Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-06-2024 11:09

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων συμμετείχε σε συζήτηση για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης στην Κύπρο του Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου της Αυστρίας

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κύπρο ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου (Κάτω Βουλής) της Αυστρίας κ. Wolfgang Sobotka, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου, διεξήχθη χθες το απόγευμα στη Λεβέντειο Πινακοθήκη συζήτηση υπό τον τίτλο «Οικοδομώντας συνέργειες προς αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης». Στη συζήτηση συμμετείχαν οι Πρόεδροι των δύο Κοινοβουλίων, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών κ. Άριστος Δαμιανού και ο Καθηγητής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Γιώργος Μπούστρας. Τη συζήτηση παρακολούθησαν φοιτητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Πρακτική Άσκηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων».

Η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι το καίριο ζήτημα της μετανάστευσης δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο των χωρών της πρώτης γραμμής, αλλά χρήζει ταχύτερης και συλλογικής αντίδρασης στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).  Αναφερόμενη στις ιδιαίτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Κύπρος ως υπό κατοχή χώρα, η οποία γειτνιάζει με μια άκρως ασταθή περιοχή, η κ. Δημητρίου τόνισε την ανάγκη επίδειξης περισσότερης αλληλεγγύης και της αναγκαίας πολιτικής βούλησης προς υλοποίηση του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, ως σημαντικού βήματος για μια ολιστική αντιμετώπιση της τεράστιας αυτής πρόκλησης.

Ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου της Αυστρίας υπογράμμισε ότι η χώρα του στέκεται στο πλευρό της Κύπρου στο ζήτημα αυτό και υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία, αναγνωρίζοντας την ανάγκη περαιτέρω στήριξης της χώρας μας από την ΕΕ. Σημειώνοντας τη σημαντική εμπειρία της Αυστρίας στη φιλοξενία μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών, ο κ. Sobotka τόνισε την ανάγκη στόχευσης από πλευράς της ΕΕ σε μια μακρόπνοη στρατηγική για τη διαχείριση της μετανάστευσης και τη σημαντική συμβολή της εκπαίδευσης στις προσπάθειες για κοινωνική ένταξη των μεταναστών. Υπογράμμισε, τέλος, τη σημασία περαιτέρω στήριξης και ενδυνάμωσης των υποδομών των τρίτων χωρών για τη συγκράτηση εν δυνάμει μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους. 

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Ιωάννου ανέλυσε εκτενώς τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει η Κύπρος λόγω των αυξανόμενων μεταναστευτικών πιέσεων που δέχεται και τα μέτρα, που υιοθέτησε και εφαρμόζει η Κυβέρνηση και τα οποία αφορούν κυρίως στην ταχύτερη εξέταση των αιτήσεων ασύλου, στη βελτίωση και ενίσχυση των υποδομών και στις επιστροφές παράτυπων μεταναστών, των οποίων οι αιτήσεις έχουν απορριφθεί στις χώρες προέλευσής τους, με θετικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα.  Σημείωσε συναφώς το αίτημα της Κύπρου για επαναξιολόγηση του καθεστώτος της Συρίας και επισήμανε την ανάγκη περισσότερης στήριξης προς τον Λίβανο και, γενικότερα, προς τρίτες χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες και μετανάστες. Καταληκτικά, ο κ. Ιωάννου υπογράμμισε την ανάγκη η ΕΕ να εγκύψει περισσότερο στην εξωτερική πτυχή της μετανάστευσης και να ενεργεί προληπτικά, στοχεύοντας στην εξεύρεση λύσεων για τους διαφορετικούς λόγους που ωθούν στη μετανάστευση.   

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών κ. Δαμιανού επισήμανε ότι για χρόνια η ΕΕ ακολουθούσε αποσπασματική πολιτική, ενώ μετά τα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών η ΕΕ έλαβε το μήνυμα για την ανάγκη μιας ολιστικής αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης. Σημειώνοντας ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει εφαρμόσει σειρά μέτρων τα οποία απέδωσαν αποτελέσματα, ο κ. Δαμιανού υπογράμμισε ότι η ΕΕ  οφείλει να κάνει περισσότερα για την Κύπρο. Υπογράμμισε, συναφώς, την ανάγκη για πιο αποτελεσματικές πρακτικές στο επίπεδο της ΕΕ σε ό,τι αφορά τη μετεγκατάσταση μεταναστών και συμφώνησε ως προς την ανάγκη θέσπισης μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος.

Ο Καθηγητής κ. Μπούστρας επισήμανε ότι η μετανάστευση αποτελεί ένα πολυσύνθετο και απρόβλεπτο φαινόμενο, καθώς δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί. Εστίασε δε στη σύνδεση μεταξύ κλιματικής αλλαγής και μετανάστευσης και συμφώνησε ως προς τη σημασία της εκπαίδευσης και της κατανόησης του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής για την ομαλότερη ένταξη των μεταναστών στις χώρες φιλοξενίας τους.

Κλείνοντας τη συζήτηση, η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε τη σημασία της διπλωματίας και της ανάληψης κοινών πρωτοβουλιών και δράσεων που να σκοπούν στην προώθηση του διαλόγου με την κοινωνία και μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων στην ΕΕ, στοχεύοντας στην υπεράσπιση της δημοκρατίας και των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών. Στη δημοκρατία υπάρχουν δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις, κατέληξε η κ. Δημητρίου.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)