Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-07-2024 15:57

Προκήρυξη Σχεδίου Επιδότησης Διδάκτρων και Σίτισης Παιδιών μέχρι τεσσάρων 4 ετών και Έγκριση Σχεδίου Επιδότησης Διδάκτρων και Σίτισης Παιδιών από 4 ετών μέχρι 4 ετών και 6 μηνών

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα την προκήρυξη του Σχεδίου Επιδότησης Διδάκτρων και Σίτισης Παιδιών μέχρι τεσσάρων (4) ετών για τη σχολική χρονιά 2024-2025, που ουσιαστικά πρόκειται για τη συνέχιση του υφιστάμενου Σχεδίου, το οποίο επιδοτεί μέχρι και 80% του κόστους των διδάκτρων των νηπιαγωγείων ή βρεφονηπιακών σταθμών. 

Δικαιούχοι του Σχεδίου, μετά από απόφαση της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη το 2023, είναι οι οικογένειες που έχουν εγκριθεί για Επίδομα Τέκνου για το έτος, εντός του οποίου αρχίζει το σχολικό έτος. 

Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας για νέο Σχέδιο Επιδότησης Διδάκτρων και Σίτισης Παιδιών ηλικίας από τεσσάρων (4) ετών μέχρι τεσσάρων (4) ετών και έξι (6) μηνών για το έτος 2024-2025, το οποίο θα λειτουργήσει ως «γέφυρα» μέχρι την υλοποίηση του πλήρους σχεδιασμού, που προβλέπεται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση. 

Για το Νέο Σχέδιο ισχύουν τα ίδια κριτήρια με το Σχέδιο Επιδότησης Διδάκτρων και Σίτισης Παιδιών μέχρι τεσσάρων (4) ετών. 

Και για τα δύο Σχέδια, το μηνιαίο ύψος του επιδόματος ανέρχεται μέχρι και το 80% του ύψους των διδάκτρων, με μέγιστο ποσό τα 350 ευρώ μηνιαίως για κάθε παιδί, βάσει του οικογενειακού εισοδήματος, της ηλικίας του παιδιού, της σύνθεσης της οικογένειας και του ωραρίου της φοίτησης.

Από τα Σχέδια θα έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν μέχρι και 25.000 παιδιά, ηλικίας μέχρι 4,5 ετών, με συνολικό προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ. 

Τα εν λόγω Σχέδια αποσκοπούν στην ενίσχυση των οικογενειών, τη συμφιλίωση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή και την πρόσβαση παιδιών προσχολικής ηλικίας σε ποιοτική προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα χωρίς αποκλεισμούς. 

Με την διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων, που αποφασίστηκε κατά την περσινή χρονιά, και τη φετινή ηλικιακή διεύρυνση, που αποφασίστηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο, αυξάνονται οι εν δυνάμει δικαιούχοι του Σχεδίου από 15.000 περίπου σε 25.000 περίπου, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο ακόμη περισσότερες οικογένειες, καθώς και την κοινωνική δικαιοσύνη ευρύτερα.

(ΜΘ/ΜΣ/NZ)