Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-07-2024 09:20

Καταχωρίσθηκε η ονομασία «Τερτζιελλούθκια / Tertziellouthkia» ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανακοινώνει την καταχώριση ενός ακόμη παραδοσιακού κυπριακού προϊόντος με την ονομασία «Τερτζιελλούθκια/Tertziellouthkia» ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) στο επίσημο μητρώο γεωγραφικών ενδείξεων της ΕΕ για τα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα, τους οίνους και τα αλκοολούχα ποτά.  Η καταχώριση δημοσιοποιήθηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της ΕΕ χθες, 10 Ιουλίου 2024.

Η αναγνώριση των συστημάτων ποιότητας της ΕΕ δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να εμπιστεύονται και να διακρίνουν τα προϊόντα ποιότητας, ενώ παράλληλα βοηθά τους παραγωγούς στην καλύτερη διάθεση των προϊόντων τους στην αγορά. Η χρήση των συμβόλων της Ένωσης στη συσκευασία ή σε διαφημιστικό υλικό υποδεικνύει ότι τα συγκεκριμένα τρόφιμα παρουσιάζουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία οφείλονται στη γεωγραφική περιοχή, στην οποία παράγονται ή στην παραδοσιακή σύστασή τους ή στη μέθοδο παραγωγής τους. 

Τα «Τερτζιελλούθκια / Tertziellouthkia» είναι είδος ζυμαρικού, το οποίο παρασκευάζεται με την ανάμειξη αλεύρου από σκληρό σιτάρι ή/και άλλου τύπου, όπως χωριάτικο ή/και ολικής άλεσης, με σιμιγδάλι, νερό και αλάτι. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προϊόντος, όπως το σχήμα, το μέγεθος και η υφή είναι αποτέλεσμα της τεχνογνωσίας και εμπειρογνωμοσύνης των παραγωγών. Το σχήμα τους μοιάζει με «τερτζιέλλι» (μικρό κρίκο) και είναι αυτό που έχει δώσει το όνομά του στο προϊόν.

Τα σημαντικότερα στάδια στη διαδικασία παραγωγής τους αποτελούν ο χρόνος «ξεκούρασης» της ζύμης, η ένωση των άκρων του ζυμαριού και η διαδικασία αποξήρανσης των τεμαχίων του προϊόντος.

Η φήμη τους οφείλεται τόσο στα χαρακτηριστικά τους, τα οποία δηλώνουν και τη «μαστοριά» του παρασκευαστή όσο και στην απλότητα της σύνθεσής τους και τον τρόπο κατανάλωσής τους που τα καθιέρωσαν ως έδεσμα των νηστειών αλλά και των γιορτών, καθώς και διαφόρων κοινωνικών εκδηλώσεων όπως ο γάμος.

Τα «Τερτζιελλούθκια/Tertziellouthkia» έχουν ιδιαίτερο τρόπο κατανάλωσης. Καταναλώνονται αφού βράσουν σε νερό και τερατσόμελο (χαρουπόμελο), έψημα (πετιμέζι) ή μέλι.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα «Τερτζιελλούθκια/Tertziellouthkia» κερδίζουν σιγά σιγά όλο και περισσότερο έδαφος στο σύγχρονο διαιτολόγιο, καθώς στις τοπικές αγορές κυπριακών προϊόντων και σε διάφορα τοπικά φεστιβάλ πάντα υπάρχει θέση για τα συγκεκριμένα ζυμαρικά. Η καταχώρισή τους ως ΠΓΕ όχι μόνο διαφυλάττει τη μοναδική τους ταυτότητα αλλά προβάλλει την κυπριακή γαστρονομία και παράδοση εκτός των κυπριακών συνόρων.

(ΕΠ/NZ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα