να αγκαλιάσουμε και να σεβαστούμε τις δυνατότητες, με τις οποίες μας περιβάλλει η κυπριακή φύση.

Η κυπριακή φύση είναι προικισμένη με πλούσια χλωρίδα αφού φιλοξενεί 1650 ιθαγενή είδη και υποείδη φυτών, από τα οποία 146 είναι ενδημικά, δηλαδή απαντούν μόνο στην Κύπρο και πουθενά αλλού στον κόσμο. Από τα πιο αξιοσημείωτα ενδημικά του νησιού μας είναι ο κυπριακός κέδρος (Cedrus brevifolia), που στολίζει τις ψηλότερες κορυφές του Δάσους Πάφου, καθώς και η λατζιά (Quercus alnifolia) και το κυπριακό κυκλάμινο (Cyclamen cyprium), τα οποία το 2006, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, έχουν κηρυχθεί εθνικό δέντρο και εθνικό φυτό της Κύπρου αντίστοιχα. Μερικά από τα κυπριακά φυτά, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως ως καλλωπιστικά, είναι η ενδημική ζουλατζιά (Bosea cypria), ο σχίνος (Pistacia lentiscus) και η αρωματική ρίγανη (Origanum dubium).

Τα πολύχρωμα λουλούδια που στολίζουν τις κατασκευές και τις ανθοσυνθέσεις αναζωογονούν το αστικό τοπίο, φέρνοντας στο προσκήνιο τη δημιουργικότητα της φύσης. Πέρα από την αισθητική του αξία, το φεστιβάλ ενισχύει το τουριστικό προφίλ της περιοχής, ενώ μέσα από το πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων, η τοπική κοινωνία, και ιδιαίτερα η νεολαία, προσκαλείται να εμπλακεί σε αυτό ενεργά και δημιουργικά.

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

Κάθε άνθος που παρουσιάζεται εδώ σήμερα αποτελεί μια μικρογραφία του πλανήτη, τον οποίο έχουμε κληρονομήσει και οφείλουμε να φροντίσουμε. Σε μια εποχή μάλιστα που βιώνουμε την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον καταπονείται, εκδηλώσεις, όπως είναι τα Ανθεστήρια, τονίζουν τη σημασία της φύσης μας και την ανάγκη για προώθηση της περιβαλλοντικής κουλτούρας για την προστασία της. Θα ήθελα να προτρέψω τον Δήμο Γερμασόγειας, αλλά και όλους τους πολίτες να μετατρέψουν τα Ανθεστήρια σε μια γιορτή για τα άνθη της κυπριακής φύσης. Τα άνθη που καλλιεργούνται στον τόπο μας, που είναι ανθεκτικά στις καιρικές συνθήκες του νησιού μας ομορφαίνουν με τη μυρωδιά τους και τα πλούσια χρώματά τους τον τόπο μας.

Για αυτό, ως Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος εργαζόμαστε τόσο για να διασφαλίσουμε τους ανθοκαλλιεργητές όσο και για να αναπτύξουμε ανάμεσα στις επόμενες, αλλά και τις υφιστάμενες γενιές την αγάπη απέναντι στην πλούσια φυσική μας κληρονομιά.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να αναφέρω ότι η Κυβέρνηση, στη βάση του προγράμματος Διακυβέρνησης Ν. Χριστοδουλίδη, έχει ως ύψιστη προτεραιότητα τη στήριξη και ανάπτυξη του Πρωτογενούς Τοµέα. Ως Υπουργείο Γεωργίας εφαρμόζουμε, μέσα από το Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, αγροτική πολιτική που στηρίζει τους ανθοκαλλιεργητές. Μέσω του χρηματοδοτικού αυτού εργαλείου λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη και την περιβαλλοντική πτυχή του αγροτικού μας τομέα, στοχεύοντας στην ανάδειξη του πολυδιάστατου ρόλου του αγρότη, ο οποίος δεν περιορίζεται μόνο στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, αλλά περιλαμβάνει και την προστασία του περιβάλλοντος.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ το Δημοτικό Συμβούλιο Γερμασόγειας, που με τις αξιέπαινες ενέργειές του έχει μετατρέψει τη γιορτή αυτή θεσμό, που έχει αγκαλιαστεί από το κοινό. Σας διαβεβαιώ ότι το Υπουργείο μας θα συνεχίσει να στέκεται αρωγός, υποστηρίζοντας και ενισχύοντας τις προσπάθειες των τοπικών αρχών που εργάζονται για την προβολή, την ανάδειξη, αλλά και για τη βιώσιμη ανάπτυξη και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του τόπου μας.

Εύχομαι σε όλους και όλες καλή διασκέδαση.

(ΕΦυς/ΓΣ/ΝΓιαν)

Σχετικά Ανακοινωθέντα