Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-07-2024 16:09

Το Υφυπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνει την έναρξη του Συμμετοχικού Έργου Τέχνης ΝΗΜΑΤΑ

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τη μαύρη επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή του 1974, το Υφυπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνει την έναρξη του Συμμετοχικού Έργου Τέχνης ΝΗΜΑΤΑ.

Η όλη δράση θα ταξιδέψει σε όλες τις επαρχίες σε υλική μορφή και παράλληλα στον ψηφιακό ιστότοπο https://nemata.cyens.org.cy/ με την ελεύθερη πρόσβαση και συμμετοχή του κοινού στη διαμόρφωση και ολοκλήρωσή του, από τις 16 έως και τις 21 Ιουλίου 2024.

Συγκεκριμένα, το κοινό καλείται να συμμετάσχει στη διαμόρφωση ενός χάρτη της Κύπρου, όπου θα υπάρχουν χαραγμένα τα ονόματα όλων των χωριών και πόλεων, στον οποίο θα σημειώνει με νήματα την προσωπική του πορεία από το 1974 μέχρι σήμερα. Το νήμα θα περνά από όλα τα σημεία, όπου ο συμμετέχων έχει εγκατασταθεί ως πρόσφυγας με όποιες αλλαγές μπορεί να προκύπτουν στο ενδιάμεσο (αλλαγή πόλης, χωριού, κ.λπ) και θα καταλήγει στον σημερινό του τόπο κατοικίας του. Η πορεία του κάθε συμμετέχοντα θα συνδυαστεί με τις πορείες άλλων προσφύγων του νησιού μας, ενώ παράλληλα, στην ψηφιακή μορφή του έργου τα νήματα θα δένονται αυτόματα πάνω στον χάρτη της οθόνης.

Πρόκειται για μια διαδραστική καλλιτεχνική εγκατάσταση που αποτελείται από έναν ανάγλυφο ξύλινο χάρτη της Κύπρου, ο οποίος θα είναι τοποθετημένος σε δημόσιους χώρους σε πέντε αστικά κέντρα και θα είναι διαθέσιμος για διάρκεια 50 ωρών για αλληλεπίδραση με το κοινό ως ακολούθως:

Ημερομηνία

Επαρχία

Χώρος διεξαγωγής

16/7/2024

Λάρνακας

Πλατεία Ευρώπης

17/7/2024

Πάφου

Πλατεία Κέννεντυ

18/7/2024

Αμμοχώστου

Προαύλιο Μουσείου «Θάλασσα» – Αγία Νάπα

19/7/2024

Λευκωσίας

Πλατεία Ελευθερίας

21/7/2024

Λεμεσού

Μόλος – Πλατεία Επίχωσης

Το νήμα ως καλλιτεχνικό μέσο σηματοδοτεί την ατομική και συλλογική πορεία των ανθρώπων της Κύπρου στην ιστορία και τη μοιρασμένη γεωγραφία του νησιού, συνδέοντάς μας με το παρελθόν και συμβολίζοντας τον ομφάλιο λώρο που τροφοδοτεί τη σύγχρονη ταυτότητά μας. Το νήμα μάς ενώνει με τις παραδόσεις μας, όπως είναι το παραδοσιακό «νημάτωμα» εκκλησιών, για να ξορκίσουμε το κακό ή τα υφασμάτινα τάματα προσευχής. Παραπέμπει επίσης στην άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά, όπου κλωστοϋφαντουργήματα κοσμούν και φορτίζουν με νόημα τελετουργίες αλλά και καθημερινά αντικείμενα. Έτσι το νήμα γίνεται το ίχνος που αφήνουμε στον χάρτη για να βρούμε εμείς ή ίσως τα παιδιά μας τον δρόμο της επιστροφής στη γη των προγόνων μας.

Η καταστροφή του 1974 παραμένει το ακλόνητο σημείο αναφοράς για κάθε πολίτη του τόπου μας. Γι' αυτό και προσκαλούνται όλοι οι Κύπριοι να συμμετάσχουν στην έναρξη της δράσης σε οποιαδήποτε πόλη και ημερομηνία επιθυμούν και εάν είναι πρόσφυγες να τραβήξουν το δικό τους νήμα χαράζοντας την πορεία της προσωπικής τους ιστορίας.

Η πορεία του κάθε συμμετέχοντα μπορεί να σηματοδοτηθεί και στην ψηφιακή μορφή του έργου σαρώνοντας τον πιο κάτω κωδικό:

 

 

 (EK/ΕΠ/ΝΖ)