Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-07-2024 09:22

Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη αναφορικά με την ανοιχτή επιστολή της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό

Από την πρώτη μέρα ανάληψης καθηκόντων του, πρώτιστο μέλημα και προτεραιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη αποτέλεσε η προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί και για οριστική επίλυση του Κυπριακού, πάντοτε εντός του καθορισμένου από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ) συμφωνημένου πλαισίου για Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα.

Η ανάληψη πρωτοβουλιών από πλευράς μας προς όλες τις κατευθύνσεις στόχευαν και στοχεύουν στη δημιουργία θετικού κλίματος και αναβίωσης της διαδικασίας.

Ο διορισμός της κας Holguín ως Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) των ΗΕ για το Κυπριακό ήταν αποτέλεσμα και αυτών των πρωτοβουλιών, σημαντική εξέλιξη που επαλήθευσε για άλλη μια φορά το αμείωτο ενδιαφέρον του ίδιου του ΓΓ προσωπικά στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Οι προσπάθειες της κας Holguín από την πρώτη στιγμή παραλαβής των όρων εντολής της, η προσήλωσή της, όπως επίσης και οι γνώσεις και εμπειρίες της από αντίστοιχες διαδικασίες προσέθεσαν στην κοινή προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου.

Η ανοιχτή επιστολή της κας Holguín, λίγες μέρες πριν την παράδοση της έκθεσής της στον ΓΓ των ΗΕ, αποστέλλει ένα ενθαρρυντικό μήνυμα, αυτό της ισχυρής της βούλησης για συνέχιση των προσπαθειών της και της πεποίθησης της για οριστική επίλυση του Κυπριακού εντός του συμφωνημένου πλαισίου.

Συμμεριζόμαστε με την κα Holguín και τον ΓΓ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) το ίδιο όραμα για οριστική επίλυση, που να καθιστά την Κύπρο περιφερειακό χώρο ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας.

Η βούληση της κας Holguín προς την αναζήτηση εκείνης της προσέγγισης, που θα ακολουθηθεί με στόχο την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης εντός του πλαισίου των ΗΕ, αποτελεί απτή απόδειξη της επιμονής της και της προοπτικής που επιθυμεί να δημιουργηθεί.

Επαναλαμβάνουμε για ακόμη μια φορά την ετοιμότητά μας να συνεχίσουμε να συμβάλλουμε θετικά στις προσπάθειες της κας Holguín και του ΓΓ του ΟΗΕ προς υλοποίηση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, προς όφελος της πατρίδας μας και των μελλοντικών γενιών.

(ΡΜ/ΝΖ/ΓΣ)