Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-05-2024 18:27

Δήλωση της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρος Μαρίας Παναγιώτου κατά την άφιξή της στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας στις Βρυξέλλες

Σήμερα συζητούμε τρία πάρα πολύ σημαντικά ζητήματα στο Συμβούλιο. Το πρώτο είναι το Ταμείο Διαχείρισης Κρίσεων, ένα ταμείο, το οποίο οι δικοί μας γεωργοί ζητούν να αποδίδει πολύ πιο άμεσα, σε πολύ πιο σύντομο χρόνο στις αποζημιώσεις προς τους γεωργούς μας.

Αυτό το οποίο ζητήσαμε –η δική μας εισήγηση– είναι τα υπόλοιπα που υπάρχουν από τα κονδύλια που μένουν αδιάθετα από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) να μπορούν να αξιοποιηθούν για αυτό τον σκοπό, για να δοθούν στους αγρότες μας. Το δεύτερο είναι να αξιοποιηθεί το 2% του φακέλου των 454 εκατ. ευρώ που διαθέτουμε, και να δίδεται για αποζημιώσεις που σχετίζονται με κρίσεις.

Θα πρέπει να πούμε ότι αυτές οι δυο είναι εισηγήσεις, οι οποίες έτυχαν ευρείας αποδοχής στις δυο συνεδρίες που κάναμε ως MED9 υπό την Κυπριακή Προεδρία και τις έχουμε καταθέσει στην τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μπορώ να πω ότι συναντήσαμε ευήκοα ώτα.

Το δεύτερο πολύ σημαντικό ζήτημα, το οποίο συζητάμε σήμερα, είναι το αυξημένο κόστος παραγωγής. Ένα πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζουν οι γεωργοί μας εξαιτίας και της μορφολογίας της Κύπρου. Είμαστε ένα νησιωτικό κράτος, οπόταν είναι απαραίτητο οι γεωργοί μας να τύχουν στήριξης σε αυτό το κομμάτι, για να μπορέσουν να παραμείνουν βιώσιμοι και ανταγωνιστικοί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και εκεί έχουμε καταθέσει τις θέσεις μας και καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μας στηρίξει εμπράκτως.

Το τρίτο πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα που συζητούμε σήμερα είναι η ενημέρωση που καταθέτουμε για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως Κυπριακή Δημοκρατία με τη λειψυδρία και τη ξηρασία. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, έχουμε ενημερώσει έγκαιρα τους γεωργούς μας ότι για φέτος θα έχουμε μειωμένη, κατά μέσο όρο 33,7%, την ποσότητα νερού για σκοπούς άρδευσης. Αυτό δημιουργεί μια σειρά από προβλήματα ως προς την παραγωγή, αλλά και ως προς τους ίδιους μας τους αγρότες.

Οπόταν σήμερα ενημερώνουμε την Eυρωπαϊκή Επιτροπή για το πρόβλημα. Θυμίζω ότι στα φράγματά μας έχουμε 44% αποθέματα νερού, ενώ πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο είχαμε 66%. Οπότε αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι πρόκειται για ένα τεράστιο πρόβλημα.

Σήμερα ενημερώνουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την καλούμε να εξετάσει το ζήτημα και να μας καταθέσει τις εισηγήσεις και τα μέτρα, τα οποία προτείνει, έτσι ώστε μαζί και με τα υπόλοιπα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, να βρούμε εκείνα τα εργαλεία που θα δώσουν άμεση λύση στα προβλήματα των γεωργών μας.

(ΕΦυς/ΝΓιαν/ΕΑθ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα