Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-06-2024 10:03

Συμμετοχή της Βουλής των Αντιπροσώπων στην εαρινή Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης

Τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), κ.κ. Νίκος Τορναρίτης (επικεφαλής), Γιώργος Λουκαΐδης και Κωστής Ευσταθίου, μεταβαίνουν, μεθαύριο Κυριακή, 23 Ιουνίου 2024, στο Στρασβούργο, για να συμμετάσχουν στις εργασίες του 3ου Μέρους της Συνόδου 2024 της ΚΣΣΕ, μεταξύ 24 και 28 Ιουνίου 2024. Την αντιπροσωπία θα συνοδεύουν η Ανώτερη Λειτουργός Διεθνών Σχέσεων κα Γαβριέλα Μαραγκού και η Λειτουργός Διεθνών Σχέσεων Α’ της Βουλής κα Έλενα Περσιάνη.

Από τα θέματα μεγάλου ενδιαφέροντος κατά τη παρούσα Σύνοδο, θα είναι η Έκθεση και το Ψήφισμα του Ιταλού βουλευτή, κ. Piero Fassino με θέμα:  «Έκκληση για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της» η οποία αναμένεται να συζητηθεί και να εγκριθεί την Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2024. 

Ο κ. Λουκαΐδης θα παρουσιάσει, εξάλλου, σχετική Γνωμάτευση εκ μέρους της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας στην Ολομέλεια του Σώματος για το θέμα των διαδικασιών συμφιλίωσης και αποζημίωσης, ως αποτελεσματικών τρόπων αντιμετώπισης των συγκρούσεων και οικοδόμησης ενός κοινού και ειρηνικού μέλλοντος.

Άλλα θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο είναι, μεταξύ άλλων, η ενίσχυση της δημοκρατίας μέσω συμμετοχικών διαδικασιών και η προοπτική περαιτέρω σύνδεσης της νεολαίας με τις εργασίες της Συνέλευσης, η προστασία των γυναικών προασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη, η διασφάλιση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την εξέταση αιτήσεων ασύλου, ο συνεχιζόμενος πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο αφανισμός της πολιτιστικής ταυτότητας εν καιρώ πολέμου αλλά και σε συνθήκες ειρήνης.

Τη Συνέλευση θα προσφωνήσουν ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, κ. Volodymyr Zelensky, o Ύπατος Αρμοστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κ. Volker Türk και η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, κα Marija Pejčinović Burić. 

Θα διεξαχθούν επίσης οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Τέλος, θα απονεμηθεί για πρώτη φορά το Βραβείο Vigdis για την Ενδυνάμωση των Γυναικών και θα πραγματοποιηθεί ειδική τελετή, στο ημικύκλιο της Συνέλευσης, για την υποδοχή της Ολυμπιακής φλόγας.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)

Σχετικά Ανακοινωθέντα