Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-06-2024 16:29

Χαιρετισμός του Υπουργού Μεταφορών Επικοινωνιών και΄Εργων κ. Αλέξη Βαφεάδη στη Συνέντευξη Τύπου για το Έργο Αναβάθμισης Στάσεων και Στεγάστρων Δημοσίων Μεταφορών Παγκύπρια

Με μεγάλη μου χαρά ανακοινώνω ότι βρισκόμαστε πλέον πολύ κοντά στην έναρξη της παραγωγής των αναβαθμισμένων στάσεων και στεγάστρων λεωφορείων και της τοποθέτησής τους παγκύπρια, μέσα από ένα φιλόδοξο και αναγκαίο έργο υψίστης σημασίας για τη βελτίωση των δημόσιων μεταφορών στη χώρα μας, η προώθηση των οποίων είναι προτεραιότητα για το Υπουργείο μου.

Μέσω αυτού του έργου στοχεύουμε στη συντονισμένη αναβάθμιση των υποδομών για τις δημόσιες μεταφορές, δημιουργώντας ένα άνετο, ασφαλές και προσβάσιμο περιβάλλον για τους επιβάτες που αναμένουν το λεωφορείο. Πέραν της λειτουργικής αναβάθμισής τους επιτυγχάνεται και υψηλή αισθητική.

Ο σχεδιασμός των νέων στεγάστρων έχει εκπονηθεί από την εταιρεία Demades Design Ltd και λαμβάνει υπόψη τόσο τις τοπικές συνθήκες όσο και τον διαθέσιμο χώρο για την τοποθέτησή τους.

Την υλοποίηση του έργου έχει αναλάβει η κοινοπραξία A.S. Air Control LTD & AMCO A.B.E.E. J.V., στο πλαίσιο 15ετούς συμβολαίου συνολικής αξίας €74 εκατ., το οποίο περιλαμβάνει 5ετή βασική υλοποίηση και 10ετή συντήρηση.

Στην παρούσα φάση οριστικοποιούνται τα πρότυπα δείγματα των στάσεων και στεγάστρων και ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες για την έναρξη της μαζικής παραγωγής, η οποία προγραμματίζεται να ξεκινήσει εντός Ιουλίου 2024. Οι εργασίες επιδιόρθωσης υφιστάμενων στεγάστρων έχουν ήδη ξεκινήσει, θα εντατικοποιηθούν και θα συνεχιστούν παράλληλα με την τοποθέτηση των νέων στάσεων / στεγάστρων. Εντός του 2024 θα τοποθετηθούν 300 περίπου νέες στάσεις και στέγαστρα, ενώ θα επιδιορθωθούν άλλα 100 στέγαστρα. Προτεραιότητα δίνεται σε στάσεις στους κύριους άξονες, όπου παρατηρείται υψηλή χρήση.

Σημειώνεται ότι το Υπουργείο διατηρεί σε ισχύ το σχέδιο επιδότησης στεγάστρων λεωφορείων σε τοπικές Αρχές για κάλυψη αναγκών, μέχρι τη συμπερίληψή τους για αναβάθμιση στο πλαίσιο του παγκύπριου έργου.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτού του έργου και ιδιαίτερα τους συνεργάτες μου στο Τμήμα Δημοσίων Έργων για την προσπάθεια που έχουν καταβάλει, έτσι ώστε να είναι δυνατή η υλοποίηση του μεγάλου και τόσο αναγκαίου αυτού έργου.

Ευχαριστίες θα ήθελα να απευθύνω και στην κοινοπραξία Α.S. Air Control LTD & AMCO A.B.E.E. J.V. για τη φιλοξενία της σημερινής εκδήλωσης, καθώς και για τη μέχρι στιγμής συνεργασία και ανταπόκρισή της, η οποία είναι απαραίτητη για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου εντός των καθορισμένων πλαισίων.

Τέλος, θα ήθελα να τονίσω ότι η υλοποίηση αυτού του έργου δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την εξασφάλιση χρηματοδότησης από το πρόγραμμα πολιτικής συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προχωράμε λοιπόν και βελτιώνουμε την εικόνα των υποδομών δημοσίων μεταφορών, καθιστώντας το λεωφορείο ως πραγματική και αξιοπρεπή επιλογή διακίνησης για όλους τους πολίτες. Στόχος μας είναι το έργο να συμβάλει στην αύξηση χρήσης των λεωφορείων και, κατ’ επέκταση, στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, την απάμβλυνση των κυκλοφοριακών προβλημάτων και τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και της υπαίθρου.

(ΣαΠ/ΕΑθ/ΕΠ)