Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-06-2024 16:45

Ανακοινωθέν Βουλής των Αντιπροσώπων

Αναφορά της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ψυχικής Υγείας,

στην Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στην Παγκόσμια Ημέρα Ανέμου,

στην Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας και στην Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Συνεδρία ολομέλειας 20ής Ιουνίου 2024

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

H Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ψυχικής Υγείας, που φέτος ήταν από τις 13 έως τις 19 Μαΐου, είχε ως θέμα «Καλύτερα Μαζί: Συν-δημιουργώντας το Μέλλον της Ψυχικής Υγείας».  Η ψυχική υγεία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ευημερίας μας, ωστόσο συχνά δεν λαμβάνει την προσοχή που της αξίζει. Είναι απαραίτητο να σπάσουμε το στίγμα που περιβάλλει τα θέματα ψυχικής υγείας και να ενθαρρύνουμε τις ανοιχτές συζητήσεις, στηρίζοντας την οικοδόμηση ενός περιβάλλοντος όπου όλοι αισθάνονται ασφαλείς και πολύτιμοι. Αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία χώρων εργασίας που δίνουν προτεραιότητα στην ψυχική υγεία, σχολείων που διδάσκουν συναισθηματική νοημοσύνη και κοινοτήτων που προσφέρουν κατανόηση. Ας δεσμευτούμε ότι θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την ψυχική υγεία και να καλλιεργούμε μια κουλτούρα ενσυναίσθησης και ανθεκτικότητας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Εορτάσαμε την 1η Ιουνίου την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού και κατ’ επέκταση την προοπτική των παιδιών να βελτιώσουν τον κόσμο μας, εφόσον φυσικά ως ενήλικες προστατεύσουμε τα δικαιώματά τους και στηρίξουμε τη συμμετοχή τους στον διάλογο και στις δράσεις των ενεργών πολιτών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν την καθημερινότητα αλλά και το μέλλον τους. Λαμβάνοντας υπόψη τις συρράξεις σε ολόκληρο τον κόσμο και τις συνθήκες φτώχιας και κοινωνικού αποκλεισμού στις οποίες ζουν εκατομμύρια παιδιά, ας σπεύσουμε να υπερασπιστούμε το παιδί, ώστε να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο αύριο.

Καθοριστικό ρόλο ωστόσο για ένα καλύτερο μέλλον διαδραματίζει η προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος, γι’ αυτό και η 5η Ιουνίου κάθε έτους έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Οι εικόνες από τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Πάφο και στον Φαρμακά μάς λυπούν ιδιαίτερα και ως Βουλή των Αντιπροσώπων εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στις επηρεαζόμενες κοινότητες, αλλά και τη βούλησή μας να στηρίξουμε κάθε δράση σχετιζόμενη με την προστασία των δασών και τη δασοπυρόσβεση. Για ακόμα μία φορά υπενθυμίζω από αυτή τη θέση τους αριθμούς 1407 και 112, στους οποίους καλούμαστε να αναφέρουμε την παρουσία φωτιάς ή καπνού.

Τιμώντας ειδικότερα την αξία του φυσικού περιβάλλοντος και την ανάγκη προστασίας του, στις 15 Ιουνίου γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα Ανέμου. Καθώς βρισκόμαστε στο χείλος μιας νέας εποχής στην παραγωγή ενέργειας, η αιολική ενέργεια προσφέρει φάρο ελπίδας.  Κάθε ριπή ανέμου που περιστρέφει μια ανεμογεννήτρια σημαίνει ακόμη ένα βήμα μακριά από τα ορυκτά καύσιμα και μια κίνηση προς έναν πιο πράσινο πλανήτη.  Ας επιβεβαιώσουμε την αφοσίωσή μας στην επέκταση της αιολικής ενέργειας και ας οραματιστούμε έναν κόσμο όπου οι ενεργειακές μας ανάγκες θα καλύπτονται με βιώσιμο τρόπο, εξασφαλίζοντας έναν υγιέστερο πλανήτη για τις μελλοντικές γενιές.

Επιπρόσθετα, στις 17 Ιουνίου ήταν η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας, μια ημέρα που υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπίσουμε άλλες δυο περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας. Καθώς ο κόσμος παλεύει με τις κλιμακούμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η ερημοποίηση και η ξηρασία μάς υπενθυμίζουν την ευπάθεια των οικοσυστημάτων μας.  Η ερημοποίηση, η διαδικασία κατά την οποία η εύφορη γη μετατρέπεται σε έρημο, απειλεί τα μέσα διαβίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων, ιδίως σε πιο ευάλωτες γεωγραφικά περιοχές, όπως είναι και η Κύπρος. Ας ανανεώσουμε τη δέσμευσή μας για βιώσιμη χρήση της γης και διαχείριση των υδάτων. Ας αγωνιστούμε για ένα μέλλον όπου οι έρημοι δεν θα επεκτείνονται, για έναν κόσμο όπου η γη μας θα παραμένει γόνιμη και το νερό μας άφθονο, εξασφαλίζοντας ένα βιώσιμο μέλλον για όλους.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η σημερινή ημέρα έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων. Πρόκειται για μια ημέρα αφιερωμένη στο θάρρος εκατομμυρίων προσφύγων σε όλο τον κόσμο. Η ημέρα αυτή χρησιμεύει ως υπενθύμιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν όσοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω συγκρούσεων, διώξεων και βίας.  Οι πρόσφυγες αφήνουν πίσω τα σπίτια τους, τις κοινότητές τους και συχνά τους αγαπημένους τους, αναζητώντας ασφάλεια και μια καλύτερη ζωή. Η πορεία τους είναι γεμάτη κινδύνους, αλλά συνεχίζουν, οδηγούμενοι από την ελπίδα να βρουν ένα μέρος όπου θα μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια και ειρήνη.  Ας εργαστούμε για έναν κόσμο όπου κανείς δεν θα αναγκάζεται να εγκαταλείψει το σπίτι του και όπου όσοι το κάνουν θα βρίσκουν ασφάλεια και αποδοχή.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)

Σχετικά Ανακοινωθέντα