Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-06-2024 18:29

Έναρξη της Εβδομάδας Κινηματογράφου Κύπρου στο Βερολίνο, στην παρουσία της Υφυπουργού Πολιτισμού

Στο πλαίσιο της «Εβδομάδας της Κύπρου», που φιλοξενεί το Neues Museum στο Βερολίνο, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Βερολίνο, ξεκίνησε σήμερα η προβολή σειράς κυπριακών ταινιών, με την πρεμιέρα της ταινίας μικρού μήκους «Επιχείρηση Μουσείο/Operation Museum», στην παρουσία της Υφυπουργού Πολιτισμού δρος Βασιλικής Κασσιανίδου και με τη συμμετοχή του σκηνοθέτη της ταινίας κ. Πέτρου Χαραλάμπους.

Η «Εβδομάδα της Κύπρου», που συνδιοργανώνεται με την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Γερμανία, εμπίπτει στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 20χρονα της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς επίσης και των δράσεων μνήμης για τα 50 χρόνια από τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής του 1974.

Τις επόμενες ημέρες θα προβληθούν οι ταινίες “Senior Citizen” σε σκηνοθεσία Μαρίνου Καρτίκκη, “Pause” σε σκηνοθεσία Τώνιας Μισιαλή, “Sharing an Island” σε σκηνοθεσία Δανάης Στυλιανού και “Smuggling Hendrix” σε σκηνοθεσία Μάριου Πιπερίδη, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Η ταινία «Επιχείρηση Μουσείο/Operation Museum», παραγωγής του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι η πρώτη από τις πέντε κυπριακές παραγωγές που θα προβληθούν αυτή την εβδομάδα, στο αμφιθέατρο της Πινακοθήκης James Simon. Η «Επιχείρηση Μουσείο» αποτελεί την εξιστόριση της γιγαντιαίας προσπάθειας του τότε Διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων Βάσου Καραγιώργη και του προσωπικού του Κυπριακού Μουσείου για τη διάσωση των εκθεμάτων του Μουσείου κατά την τουρκική εισβολή του 1974.

Μετά την προβολή της ταινίας ακολούθησε συζήτηση της Υφυπουργού Πολιτισμού και του σκηνοθέτη Πέτρου Χαραλάμπους με το κοινό, κατά την οποία, μεταξύ άλλων, έγινε αναφορά στο ενδιαφέρον που υπάρχει για την προοπτική συνεργασίας κυπρο-γερμανικών κινηματογραφικών παραγωγών, ενισχύοντας τους ήδη ισχυρούς πολιτιστικούς δεσμούς στον τομέα των τεχνών και του πολιτισμού ευρύτερα μεταξύ Κύπρου και Γερμανίας. 

(ΕΚ/ΑΦ/ΕΠ)