Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-06-2024 13:13

Ανακοίνωση του Προγράμματος Πολιτιστικής Αποκέντρωσης 2024

Ο κορυφαίος θεσμός του Τμήματος Σύγχρονου Πολιτισμού που αγκαλιάζει όλη την Κύπρο

Ένα πανόραμα πολιτιστικών εκδηλώσεων υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι κάτοικοι της υπαίθρου, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα τεχνών: εικαστικά, θεατρικές παραστάσεις και θέατρο σκιών, λογοτεχνικές εκδηλώσεις, παραστάσεις σύγχρονου χορού και μουσικής, στο πλαίσιο του φετινού Προγράμματος Πολιτιστικής Αποκέντρωσης.

Το Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού (ΤΣΠ), του Υφυπουργείου Πολιτισμού σημειώνει ότι το ενδιαφέρον των δημιουργών για το Πρόγραμμα κατά τη φετινή χρονιά ήταν ιδιαίτερα αυξημένο. Στα πλαίσια της στρατηγικής του επιδίωξης που είναι η προσπάθεια ώστε η διάχυση του πολιτισμού να απευθύνεται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και ομάδες, στοχεύοντας παράλληλα στην κινητικότητα των καλλιτεχνών και στην κάλυψη των αισθητικών αναγκών ενός πολύμορφου κοινού, το Τμήμα ανακοινώνει ότι το Πρόγραμμα έχει ως ακολούθως:  

Εικαστικά:

  • Εικαστική έκθεση κεραμικής τέχνης της εποχής του Σιδήρου στην Καλαβασό με συντονιστή τον Ανδρέα Φασουλίδη. Με κεντρική θεματική την κεραμική δημιουργία της εποχής του Σιδήρου στην Καλαβασό, θα αξιοποιηθεί η χρήση αυθεντικών γεωφυσικών υλικών και η δημιουργία πήλινων αγγείων με παραδοσιακές μεθόδους ενισχύοντας τον πολιτιστικό διάλογο.
  • Εικαστική έκθεση «Ο Πόλεμος των Κρασιών» του Γιώργου Λαζόγλου. Η έκθεση έχει στόχο να αναδείξει τη θεώρηση του κρασιού ως αυθεντικού πρωταγωνιστή/ παράγοντα να επηρεάσει την καλλιτεχνική πρακτική και τη σύγχρονη σκέψη. Η εικαστική έκθεση και οι δράσεις στοχεύουν να αποτελέσουν το έναυσμα για μελλοντικά ερευνητικά προγράμματα σχετικά με τη θεματική της οινοποιίας, του τοπίου και του περιβάλλοντος, μεταξύ κοινοτήτων ακαδημαϊκών και καλλιτεχνών.

Θέατρο και Θέατρο Σκιών:

