Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-05-2024 11:19

Ομιλία Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα της Κοινότητας Αγρού Πέτρου Ηλιάδη

Με ευλάβεια και σεβασμό βρισκόμαστε σήμερα στον Ιερό Ναό της Παναγίας Ελεούσας για να τιμήσουμε τη μνήμη του ήρωα της Κοινότητας του Αγρού, Πέτρου Ηλιάδη. Θα ήθελα να μεταφέρω τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων δεν κατέστη δυνατό να βρίσκεται μαζί μας.

Γνήσιος Αγρότης, ο Πέτρος Ηλιάδης γεννήθηκε το 1932, ένα από τα έξι παιδιά της σεβαστής και ενάρετης οικογένειας του Ηλία Λουκά και της Παναγιώτας Ηλία. Ο Πέτρος Ηλιάδης φοίτησε στο δημοτικό σχολείο του Αγρού και στη συνέχεια αποφοίτησε από την Απεήτειο Ανώτερη Σχολή του Αγρού και εργαζόταν στην Λευκωσία ως παντοπώλης. Με τα ιδανικά και τις αξίες του χριστιανισμού να καθοδηγούν τον δρόμο του, από νωρίς εντάχθηκε στην Ορθόδοξη Χριστιανική Ένωση Νέων (ΟΧΕΝ).

Στη συνέχεια, με την έναρξη του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα, τα υψηλά πατριωτικά αισθήματα του Πέτρου τον οδήγησαν στην ένταξή του στην ΕΟΚΑ. Η δράση του στην Οργάνωση πλούσια, ενδεικτική της αγάπης του για την πατρίδα και την απελευθέρωσή της. Εντάχθηκε στην ίδια ομάδα με τους ήρωες Ιάκωβο Πατάτσο και Παναγιώτη Γεωργιάδη και, αρχικά, προσέφερε τις υπηρεσίες του στον τομέα της διαφώτισης και στην απόκρυψη και τη μετακίνηση οπλισμού και αλληλογραφίας. Στη συνέχεια, ο Πέτρος συνέβαλε στη στρατολόγηση νέων αγωνιστών και εντάχθηκε στις ομάδες κρούσεως της Λευκωσίας.

Στις 14 Ιουνίου 1956, ο Πέτρος κατόρθωσε να πλησιάσει από μια πάροδο το ταχυδρομείο της τότε Πλατείας Μεταξά, της σημερινής Πλατείας Ελευθερίας, για να εκτελέσει επίθεση με βόμβα εναντίον των Βρετανών. Ενώ ετοιμαζόταν να πυροδοτήσει τη βόμβα, έγινε αντιληπτός από Άγγλους στρατιώτες, οι οποίοι τον πυροβόλησαν με αυτόματο όπλο, τραυματίζοντας τον σοβαρά. Κρίσιμα τραυματισμένος, ο Πέτρος Ηλιάδης μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου υποβλήθηκε σε πολύωρη εγχείρηση. Οι γιατροί, παρά τις επίπονες προσπάθειές τους, δεν μπόρεσαν να τον σώσουν. Απεβίωσε το πρωί της 15ης Ιουνίου 1956. Η γη του πολυαγαπημένου του Αγρού, του χωριού που τον γέννησε και τον ανέθρεψε, τον υποδέχθηκε στα σπλάχνα της.

Ο Πέτρος Ηλιάδης χάραξε ανεξίτηλα το όνομά του στις ένδοξες σελίδες της Ιστορίας της πατρίδας μας. Η δίψα του για λευτεριά και ανεξαρτησία τον οδήγησε στο Πάνθεον των Ηρώων, δίπλα από τους ήρωες του 1821, μαζί με τον Γρηγόρη, τον Ευαγόρα, τον Μάτση, τον Πατάτσο, τον Λένα και υπόλοιπα παλληκάρια που αψήφησαν τον εχθρό και θυσίασαν τη ζωή τους για την πατρίδα μας.

Κυρίες και Κύριοι,

Εξήντα-οκτώ χρόνια μετά, η θυσία του Πέτρου Ηλιάδη δεν έχει βρει ακόμα δικαίωση. Η για 50 χρόνια συνεχιζόμενη κατοχή, η παράνομη εισβολή, η παραβίαση του διεθνούς δικαίου, δεν μας αφήνουν να ησυχάσουμε. Πενήντα χρόνια προσφυγιάς είναι πολλά. Έχουμε χρέος να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να τερματίσουμε την κατοχή της πατρίδας μας και να επανενώσουμε όλους τους νόμιμους κατοίκους της, σε μια χώρα ευημερούσα, ειρηνική και ευρωπαϊκή.

Είναι με αυτόν τον στόχο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εργάζεται ειλικρινά και με επιμονή, ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια που θέτει η τουρκική πλευρά και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την επανέναρξη των συνομιλιών, για επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου. Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν αποτελεί επιλογή για την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Η προσπάθειά μας, παρά τις εκ του αντιθέτου αξιώσεις και απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς, θα συνεχιστεί, μέχρι να πετύχουμε τον στόχο μας για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών, με τελικό ζητούμενο την επίτευξη οριστικής και δίκαιης λύσης. Μιας λύσης που να εδράζεται στις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο Διεθνές Δίκαιο, που θα τερματίζει την παράνομη κατοχή και θα απελευθερώνει την πατρίδα μας. Για αυτόν τον σκοπό, με καλή βούληση, συνεργαζόμαστε με την Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να πείσουμε για το δίκαιο του αιτήματός μας και να οδηγηθούμε στο τραπέζι των συνομιλιών.

Φίλες και φίλοι,

Το δράμα που για μισό αιώνα βιώνει ο κυπριακό λαός πρέπει να τερματιστεί. Σας διαβεβαιώνω ότι ο αγώνας μας θα συνεχιστεί, με στοχευμένες και συγκεκριμένες ενέργειες, με προσήλωση στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Η επιθυμία μας για απελευθέρωση της πατρίδας μας καθοδηγεί τα βήματά μας, στον δρόμο που χάραξε 68 χρόνια πριν ο ήρωας του Αγρού, Πέτρος Ηλιάδης. Είμαστε πεπεισμένοι, όπως ήταν όλοι οι λεβέντες της ΕΟΚΑ, πως ο αγώνας μας θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα: την επανένωση της πατρίδας και του λαού μας, την εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας, την αποκατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών όλων των Κυπρίων.

Στην κρίσιμη αυτή καμπή για το Κυπριακό, αντλούμε δύναμη από την αγωνιστικότητα του Πέτρου Ηλιάδη και των άλλων ηρώων του Κυπριακού Ελληνισμού. Ο αγώνας της φωτίζει τον δρόμο προς τη δικαίωση και την επανένωση. Έχουμε καθήκον απέναντι στα παιδιά μας να τους παραδώσουμε μια πατρίδα ενωμένη, ευημερούσα και ελεύθερη. Μας το υπαγορεύει εξάλλου το χρέος μας απέναντι στην ηρωική μορφή του Πέτρου Ηλιάδη.

Τιμή και δόξα στον ήρωα Πέτρο Ηλιάδη! Ας είναι αιωνία η δόξα που τον συνοδεύει!

(ΜΚυ)