Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-05-2024 09:20

Χαιρετισμός του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Αλέξη Βαφεάδη, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην 29η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (Ο.Σ.Ε.Ο.Κ.)

Με ιδιαίτερη χαρά συμμετέχω στις εργασίες της ετήσιας Γενικής Συνέλευσής σας. Όμως, χαίρομαι ακόμη περισσότερο για την ευκαιρία να συναντηθώ μαζί σας.

Με αρκετούς από εσάς έχω συνεργαστεί για πέραν των 30 χρόνων στην ανέγερση και ανακαίνιση κτηρίων και για αρκετά χρόνια στη Μικτή Επιτροπή Δομικών Συμβολαίων Κύπρου (ΜΕΔΣΚ) αναλάβαμε μαζί να διορθώσουμε προβλήματα και να διαμορφώσουμε πιο δίκαιες και ευέλικτες συνθήκες εργασίας. Και γι’ αυτό, μετά από τόσα χρόνια συνεργασίας, αντικρύζω σε αρκετούς από εσάς όχι μόνο συνεργάτες, αλλά και καλούς φίλους.

Η παρουσία μου εδώ, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αντικατοπτρίζει τη δέσμευση της Κυβέρνησής του για συνεχή συνεργασία, όπως και την επιδίωξή μας να στηρίξουμε τον κατασκευαστικό τομέα που συμβάλλει καθοριστικά στην οικονομική ανάπτυξη και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας.

Ο ρόλος που διαδραματίζετε εκτιμάται ως υψίστης σημασίας. Με τη στήριξη των μελών σας, με τις προσπάθειες αντιμετώπισης των προβλημάτων όλων όσων εργάζονται στην εργοληπτική βιομηχανία, με τη σκληρή σας δουλειά έχετε συμβάλει στην ανάκαμψη του κατασκευαστικού τομέα και την ανόρθωση της οικονομίας μας.

Έχετε συμβάλει στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και της ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων στον κατασκευαστικό τομέα, στην αναβάθμιση του επαγγέλματος του εργολήπτη, όσο και στη βελτίωση της ποιότητας των κατασκευαστικών έργων.

Όλα αυτά είναι σημαντικά, αλλά θα σταθώ ιδιαίτερα για να αναδείξω την πρώτιστη σημασία των θεμάτων ασφάλειας και υγείας στην εργασία. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για την καλή συνεργασία που έχουν οι εργολήπτες με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και για την όλη προσπάθεια που γίνεται για μείωση των ατυχημάτων. Η υπογραφή της Κοινής Δήλωσης Πολιτικής για την εκπαίδευση όλων των εργαζομένων στον τομέα των κατασκευών σε θέματα ασφάλειας και υγείας αποτελεί μια συλλογική επιτυχία της τριμερούς κοινωνικής συνεργασίας, για την οποία όλοι δικαιούμαστε να είμαστε περήφανοι.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης έχει μια βασική αρχή, την προστασία της ανθρώπινης ζωής και στην περίπτωση των οικοδόμων μας, αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας να επιστρέφουν όλοι σπίτι σώοι και αβλαβείς, αλλά και κατά τη διάρκεια της δουλειάς, οι οποιεσδήποτε συνθήκες υπό τις οποίες δουλεύουν να μην επιβαρύνουν την υγεία τους.

Η Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ) εργάζεται για την καλλιέργεια και εμπέδωση κουλτούρας επαγγελματισμού, για τη βελτίωση του επαγγελματικού επιπέδου των εργοληπτών με επιμόρφωση και συνεχή εκπαίδευση και κατάρτισή τους. Πιστέψτε με, αυτή η προσέγγιση θα έχει διαχρονικό αντίκρισμα στο υψηλό επίπεδο ανάπτυξης των υποδομών της χώρας μας.

Αναγνωρίζουμε λοιπόν τη μεγάλη προσπάθεια που κάνετε και επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευση της Κυβέρνησης για συνέχιση της στενής συνεργασίας μας για αναβάθμιση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών και για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας σας. Θέλουμε να ξέρετε ότι θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Φίλες και φίλοι,

Διανύουμε μια περίοδο οικονομικής ανάκαμψης και αναστροφής της αρνητικής πορείας του τομέα, που έπληξε από το 2013 τον κλάδο των κατασκευών. Παρόλα αυτά, βιώνουμε και μεγάλες προκλήσεις, όπως είναι η αύξηση του κατασκευαστικού κόστους, ο πληθωρισμός, οι κλιματολογικές αλλαγές και η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Μαζί θα τα αντιμετωπίσουμε.

Μαζί πρέπει να παρακολουθούμε όσα συμβαίνουν και, μέσα από συνεργασία με όλους τους φορείς, να καθορίσουμε στρατηγική και να εφαρμόσουμε πολιτική για να στηρίξουμε το δημόσιο συμφέρον. Αυτό περιλαμβάνει και την υποχρέωσή μας συνεχώς να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες της οικοδομικής βιομηχανίας και να συμβάλουμε στην τόνωση και τη συνεχή ανάπτυξή της.

Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων προχωρά με την υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας, που περιλαμβάνουν τόσο την ολοκλήρωση των έργων που έχουν ήδη ξεκινήσει όσο και την εφαρμογή νέων δράσεων για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Τα μεγάλα έργα που έχουν προγραμματιστεί έχουν αναζωογονήσει σημαντικά τον κατασκευαστικό τομέα, ενώ παράλληλα δημιούργησαν νέες θέσεις εργασίας.

Η ώθηση στην αναπτυξιακή πορεία επιβεβαιώνεται από το σύνολο των έργων που εκτελέστηκαν παγκύπρια την τριετία 2020-2023. Συνολικά ολοκληρώθηκαν 84 έργα, για τα οποία δαπανήθηκαν 248 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη 40 έργα ύψους 862 εκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα δε, το Τμήμα Δημοσίων Έργων προγραμματίζει και θα υλοποιήσει σημαντικά οδικά έργα. Δεκαπέντε (15) έργα ύψους 112 εκατομμυρίων ευρώ βρίσκονται σε διαδικασία προσφορών, ενώ για την επόμενη τετραετία έχουν προγραμματιστεί και προωθούνται 72 έργα ύψους 1 δισεκατομμυρίου 258 εκατομμυρίων ευρώ.

Αντιλαμβάνεστε ότι τα μεγέθη αυτά είναι πρωτόγνωρα για τη χώρα μας. Και θα υλοποιηθούν με κρατικούς πόρους και συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και όπως όλοι γνωρίζετε, κάθε μεγάλο έργο υποδομής έχει και τις δικές του προκλήσεις και απαιτεί ειδική διαχείριση. Απαιτεί επίσης καλή συνεργασία, προϋποθέτει όπως τα μέρη αντιληφθούν το αντικείμενο και την επιτακτική ανάγκη εξυπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος.

Όλα αυτά τα έργα ανήκουν στον λαό της Κύπρου. Είναι τα λεφτά των φορολογούμενων που επενδύονται και τους αξίζει, έχουν δικαίωμα, τα έργα υποδομής να παραδίνονται έγκαιρα και στα οριζόμενα επίπεδα ποιότητας.

Η Κυβέρνηση έχει ταχθεί να εξυπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον και εργάζεται πάντοτε εποικοδομητικά για την υλοποίηση των έργων. Είμαστε κράτος δικαίου και αυτό προϋποθέτει και επιβάλει όπως κάθε μας ενέργεια γίνεται βάσει της νομοθεσίας και των κανονισμών. Στα επίπεδα ευελιξίας, που μας παρέχουν οι συμβάσεις, κινούμαστε εποικοδομητικά, με πρόθεση να λύσουμε προβλήματα και να βοηθήσουμε τους ανάδοχους να ολοκληρώσουν τα έργα.

Αλλά υπάρχουν και κόκκινες γραμμές. Πρώτα απ’ όλα, όπως έχει δηλώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Κύπρος δεν εκβιάζεται. Δεν δεχόμαστε αλλαγές στις συμβάσεις που είναι εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Ιδιαίτερα αλλαγές που αύριο μπορεί να προσβληθούν στα δικαστήρια, αλλαγές όρων που είναι ουσιαστικοί στις συμβάσεις.

Δεν θα δεχτούμε να υποκύψουμε σε εκβιασμούς που ζητούν ένα και μόνο πράγμα, να μειώσουν τα όσα δικαιούνται οι Κύπριοι πολίτες. Δεν θα δεχτούμε, έστω και εάν αυτό δημιουργεί επίπονες καθυστερήσεις, να πληρώσουμε περισσότερα χρήματα σε ανάδοχες εταιρείες χωρίς αυτές να τα δικαιούνται.

Επαναλαμβάνω, εάν δημιουργηθούν οικονομικές οφειλές εξ υπαιτιότητας του κράτους, τότε ως κράτος δικαίου θα τιμήσουμε τις υποχρεώσεις μας και θα πληρώσουμε. Αλλά όπως εμείς είμαστε τίμιοι απέναντι στην υπογραφή μας, έτσι απαιτούμε να τιμούν την υπογραφή τους και οι συνεργάτες μας.

Συνεπώς, μιλώντας εδώ μαζί σας, απευθυνόμαστε σε όλους και δηλώνουμε ότι είμαστε εξαίρετοι συνεργάτες ως τη στιγμή που θεωρήσουμε ότι παραβιάζεται το δημόσιο συμφέρον. Εκεί τραβάμε τις γραμμές μας, εκεί υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας, εκεί θα ασκήσουμε τα νόμιμα δικαιώματα μας.

Κυρίες και κύριοι,

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω την ΟΣΕΟΚ για το έργο που επιτελεί. Εύχομαι σε όλους σας κάθε προσωπική και επαγγελματική επιτυχία. Ευελπιστώ ότι με τη συνεργασία όλων μας και με σταθερά βήματα θα επιτύχουμε τους κοινούς μας στόχους, συνεχή εξέλιξη και προσαρμογή στις νέες απαιτήσεις της εποχής μας.

Σας ευχαριστώ.

(ΣαΠ/ΓΣ/ΝΓιαν)