  • Θέατρο σκιών ο «Κρυμμένος Θησαυρός» με τους Βασίλη Παφίτη και Ιζέλ Σεϋλανί. Το παραδοσιακό θέατρο σκιών είναι η πιο σημαντική μορφή παράστασης εδώ και 500 χρόνια.  Η παραγωγή στοχεύει στην απεικόνιση των παραδοσιακών και ιστορικών χαρακτήρων του θεάτρου σκιών με ένα σύγχρονο συνδυασμό ανθρωπιστικών αξιών.
  •  «Πρόταση Γάμου/Η Αρκούδα: Δύο Μονόπρακτα» του Αντόν Τσέχωφ με την Εταιρεία Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού (ΕΘΑΛ) σε σκηνοθεσία Μαρίνας Βρόντη. Στα χνάρια του «δικού» μας Αριστοφάνη, ο Τσέχωφ χρησιμοποιεί τη σάτιρα του διακριτικά για να ασκήσει κριτική στην κοινωνία, με ανάλαφρο χιούμορ.
  •  «Του Νεκρού Αδελφού: μια Ιστορία για την Ξενιτιά» από το Θέατρο Ειδεκανού. Η παραγωγή είναι μια σύγχρονη εκδοχή πάνω στο παλαιότερο χρονολογικά και πιο εμβληματικό ομώνυμο δημοτικό τραγούδι, όπως αυτό απαντάται αρχικά στη Μικρά Ασία και στη συνέχεια σε όλες τις χώρες της Βαλκανικής χερσονήσου καθώς και στην Κύπρο.
  • Θέατρο σκιών «Μια φορά κι ένα καιρό, με τον Καραγκιόζη στο χωριό» με το Λαογραφικό Όμιλο Λεμεσού. Η δραστηριότητα που θα είναι σε συνεργασία με τον σπουδαίο στον ελλαδικό χώρο καραγκιοζοπαίχτη Άθω Δανέλλη, ο οποίος διαμορφώνει την ιστορία και το σενάριο σε κάθε κοινότητα με στόχο να τονίσει διάφορα χαρακτηριστικά και σημαντικά στοιχεία αναφοράς της κάθε κοινότητας.
  •  «Μικροί Φαρισαίοι» του Δημήτρη Ψαθά από το Θεατρικό Πολυχώρο Εστία σε σκηνοθεσία Άγι Παΐκου. Οι «Μικροί Φαρισαίοι» είναι μια σπαρταριστή ευρηματική σάτιρα με κωμικές ανατροπές και έξυπνους διαλόγους.
  •  «Ο Μικρός Πρίγκιπας quartet» του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ από το πολιτιστικό σωματείο «βιταμίνα». Ένα ατμοσφαιρικό κράμα ζωντανής μουσικής και αφήγησης, που απευθύνεται στο κοινό όλων των ηλικιών σε σκηνοθεσία Γιώργου Ευαγόρου.

Λογοτεχνία:

  • «Η Αλίκη και ο Φίλιππος ταξιδεύουν την Βιβλιοθήκη» με συντονίστρια την Αγγελική Χαλκιοπούλου σε συνεργασία με την Κυπριακή Ένωση Βιβλιοθηκονόμων Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΚΕΒΕΠ).
  • Πρόγραμμα «Ο Συγγραφέας μας» με συντονιστή τον Στέλιο Σακκά. Η δραστηριότητα αυτή στόχο έχει να αναδείξει τη δύναμη της λογοτεχνίας η οποία πηγάζει από τη διασύνδεση και τη σχέση του συγγραφέα με τον κόσμο.
  • «Φιλαναγνωσίας διαδρομές ξυπνούν μνήμες σε ακριτικές κοινότητες» με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού Νεανικού Βιβλίου (ΚΣΠΝΒ). Μία φιλαναγνωστική διαδρομή συγγραφέων και ποιητών κατά μήκος της πράσινης γραμμής με αφετηρία το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλλας. Η διαδρομή αυτή θα επεκταθεί και σε άλλες ακριτικές κοινότητες.

Χορός:

  • «Wonder Room – Κάμαρα» με τη Cathrine Art Organisation. Ένα προσωπικό ταξίδι ενηλικίωσης με απώτερο σκοπό τη συμφιλίωση με τον εαυτό σου αλλά και τη συνάντηση με το αναπόφευκτο. Δραματουργία: Φώτης Νικολάου, Μάικ Ραφαήλ, Μάρθα Φωκά.
  • «Μεταμόρφωση» με το φορέα ΣΕΛΑΣ. Η παράσταση έχει ως αφορμή το έργο του Κάφκα «Η Μεταμόρφωση» το οποίο μελετά την ψυχοσύνθεση του σύγχρονου ανθρώπου. Συντελεστές: Μαρία Καμπέρη, Ειρήνη Ανδρέου, Παναγιώτα Νικολάου, Αναστασία Δημητριάδου (Νάμα Ντάμα).

