Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-06-2024 11:01

Φιλοξενία του Εκλελεγμένου Προέδρου της CENELEC κ. Riccardo Lama στην Κύπρο

Ο Κυπριακός Οργανισμός Τυποποίησης (CYS) είχε την τιμή να φιλοξενήσει τον εκλελεγμένο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ηλεκτροτεχνικής Τυποποίησης (CENELEC) κ. Riccardo Lama στην Κύπρο από τις 10 έως τις 13 Ιουνίου 2024.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του, ο κ. Lama συναντήθηκε με βασικούς φορείς του τομέα της Ηλεκτροτεχνικής Τυποποίησης και της Ενέργειας στην Κύπρο. Οι συναντήσεις στόχευαν στην ενημέρωση του κ. Lama για τις δράσεις και τα έργα της Κύπρου στον τομέα, με έμφαση στις καινοτόμες πρωτοβουλίες και στις προσπάθειες για την προώθηση βέλτιστων πρακτικών, εφαρμογή προτύπων, αλλά και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Στις 11 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στις εγκαταστάσεις του CYS με τη διοίκηση και τη διεύθυνση του CYS καθώς και με εκπροσώπους σημαντικών φορέων του ενεργειακού τομέα στην Κύπρο. Κατά τη συνάντηση παρουσιάστηκαν οι δράσεις και τα έργα της Κύπρου στον τομέα και συζητηθήκαν οι προκλήσεις που αφορούν στην εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα, την εφαρμογή τους στις επιχειρηματικές πρακτικές στην Κύπρο και την ανάγκη για συνεχή προσαρμογή τους λόγω των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων.

Στις 12 Ιουνίου, στους χώρους της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), ο κ. Lama συναντήθηκε με την ηγεσία της ΟΕΒ, καθώς επίσης και με επαγγελματικούς συνδέσμους και εθνικούς αντιπροσώπους του CYS που συμμετέχουν στις Ευρωπαϊκές Τεχνικές Επιτροπές της CENΕLEC. Ο κ. Lama παρουσίασε τις δράσεις και τους στόχους της CENELEC,  οι οποίοι απορρέουν από την Ευρωπαϊκή Στρατηγική Τυποποίησης 2030 και υπογράμμισε τη σημασία των εναρμονισμένων προτύπων για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Ακολούθησε συζήτηση με τους συνδέσμους σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην εφαρμογή των προτύπων σε εθνικό επίπεδο. Τονίστηκε η σημασία της ενεργού συμμετοχής όλων των ενδιαφερόμενων μερών στη διαδικασία τυποποίησης, ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και η ανάγκη για συνεχή ενημέρωση και εκπαίδευση των ενδιαφερομένων στα νέα πρότυπα.

Αργότερα, ο κ. Lama είχε εθιμοτυπική συνάντηση γνωριμίας με τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, κ. Γιώργο Παπαναστασίου. Η συζήτηση με τον Υπουργό επικεντρώθηκε στο ενεργειακό αναπτυξιακό μοντέλο της Κύπρου, την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και τον ρόλο των προτύπων στην επίτευξη ποιοτικών αποτελεσμάτων που συμβαδίζουν με τις διεθνείς περιβαλλοντικές και κλιματικές προκλήσεις.

Ο κ. Lama εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον δυναμισμό και την ουσιαστική παρουσία του CYS στην Ευρωπαϊκή Τυποποίηση, καθώς και για την ενεργό εμπλοκή των επαγγελματικών συνδέσμων, των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και των μηχανικών του τομέα. Η επίσκεψη του κ. Lama αποτέλεσε μια σημαντική ευκαιρία για την ανταλλαγή απόψεων και θέσεων, καθώς και για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών και κυπριακών φορέων στον ηλεκτροτεχνικό και ενεργειακό τομέα.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος αναχώρησε με τις καλύτερες εντυπώσεις ως απόρροια της επίσκεψής του, γεγονός που ικανοποιεί τον CYS και του δίδει πρόσθετη ενθάρρυνση να συνεχίσει να υλοποιεί την αποστολή του υπέρ της βελτίωσης της ποιότητας ζωής στη χώρα, την κοινωνία, τη βιομηχανία και τους πολίτες. 

(ΝΖ/ΕΠ)