Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-07-2024 10:01

Συμμετοχή της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, στις Βρυξέλλες

Η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρ Μαρία Παναγιώτου συμμετείχε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 15 Ιουλίου 2024. Τα κύρια θέματα που απασχόλησαν το Συμβούλιο ήταν η βιωσιμότητα των αγροτικών περιοχών και η ανανέωση των γενεών καθώς επίσης και τα θέματα γεωργίας που σχετίζονται με το εμπόριο.

Στην εισαγωγική της τοποθέτηση, η δρ Παναγιώτου τόνισε ότι βασικοί στόχοι της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) πρέπει να είναι η διασφάλιση ενός δίκαιου εισοδήματος για τους παραγωγούς, η επισιτιστική ασφάλεια και η ασφάλεια τροφίμων για τους πολίτες και η διατήρηση και ενδυνάμωση του κοινωνικού ιστού των αγροτικών περιοχών.

Κατά τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα των αγροτικών περιοχών και την ανανέωση των γενεών του αγροτικού πληθυσμού, η Υπουργός σημείωσε ότι η κύρια πηγή εισοδήματος στις περιοχές αυτές είναι η γεωργική παραγωγή. Γι’ αυτό το λόγο, ανέφερε, τα υφιστάμενα εργαλεία της ΚΑΠ θα πρέπει να εμπλουτιστούν και με νέες καινοτόμες δράσεις για υποστήριξη των μικρομεσαίων εκμεταλλεύσεων και των οικογενειακών αγροκτημάτων, ώστε να μπορέσουν οι περιοχές της υπαίθρου να παραμείνουν ανταγωνιστικές και ελκυστικές. Η δρ Παναγιώτου πρόσθεσε ότι θεωρείται αναγκαίος ο σχεδιασμός ολιστικής πολιτικής για την ύπαιθρο, αξιοποιώντας τις διαθέσιμες πιστώσεις και άλλων πολιτικών της ΕΕ, ώστε να ενισχυθούν οι υποδομές για την υγεία, την παιδεία, τη στέγαση, τη δημιουργία εναλλακτικών πηγών απασχόλησης, την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών και τη συνδεσιμότητα των αγροτικών περιοχών. Η Υπουργός ενημέρωσε ότι στην Κύπρο έχουν γίνει βήματα προόδου προς την κατεύθυνση αυτή, με την υιοθέτηση της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης για τις Ορεινές Κοινότητες, με στόχο την ενίσχυση της βιωσιμότητας της υπαίθρου.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τα θέματα γεωργίας που συνδέονται με το εμπόριο, η δρ Παναγιώτου στήριξε τη διασφάλιση του απρόσκοπτου, δίκαιου και βάσει κανόνων εμπορίου τροφίμων της ΕΕ με Τρίτες Χώρες. Το εμπόριο με Τρίτες Χώρες, σημείωσε, θα πρέπει να στηρίζεται σε εμπορικές συμφωνίες που διαφυλάττουν την ανταγωνιστικότητα του γεωργικού τομέα της ΕΕ με τη δημιουργία ισότιμων όρων εμπορίας, αφού οι Ευρωπαίοι γεωργοί παράγουν τα γεωργικά τους προϊόντα κάτω από αυστηρά πρότυπα που προωθούν την ασφάλεια τροφίμων, την ευημερία των ζώων και την προστασία του περιβάλλοντος. Στήριξε δε την πρωτοβουλία της Ισπανίας για βελτίωση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων προώθησης των γεωργικών προϊόντων, τονίζοντας την ανάγκη απλοποίησης του νομοθετικού πλαισίου και μείωσης του διοικητικού άχθους με στόχο τη διατήρηση του ηγετικού ρόλου της ΕΕ στο εμπόριο τροφίμων.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας στην παρουσία της Ευρωπαίας Επιτρόπου κας Στέλλας Κυριακίδου, συζητήθηκε το θέμα της Διατήρησης των Ευρωπαϊκών διατροφικών παραδόσεων. Η δρ Παναγιώτου εξέφρασε την επιφύλαξη της αναφορικά με την προοπτική των νέων καινοτόμων τροφίμων που περιλαμβάνουν και την παραγωγή κρέατος στο εργαστήριο και εισηγήθηκε τη διεξαγωγή μιας εκτενούς έρευνας, στη βάση της οποίας τα επιστημονικά ευρήματα θα τύχουν ενδελεχούς αξιολόγησης και εκτίμησης επιπτώσεων.

Για τη δήλωση της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ πατήστε εδώ.

(ΜΠατ/ΑΣ/ΑΦ)