Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-07-2024 16:12

Παρέμβαση της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας δρος Αθηνάς Μιχαηλίδου στη συνέντευξη Τύπου για παρουσίαση της πορείας υλοποίησης του Σχέδιου Δράσης για την Ασφάλεια στο Υδάτινο Περιβάλλον

Σας καλωσορίζω με τη σειρά μου στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, η οποία, όπως έχει ήδη αναφερθεί, σκοπό έχει την ενημέρωσή σας για τις βασικές επιδιώξεις και την πορεία υλοποίησης του Σχέδιου Δράσης για την Ασφάλεια στο Υδάτινο Περιβάλλον, Πρόληψη των Πνιγμών και Θαλάσσιων Ατυχημάτων, που έχει εγκριθεί  από το Υπουργικό Συμβούλιο πριν από μερικούς μήνες. Παράλληλα, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, θα υπογραφεί σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας με το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο «Safe Water Sports».

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, ως σημαντικός φορέας υλοποίησης του Σχεδίου, συμμετέχει στον σχεδιασμό πολιτικών και δράσεων για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στο υδάτινο περιβάλλον. Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για συνεχή ενημέρωση, προσοχή και προστασία, η προσπάθειά μας επικεντρώνεται την ενίσχυση της σχετικής εκπαίδευσης των παιδιών και των νέων μας. Προς την κατεύθυνση αυτή, έχουμε σχεδιάσει και υλοποιούμε δύο προγράμματα, τα οποία αφορούν τη γνώση των κανόνων ασφαλείας και την ανάδειξη πρακτικών που σώζουν ζωές μέσα στο υδάτινο περιβάλλον.

Το πρώτο πρόγραμμα αφορά στην «Ασφαλή Κολύμβηση για Απόκτηση Δεξιοτήτων Κολύμβησης Παιδιών μέχρι 12 ετών». Το Πρόγραμμα στοχεύει στην εκμάθηση δεξιοτήτων κολύμβησης σε παιδιά ηλικίας μέχρι 12 ετών και υλοποιείται σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού, το πρόγραμμα «Αθλητισμός Για Όλους» και τη Σχολιατρική Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας. Για την απόκτηση των ελάχιστων κολυμβητικών δεξιοτήτων έχει οριστεί από το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο «Safe Water Sports» ο αριθμός των οκτώ σαρανταπεντάλεπτων μαθημάτων κολύμβησης, τα οποία διδάσκονται από ειδικευμένους/ες εκπαιδευτές/εύτριες-προπονητές/ήτριες του Προγράμματος «Αθλητισμός Για Όλους».

Οι εκπαιδευτές και οι εκπαιδεύτριες, μαζί με τους/τις εκπαιδευτικούς του κάθε σχολείου που συμμετέχει, είναι υπεύθυνοι/ες για την αποτελεσματική εφαρμογή του Προγράμματος, εστιάζοντας σε θέματα ασφάλειας και υγείας. Κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των μαθημάτων, στους χώρους κολύμβησης παραβρίσκεται ένας γιατρός από το Υπουργείο Υγείας. Για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του Προγράμματος, προηγήθηκαν της πρώτης φάσης υλοποίησής του, στην οποία συμμετέχουν έξι συνολικά σχολεία, ενημερωτικές συναντήσεις με γονείς/κηδεμόνες, εκπαιδευτικούς και παιδιά των σχολείων που λαμβάνουν μέρος, καθώς και δειγματικά μαθήματα από τους ειδικούς συμβούλους του μαθήματος Φυσικής Αγωγής ως προς τις βασικές δεξιότητες προετοιμασίας των μαθημάτων κολύμβησης.

Το δεύτερο πρόγραμμα με τίτλο «Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για την Ασφάλεια στο Υδάτινο Περιβάλλον», πραγματοποιείται παράλληλα με το πρώτο και αφορά τη διδασκαλία γνώσεων και στάσεων πριν από την είσοδο των παιδιών στο υδάτινο περιβάλλον. Στο Πρόγραμμα, που υλοποιείται στο πλαίσιο διδασκαλίας του Αναλυτικού Προγράμματος της Φυσικής Αγωγής, της Αγωγής Ζωής και Αγωγής Υγείας, χωρίς να αποκλείεται και η διαθεματική του προσέγγιση, συμμετέχουν κυρίως σχολεία που λαμβάνουν μέρος στο πρώτο πρόγραμμα, επιτρέποντας, όμως, την εθελοντική συμμετοχή και άλλων σχολείων.

Επιδιώκοντας τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, η Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης προχώρησε, σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου και το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο «Safe Water Sports», στη διοργάνωση δύο επιμορφωτικών συναντήσεων, με τη συμμετοχή πέραν των 140 Διευθυντών και Διευθυντριών Δημοτικών Σχολείων. Η επιμόρφωση είχε επικεντρωθεί στον τρόπο αξιοποίησης του υλικού του Προγράμματος. Ως αποτέλεσμα των συναντήσεων αυτών, εκτός από τα  έξι σχολεία που υλοποιούν το πρώτο πρόγραμμα, έχουν εγγραφεί στην ιστοσελίδα του «Safe Water Sports» έντεκα επιπρόσθετα σχολεία για το δεύτερο πρόγραμμα. Όλα τα σχολεία έχουν αναπτύξει κανάλια επικοινωνίας με το «Safe Water Sports» με στόχο την όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη υλοποίηση του Προγράμματος κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2024-2025. Επιπρόσθετα, το «Safe Water Sports» προγραμματίζει, σε συνεργασία με το Υπουργείο μας, τη διοργάνωση συνεδρίου με σκοπό την ανάδειξη καλών πρακτικών σε σχέση με το εν λόγω εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Η υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης και των δύο προγραμμάτων άρχισε στις 14 Μαΐου 2024 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2025, με τη συμμετοχή σχολείων από όλη την Κύπρο.

Κυρίες και κύριοι,

Η Κύπρος ως νησιώτικη χώρα είναι γνωστή ανά το παγκόσμιο για την έντονη δραστηριότητα που αναπτύσσεται στο υδάτινο περιβάλλον της. Αναγνωρίζοντας τα οφέλη, αλλά και τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει η θάλασσα, η Κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα τη λήψη μέτρων για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στο υδάτινο περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό, όλοι οι αρμόδιοι και εμπλεκόμενοι φορείς, τους οποίους με την ευκαιρία συγχαίρω και ευχαριστώ θερμά για τη μέχρι στιγμής αγαστή και επωφελή συνεργασία που έχουν αναπτύξει μεταξύ τους, θα συνεχίσουν να εργάζονται προκειμένου οι πολίτες της πατρίδας μας, αλλά και οι επισκέπτες της, να μπορούν να απολαμβάνουν τον θαλάσσιο της πλούτο και τις δυνατότητες που αυτός προσφέρει με ασφάλεια.

Σας ευχαριστώ.

(ΜΣ/ΑΦ)