Μουσική:

  • «Women of Note» με συντονίστρια τη Γεωργία Λοΐζου. Ρεπερτόρια κλασικών συναυλιών τα οποία θα αναδείξουν την καινοτομία των γυναικών στον τομέα της μουσικής σύνθεσης.
  • Συναυλία «Γιώργος Κοτσώνης: η κληρονομιά της Αφροδίτης» με τον Γιώργο Καλογήρου. Ο Γιώργος Κοτσώνης άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στο χώρο της μουσικής και της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπου με τις συνθέσεις του ύμνησε τους αγώνες και τις αγωνίες του κυπριακού λαού.  Με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από το θάνατο του σπουδαίου Κύπριου μουσικοσυνθέτη Γιώργου Κοτσώνη (1937-2014) η συναυλία αποτελεί ένα μοναδικό αφιέρωμα στη μνήμη του και παρουσιάζει το έργο του εφ’ όλης της ύλης.
  • «Sounds of Cyprus – Contemporary Style and Global Musical Influence» με συντονισμό από το Κοινοτικό Συμβούλιο Καπέδων. Η συναυλία θα αποτελέσει μια ζωντανή γιορτή της πολιτιστικής παγκοσμιοποίησης και της αμοιβαίας επιρροής μεταξύ της κυπριακής παράδοσης και της παγκόσμιας δυναμικής. Συνιστά μια αφήγηση που υπογραμμίζει τη μεταμορφωτική δύναμη της μουσικής στην γεφύρωση πολιτισμών και την προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου.
  • «Κώστας Μόντης: Γράμματα στη Μητέρα» από το Κοινωφελές Επιστημονικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα «Κώστας Μόντης». Ένας μουσικός και θεατρικός μονόλογος μέσα από τον οποίο ο ποιητής αποτυπώνει την οδύνη του για όσα συνέβησαν σε κρίσιμα για την Κύπρο χρόνια. Σκηνοθεσία Έλενα Χατζηαυξέντη.
  • «Δεν Ξεχνώ: Θυμάμαι - Δημιουργώ - Τραγουδώ» με συντονίστρια την Έλενα Μουζάλα (EM Alternative Artistic Festival). Η πρόταση φωτίζει τη δυναμική σύνδεση παρελθόντος – παρόντος – μέλλοντος μέσω έργων που, με αφετηρία σύγχρονους προβληματισμούς, εμπνέονται από διάφορες φάσεις του τρισχιλιετούς πολιτιστικού μας παρελθόντος, φωτίζοντας με τον φάρο του έτσι την αδιάσπαστη συνέχεια στον χώρο της πνευματικής δημιουργίας.
  • Κλασική μουσική «Αντώνιο Βιβάλντι: Τέσσερις Εποχές» με συντονιστή τον Αντρέα Π. Νικολάου.
  •  «Flamenco – Jazz – Latin» με τη Μαρίζα Αναστασιάδη και Rumba Attack. Καλλιτεχνική οργάνωση Αντώνης Κοΐζας. Κλασικά αγαπημένα τραγούδια, καντσονέτες, αλλά και διάσημες τζαζ επιτυχίες ερμηνευμένα από τους εξωτικούς ήχους του Ensemble Rumba Attack  και τη χροιά της λυρικής σοπράνο Μαρίζας Αναστασιάδη, σε ένα πάντρεμα κλασικής τζαζ, φλαμένγκο και λάτιν μουσικής θα αναδείξουν ότι η μουσική δεν έχει όρια.
  • «Στες Άκρες των Ακρών: Ανεμόεσσα Κύπρος» από το Κοινοτικό Συμβούλιο Δένειας, θα παρουσιαστεί η μουσική παράσταση «Μνήμες εκείνου του Ιούλη» από το καλλιτεχνικό σχήμα Μουσικοί Συνοδοιπόροι του Χρίστου Στασή.

Οι ημερομηνίες και οι χώροι των παραστάσεων θα ανακοινωθούν αργότερα.

Σημειώνεται ότι η Συμβουλευτική Επιτροπή του Προγράμματος Πολιτιστικής Αποκέντρωσης 2024 απαρτιζόταν φέτος από τους πιο κάτω:

Δρ. Νάντια Στυλιανού (Ανώτερη Πολιτιστική Λειτουργός, ΤΣΠ, Πρόεδρος)

Δρ. Σταύρος Καραγιάννης (Εξωτερικός Αξιολογητής, Καθηγητής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου)

Νικόλας Στυλιανού (Εξωτερικός Αξιολογητής, Γραμματέας Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου)

Δρ. Ελένη Πιλλά (Πολιτιστική Λειτουργός, ΤΣΠ).

 (ΕΚ)