Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-05-2024 13:10

Ανασκαφή στη Νέα Πάφο από την αρχαιολογική αποστολή των Πανεπιστημίων Βαρσοβίας και Κρακοβίας–Ανασκαφική Περίοδος 2023

Διευθύντρια: Καθηγήτρια Ewdoksia Papuci-Władyka

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υφυπουργείο Πολιτισμού, ανακοινώνει την ολοκλήρωση των εργασιών της αρχαιολογικής αποστολής των Πανεπιστημίων Βαρσοβίας κα Κρακοβίας στη Νέα Πάφο (Κάτω Πάφο). 

Η κοινή αρχαιολογική αποστολή στη Νέα Πάφο των Πανεπιστημίων Βαρσοβίας και Jagiellonian Κρακοβίας, σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Βαρσοβίας, ολοκλήρωσε την τέταρτη ερευνητική περίοδο στα πλαίσια του προγράμματος «MA-P Maloutena και Agora in the layout of Paphos: modeling the cityscape of the Hellenistic and Roman Capital of Cyprus», η οποία περιλάμβανε ανασκαφή και μελέτη υλικού. Στο πρόγραμμα συνεργάζονται επίσης το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, η Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βαρσοβίας και το Πολυτεχνείο του Βρότσλαβ.

Κατά την εαρινή περίοδο (Απρίλιος/Μάιος 2023) διεξήχθη μελέτη και προετοιμασία δημοσίευσης του αρχαιολογικού υλικού που ανακαλύφθηκε κατά τα προηγούμενα έτη.

Κατά τη θερινή/φθινοπωρινή περίοδο (Σεπτέμβριος/Οκτώβριος 2023) διεξήχθη ανασκαφή με 50 συμμετέχοντες, εκ των οποίων 20 μέλη του προσωπικού, 10 διδακτορικοί φοιτητές, 12 φοιτητές αρχαιολογίας, 3 φοιτητές συντήρησης και 5 εθελοντές. Κατά το διάστημα αυτό, πέραν της διεξαγωγής ανασκαφών έγιναν εργασίες συντήρησης στο χώρο, γεωφυσικές έρευνες, επεξεργασία κεραμικού και γυάλινου υλικού που είχε ανακαλυφθεί σε προηγούμενες ανασκαφικές περιόδους, καθώς και τεκμηρίωση αρχιτεκτονικών μελών, τα οποία επίσης είχαν ανακαλυφθεί προγενέστερα.

Υπενθυμίζουμε ότι η πόλη της Νέας Πάφου σχεδιάστηκε βάσει του Ιπποδάμειου πολεοδομικού συστήματος και στόχος του τρέχοντος ερευνητικού προγράμματος είναι η επαλήθευση του ρυμοτομικού σχεδίου και της πολεοδομικής οργάνωσης της πόλης, καθώς και η τρισδιάστατη αποτύπωση της όψης της σε διάφορες χρονικές περιόδους της εξέλιξής της. Η ανασκαφική έρευνα επικεντρώθηκε –όπως είχε συμβεί και κατά το προηγούμενο έτος– στην αναζήτηση καταλοίπων του οδικού συστήματος της πόλης, ώστε να επιβεβαιωθεί το υποθετικό μέγεθος της οικιστικής νησίδας στη Νέα Πάφο. Πράγματι, στην τοποθεσία «Μαλούτενα», στην δοκιμαστική τομή TT.X, σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας, το πλάτος της οικιστικής νησίδας καθορίστηκε στα 105 μέτρα.

Το δεύτερο σκέλος της έρευνας περιλάμβανε την περιοχή γύρω από την Αγορά αλλά και το εσωτερικό της πλατείας. Στη δοκιμαστική τομή TT.XVI επιβεβαιώθηκε η υποθετική διασταύρωση της κάθετης «οδού Ρ» με την οριζόντια «οδό 4». Κατάλοιπα της «οδού P»  εντοπίστηκαν και από την Αυστραλιανή αρχαιολογική αποστολή στα νότια του θεάτρου και του Νυμφαίου, στην ανατολική πλευρά της πόλης. Ως εκ τούτου, μπορεί να λεχθεί ότι η «οδός Ρ» ήταν κομβικής σημασίας για την πόλη, εφόσον συνέδεε το λόφο «Φανάρι», την Αγορά και το θέατρο, διασχίζοντας το κέντρο της πόλης μέχρι τη ανατολική πύλη των τειχών. Στη δοκιμαστική τομή TT.XVII επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη της «οδού M» και αποκαλύφθηκε το εξωτερικό όριο της ανατολικής στοάς της Αγοράς. Ως εκ τούτου, διαπιστώθηκε ότι η ανατολική στοά, όπως και η νότια στοά, ήταν τριπλή κατά την τελευταία φάση της Πρώιμης Ρωμαϊκής περιόδου.

Μεγάλη επιτυχία αποτέλεσε και η διοργάνωση διεθνούς θερινού σχολείου διάρκειας δύο εβδομάδων, με τίτλο «Augmented Archaeology»(εφαρμογή συστημάτων επαυξημένης πραγματικότητας στην αρχαιολογία) με τη συμμετοχή 10 μαθητών από Κύπρο, Γερμανία, Λίβανο, Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

(ΝΓιαν/ΕΑθ)