Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-07-2024 14:59

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και του Οργανισμού Safe Water Sports

Υπογράφηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου της Υφυπουργού παρά τω Προέδρω κας Ειρήνης Πική και της Υπουργού Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας δρος Αθηνάς Μιχαηλίδου, Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου Safe Water Sports (SWS).

Σκοπός του εν λόγω Μνημονίου είναι η ανάπτυξη συνεργασίας για την ασφάλεια στο υδάτινο περιβάλλον και την πρόληψη των πνιγμών και θαλάσσιων ατυχημάτων. Τη συμφωνία υπέγραψε, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κα Ειρήνη Πική και, εκ μέρους του SWS, o κ. Παναγιώτης Πασχαλάκης.

Η συνεργασία με τον SWS κρίνεται σημαντική για την εφαρμογή και ολοκλήρωση των παρεμβάσεων του Σχεδίου Δράσης για την «Aσφάλεια στο υδάτινο περιβάλλον, πρόληψη των πνιγμών και θαλάσσιων ατυχημάτων», το οποίο εκπονήθηκε τον Φεβρουάριο του 2024 και εγκρίθηκε με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου. Μέσω του Μνημονίου καθορίζεται συγκεκριμένα το πεδίο συντονισμού, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την υιοθέτηση περαιτέρω πρωτοβουλιών με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και την ενίσχυση της ασφάλειας στο υδάτινο περιβάλλον, καθώς και τη μεταφορά τεχνογνωσίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με τις διεθνείς πρακτικές στον τομέα της ασφάλειας στο νερό, χωρίς οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση για το κράτος. Σημειώνεται ότι ο SWS δραστηριοποιείται από το 2015, υλοποιώντας αφιλοκερδώς σχετικές πρωτοβουλίες και συναφείς δράσεις σε συνεργασία με φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε Ελλάδα και Κύπρο.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω παρουσίασε την πρόοδο υλοποίησης του Σχεδίου Δράσης, ενώ η Υπουργός Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας παρουσίασε ειδικότερα τις δράσεις, που αφορούν το Πρόγραμμα Ασφαλούς Κολύμβησης για απόκτηση δεξιοτήτων παιδιών μέχρι 12 ετών και το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για την ασφάλεια στο υδάτινο περιβάλλον.

Για την παρακολούθηση της προόδου υλοποίησης του Σχεδίου Δράσης, αλλά και για την υποβολή συγκεκριμένων εισηγήσεων με σκοπό την περαιτέρω εξέλιξή του, συστάθηκε τον Φεβρουάριο, υπό την εποπτεία της Υφυπουργού παρά τω Προέδρω, ειδική διυπουργική επιτροπή με εκπροσώπους των Υπουργείων Άμυνας, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως, Εσωτερικών, Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας, Υγείας, και των Υφυπουργείων Ναυτιλίας και Τουρισμού.

Το Σχέδιο Δράσης περιλαμβάνει τη Λειτουργία Πληροφοριακού Συστήματος Λιμενικής Αστυνομίας, εργαλεία ενημέρωσης κοινού (ιστοσελίδα «Safe Water Sports» & «Safe Water Sports App»), Πρόγραμμα Ασφαλούς Κολύμβησης για απόκτηση δεξιοτήτων κολύμβησης παιδιών μέχρι 12 ετών,  Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για την Ασφάλεια στο Υδάτινο Περιβάλλον, Εκσυγχρονισμό Νομοθετικού πλαισίου, Θέσπιση Εθνικής Μέρας Πνιγμών και Παρατηρητήριο Ατυχημάτων.

(ΡΜ/ΜΣ/ΑΦ)