Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-07-2024 12:57

Εναρκτήριος χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Δαμιανού σε ανοιχτή συζήτηση που διοργάνωσε το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού, με θεμα «Διάλογος Υπουργού Υγείας και εθελοντικών οργανώσεων/ΜΚΟ»

Η πρωτοβουλία του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού για πραγματοποίηση του σημερινού διαλόγου με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας με χαροποιεί ιδιαίτερα. Μέσω του σημερινού ανοικτού διαλόγου δίνεται η δυνατότητα να αφουγκραστούμε τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς στην ολότητά τους και να απαντήσουμε στα ερωτήματα που σας προβληματίζουν.  

Η εθελοντική προσφορά των υπηρεσιών σας προς τους ασθενείς επιβεβαιώνει την ευαισθησία και τη θέληση των οργανωμένων συνόλων της κοινωνίας μας για στήριξη της κοινωνικής συνοχής. Πεποίθησή μας είναι ότι ο οργανωμένος εθελοντισμός μπορεί να προσφέρει πολλά, δρώντας επικουρικά στον ρόλο του κράτους.

Το Υπουργείο Υγείας θεωρεί πολύ σημαντική την οικονομική στήριξη των ΜΚΟ για να μπορούν να είναι λειτουργικοί, παραγωγικοί και βιώσιμοι οργανισμοί. Για τον λόγο αυτό, το Υπουργείο Υγείας κάθε χρόνο, τηρώντας τις αρχές της διαφάνειας, παραχωρεί τις ετήσιες χορηγίες προς τις εθελοντικές οργανώσεις στη βάση κριτηρίων αξιολόγησης, τα οποία τέθηκαν σε συνάρτηση με τους κανόνες της χρηστής διοίκησης, οι οποίοι από τη μια πλευρά προστατεύουν τον παροχέα, δηλαδή το κράτος, και από την άλλη τον λήπτη, που είναι η εθελοντική οργάνωση.

Η πιστή εφαρμογή των καθορισμένων κριτηρίων διασφαλίζει την ομοιόμορφη και ισότιμη αντιμετώπιση των αιτητών, υποβοηθώντας παράλληλα την ορθή ερμηνεία σε ό,τι αφορά στις προτεραιότητες και τα δικαιώματα των ΜΚΟ.

Για το έτος 2023 το συνολικό ποσό που δόθηκε ως κρατική ενίσχυση σε ΜΚΟ με βάση τα 2 Σχέδια Κρατικών Ενισχύσεων ήταν €3.015.000. Οι εγκεκριμμένες πιστώσεις για το έτος 2024 είναι της τάξης των €3.700.000.

Κλείνοντας, επιθυμώ να σας διαβεβαιωσω ότι θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στη διάθεση των ΜΚΟ και των εθελοντών, για να συζητούμε και να ανταλλάζουμε απόψεις, με στόχο την εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα που εντοπίζονται. Ο εθελοντισμός αποτελεί την ουσία της Κοινωνίας των Πολιτών και συστηματοποιεί την αφιλοκερδή προσφορά υπηρεσιών προς όφελος της κοινωνίας, και αυτό αποτελεί σημαντική παράμετρο για το Υπουργείο μας για την συνέχιση της στήριξής τους.

(ΕΑθ/NZ)