Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-07-2024 15:48

Αναφορά της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου στην πτώση του ελικοπτέρου «Bell» της Εθνικής Φρουράς στα Κούκλια και στην έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί - Συνεδρία ολομέλειας 11 Ιουλίου 2024

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Με θλίψη θυμούμαστε αυτές τις μέρες την τραγωδία που έπληξε την Εθνική Φρουρά στις 10 Ιουλίου 2002 με τη μοιραία πτώση του ελικοπτέρου «Bell» στα Κούκλια της Πάφου, η οποία προκάλεσε τον τραγικό θάνατο του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Ευάγγελου Φλωράκη, του Ταξίαρχου Στυλιανού Δεμένεγα, του υπασπιστή του Υποπλοίαρχου Νικόλαου Σεργίου, καθώς και των μελών του πληρώματος Σμηναγού Πάρη Αθανασιάδη και Υποσμηναγού Μιχάλη Σιακαλλή.  Ο πάντα επί των επάλξεων Αρχηγός Φλωράκης μετέβαινε με το μοιραίο ελικόπτερο στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο για να παρακολουθήσει από κοντά άσκηση της Εθνικής Φρουράς. Άνθρωπος των έργων, εργάστηκε αδιάλειπτα για το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς και έπεσε κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, υπηρετώντας την Κύπρο που τόσο αγάπησε.

Και εννέα χρόνια μετά, ακριβώς πριν δεκατρία χρόνια, στις 11 Ιουλίου 2011, σημειώθηκε η φονική έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, που ξημερώματα Δευτέρας τότε στοίχισε τη ζωή σε δεκατρία παλικάρια του Ναυτικού και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, βυθίζοντας στο πένθος ολόκληρη την Κύπρο. Η έκρηξη ισοπέδωσε τη ναυτική βάση και έπληξε καίρια τον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό στο Βασιλικό. Το φρικτό ατύχημα, που σημάδεψε τη μνήμη μας, μας καλεί ως πολιτεία σε εγρήγορση, ώστε ποτέ ξανά να μην επαναληφθούν παρόμοια τραγικά συμβάντα.

Σας καλώ να τηρήσουμε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της πτώσης του ελικοπτέρου της Εθνικής Φρουράς και των συμπατριωτών μας που με αυταπάρνηση και βαρύ αίσθημα ευθύνης στο Μαρί επιτέλεσαν ακέραιο το καθήκον τους προς την πατρίδα.

(Τήρηση μονόλεπτης σιγής)

Αιωνία τους η μνήμη!

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)

Σχετικά Ανακοινωθέντα