Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-07-2024 16:38

Εκδήλωση-παρουσίαση της Προέδρου της Βουλής κ. Αννίτας Δημητρίου για τις δράσεις της Βουλής για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου ανακοίνωσε σήμερα σε ειδική εκδήλωση-παρουσίαση στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης - ΣΠΕΛτις δράσεις της Βουλής για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974. Στην παρουσία μόνο πρέσβεων, βουλευτών και λειτουργών των ΜΜΕ η Πρόεδρος της Βουλής παρουσίασε την τρίγλωσση έκδοση της Βουλής των Αντιπροσώπων «Κύπρος 1974, η μνήμη είναι η μόνη πατρίδα των ανθρώπων», καθώς και μέρος της ομώνυμης μεγάλης έκθεσης η οποία θα εγκαινιαστεί επίσημα στις 20 Σεπτεμβρίου 2024 στον ίδιο χώρο και η οποία συνδιοργανώνεται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. Την εκδήλωση άνοιξε η τραγουδίστρια Κατερίνα Παράσχου, η οποία ερμήνευσε το τραγούδι «Παναγιά μου, Παναγιά μου» (στίχοι Μιχάλη Φωτιάδη, μουσική Μαρίζας Κωχ) και την οποία συνόδευσε ο Άγγελος Χεΐπέλογλου στην κιθάρα.

 Οι δύο αλληλένδετες δράσεις, ο τίτλος των οποίων εμπνέεται από τη σύνθεση του Κυριάκου Χαραλαμπίδη «Αιγιαλούσης επίσκεψις», αφορούν σε μια προσπάθεια σκιαγράφησης του κυπριακού τόπου από το τραγικά κομβικό 1974 και τις διαχρονικές συνέπειές του, μέχρι την ανάκαμψη σε συγκεκριμένους τομείς, την εξέλιξη και το παρόν ως έναυσμα για αναστοχασμό και ελπίδα.  Αρχής γενομένης το περασμένο καλοκαίρι, η αρμόδια Υπηρεσία Ερευνών, Μελετών και Εκδόσεων της Βουλής, σε συνεργασία με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, μαζί και με το Γραφείο της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων και την Επιστημονική Επιτροπή της εν λόγω έκθεσης, διεκπεραίωσαν ενδελεχή έρευνα σε πρωτογενές και δευτερογενές υλικό, το οποίο απόκειται σε τμήματα της δημόσιας υπηρεσίας, δημόσια και ιδιωτικά αρχεία, ακαδημαϊκά, πνευματικά και πολιτιστικά ιδρύματα της Κύπρου και της Ελλάδας, κατεχόμενους δήμους, κοινότητες και σωματεία, θρησκευτικούς, δικοινοτικούς και άλλους φορείς. Το πολυθεματικό υλικό, μέρος του οποίου εμφανίζεται για πρώτη φορά, παρουσιάζεται ενδεικτικά στην έκδοση και θα εκτεθεί στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης-ΣΠΕΛ το διάστημα 20 Σεπτεμβρίου-13 Δεκεμβρίου 2024.  

Στην ομιλία της η Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι  φέτος βιώνουμε την πιο δυσβάσταχτη επέτειο της ιστορίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς συμπληρώνεται μισός αιώνας κατοχής μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και την τουρκική εισβολή της 20ής Ιουλίου 1974. Η φετινή ειδικά καταδίκη του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, τόνισε, ισοδυναμεί με μια ισχυρή πράξη αφύπνισης της συλλογικής μας μνήμης, αλλά και μια χειρονομία τιμής για όλους όσοι έπεσαν μαχόμενοι υπερασπιζόμενοι τη νομιμότητα και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας. Η κ. Δημητρίου σημείωσε ότι μισός αιώνας δεν σημαίνει ότι τίποτα δεν αλλάζει, αλλά ότι όλα πρέπει να αλλάξουν τώρα.  «Η βάση λύσης της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στηριγμένη στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών αποτελεί το συνταγματικό πλαίσιο, για να οικοδομήσουμε ένα υγιές κοινό μέλλον για τις επόμενες γενιές Κυπρίων». Δεν είναι εύκολο, ανέφερε, γιατί για πενήντα συνεχή χρόνια παρακολουθούμε την Τουρκία να εφαρμόζει συστηματική πολιτική εποικισμού και δημογραφικής αλλοίωσης, γιατί καθημερινά η Άγκυρα δημιουργεί νέα τετελεσμένα, επιχειρώντας την ανατροπή του status quo στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και στη Νεκρή Ζώνη, αμφισβητώντας παράλληλα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ. «Η εμμονή του κατοχικού ηγέτη στη ρητορική των δύο κρατών αποτελεί την κορύφωση της τουρκικής αδιαλλαξίας, ενώ η πρόταξη της κυριαρχικής ισότητας δυναμιτίζει την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, υπογράμμισε η Πρόεδρος της Βουλής. Ολοκληρώνοντας, δήλωσε ότι παρ’ όλο που δεν είναι εύκολη η επίτευξη βιώσιμης και δίκαιης λύσης στο Κυπριακό, δεν είναι αδύνατη, καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ως ασπίδες τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την παρουσία μας στην ΕΕ. Δεν ξεχνούμε και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε, τόνισε η κ. Δημητρίου. Για την ειρήνη, την επανένωση, τη μία και αδιαίρετη πατρίδα για εμάς και τα παιδιά μας, για όλους τους Κυπρίους. Αυτό πρέπει να παραδώσουμε ως Πολιτεία και γι’ αυτό αγωνιζόμαστε, κατέληξε.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)

Σχετικά Ανακοινωθέντα