Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-06-2024 18:53

Συμμετοχή του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Αλέξη Βαφεάδη στο Συμβούλιο Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Λουξεμβούργο

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Αλέξης Βαφεάδης συμμετείχε στο Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου συζητήθηκε αριθμός θεμάτων σχετικά με τις θαλάσσιες, σιδηροδρομικές, χερσαίες και διατροπικές μεταφορές. Στο πλαίσιο του Συμβουλίου εγκρίθηκαν οι Γενικές Προσεγγίσεις για έναρξη διαπραγματεύσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επί του Κανονισμού σχετικά με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA), επί της Οδηγίας για τις υπηρεσίες πληροφοριών ποταμών εσωτερικής ναυσιπλοΐας και επί του Κανονισμού για τη χρήση της χωρητικότητας των σιδηροδρομικών υποδομών.

Η Κύπρος μαζί με την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κροατία, τη Λιθουανία, τη Μάλτα, την Πορτογαλία και τη Ρουμανία παρουσίασαν κοινό έγγραφο με θέμα «Έκκληση για δράση, ώστε να διασφαλιστεί η κατάλληλη παρακολούθηση της επέκτασης του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών της ΕΕ στις θαλάσσιες μεταφορές». Ο κ. Βαφεάδης στην παρέμβασή του υποστήριξε την ανάγκη όπως η Επιτροπή, σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη, αναλάβει άμεσα τις απαραίτητες ενέργειες για πρόληψη και αντιμετώπιση των συνεπειών από την εφαρμογή της εν λόγω νομοθεσίας για τα ευρωπαϊκά λιμάνια και την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας.

Στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας, το Συμβούλιο ενέκρινε Συμπεράσματα σχετικά με την Ειδική Έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ που αφορούν στην οδική ασφάλεια. Ο Υπουργός χαιρέτισε τα Συμπεράσματα, τονίζοντας ότι η οδική ασφάλεια αποτελεί εθνική προτεραιότητα για την Κύπρο. Περαιτέρω, ζήτησε όπως υπάρξει καλύτερος συντονισμός μεταξύ των κρατών μελών και αύξηση της χρηματοδότησης που δίνεται για τις δράσεις της οδικής ασφάλειας.

Οι Υπουργοί ενημερώθηκαν επίσης για την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις επί της τροποποίησης της Οδηγίας για τον καθορισμό για ορισμένα οδικά οχήματα των μέγιστων επιτρεπόμενων διαστάσεων και των μέγιστων επιτρεπόμενων βαρών, και επί της τροποποίησης της Oδηγίας σχετικά με τους κοινούς κανόνες για ορισμένους τύπους συνδυασμένων εμπορευματικών μεταφορών. Οι διαπραγματεύσεις επί των συγκεκριμένων νομοθεσιών θα συνεχιστούν από την επόμενη Προεδρία.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου και στο πλαίσιο προετοιμασίας για την επερχόμενη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το 2026, ο κ. Βαφεάδης είχε συνάντηση με τους ομολόγους του, Υπουργούς της Πολωνίας κ. Dariusz Klimczak και της Δανίας κ. Jacob Heinsen, για συντονισμό του επερχόμενου Τρίο Προεδρίας (Ιανουάριος 2025 – Ιούνιος 2026). Κατά τη συνάντηση, ο Υπουργός παρουσίασε τις προετοιμασίες για την Κυπριακή Προεδρία, εκφράζοντας την ετοιμότητα της Κύπρου να συνεργαστεί με αγαστό τρόπο με την Πολωνία και τη Δανία στη διαμόρφωση του προγράμματος του Τρίο στους τομείς των χερσαίων μεταφορών, αερομεταφορών και ναυτιλίας. Ειδικά για την Κύπρο, τόνισε την προτεραιότητα της συνδεσιμότητας, καθώς και της ανάπτυξης των αερολιμένων και των λιμένων.

Ο κ. Βαφεάδης είχε επίσης διμερή συνάντηση με τον Ούγγρο Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Nándor Csepreghy, με τον οποίο συζήτησε τις προτεραιότητες της επερχόμενης Ουγγρικής Προεδρίας (δεύτερο εξάμηνο 2024). Κατά τη συζήτηση, ο Υπουργός παρουσίασε τις προτεραιότητες και επιδιώξεις της Κύπρου στον τομέα των μεταφορών, τονίζοντας τον σημαντικό ρόλο της Κύπρου στην ταραγμένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Υπογράμμισε ακόμη ότι η χρηματοδότηση της ΕΕ στον τομέα των μεταφορών θα πρέπει να προσαρμοστεί στις ανάγκες και προτεραιότητες κάθε κράτους μέλους.

Τέλος, ο Υπουργός είχε συνάντηση με τον Υπουργό Μεταφορών της Γερμανίας κ. Volker Wissing και υπέγραψε το «Berlin Declaration», το οποίο καλεί τα κράτη να υποστηρίξουν και να προωθήσουν την παραγωγή και τη χρήση των e-fuels.

Για πλάνα από τη συμμετοχή του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Αλέξη Βαφεάδη στο Συμβούλιο Μεταφορών της ΕΕ, πατήστε εδώ.

(ΜΠατ/ΝΖ/ΕΑθ/ΓΣ)