Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-05-2024 19:14

Συμμετοχή της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, στις Βρυξέλλες

Η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρ Μαρία Παναγιώτου συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Κύρια θέματα του Συμβουλίου ήταν η διαχείριση των εργαλείων αντιμετώπισης της κρίσης μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και η κατάσταση των αγορών.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου, η δρ Παναγιώτου ενημέρωσε τους Υπουργούς Γεωργίας των κρατών μελών της ΕΕ για τις επιπτώσεις της παρατεταμένης ξηρασίας στην κυπριακή γεωργία και κάλεσε την Επιτροπή να διαμορφώσει μέτρα αντιμετώπισης της κατάστασης με στόχο τη διασφάλιση της παρούσας και μελλοντικής παραγωγής τροφίμων στην Κύπρο, καθώς επίσης να παραχωρήσει την απαραίτητη ευελιξία για την προσαρμογή μέτρων υπό την ΚΑΠ για στήριξη των Κύπριων γεωργών. Σημαντικός αριθμός κρατών μελών (Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Ρουμανία, Ολλανδία, Κροατία, Ιταλία, Μάλτα, Πολωνία, Δανία) εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς την Κύπρο και σημείωσε την ανάγκη εξεύρεσης λύσεων για το θέμα της ξηρασίας. Η Επιτροπή κάλεσε σε διάλογο τις κυπριακές Αρχές για την εξεύρεση κατάλληλων μέτρων. Ως εκ τούτου, η Κύπρος ξεκινά τη διαμόρφωση του πλαισίου των μέτρων αυτών, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη που μετέχουν στη MED9, ώστε τα μέτρα αυτά να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των κρατών μελών που αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα, αλλά και να μπορούν να τύχουν άμεσης και αποτελεσματικής εφαρμογής. 

Όσον αφορά στη διαχείριση των εργαλείων αντιμετώπισης της κρίσης μέσω ΚΑΠ, η δρ Παναγιώτου επεσήμανε ότι υπό την κυπριακή προεδρία των MED9 υιοθετήθηκε κοινό ανακοινωθέν των Υπουργών Γεωργίας, με το οποίο προτείνεται η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πιστώσεων του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της ΚΑΠ, καθώς και η δυνατότητα ανάπτυξης μέτρων αντιμετώπισης κρίσεων με χρηματοδότηση μέχρι 2% του χρηματοδοτικού φακέλου του Στρατηγικού Σχεδίου. Κάλεσε την Επιτροπή όπως στοχεύσει στην ταχύτερη υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, στην ενίσχυση της χρηματοδότησης για επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, ιδιαίτερα για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ), και στη δημιουργία δικτύου ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών που αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα.

Για το θέμα της κατάστασης των αγορών, η δρ Παναγιώτου επεσήμανε τις αυξημένες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας στην Κύπρο σε σχέση με το κόστος παραγωγής, τη γεωγραφική απόσταση από τις αγορές της ΕΕ και τις δυσμενείς κλιματικές συνθήκες και τόνισε την ανάγκη λήψης βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας στην ΕΕ.

Για τα σχετικά πλάνα, πατήστε εδώ.

(ΜΠατ/ΑΦ/ΕΑθ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα