Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-07-2024 08:38

Ομιλία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, στη συναυλία μνήμης και τιμής «Δεν ξεχνώ» του Δήμου Λατσιών-Γερίου και του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, χθες

Με τη σκέψη να γυρνά στις δραματικές μέρες του βάναυσου ξεριζωμού του Ιούλη του 1974, με τις μνήμες ακόμα νωπές από τον τραγικό χαμό των αγαπημένων μας και με τον πόθο στις ψυχές μας άσβεστο, τιμούμε φέτος, 50 χρόνια μετά, όλους όσους αγωνίστηκαν και προασπίστηκαν την ελευθερία και τη νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Βρισκόμαστε απόψε στην Πλατεία του κυβερνητικού οικισμού Αγίου Ελευθερίου, που προσωρινά στεγάζει τις ζωές δεκάδων συμπολιτών μας, που για μισό αιώνα παραμένουν μακριά από τη γη που τους γέννησε και τους ανέθρεψε. Η συμβολική ονομασία της Πλατείας Ειρήνης μάς υπενθυμίζει την ευθύνη που έχουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι να εκπληρώσουμε το χρέος μας απέναντι στους ηρωικά πεσόντες του 1974, μέχρι οι οικισμοί στέγασης εκτοπισθέντων να μην υπάρχουν πια, μέχρι να δικαιωθούμε και να ζήσουμε στην Κύπρο της ειρήνης και της δημοκρατίας.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες και την προκλητική ρητορική των δύο κρατών που, μεθοδικά και συστηματικά, προτάσσει η τουρκική πλευρά, ο αγώνας για τερματισμό της κατοχής και της επανένωσης της πατρίδας μας παραμένει η πρώτιστη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη. Οφείλουμε να τοποθετούμε το Κυπριακό στην πραγματική του διάσταση και να το αναγνωρίζουμε ως πρόβλημα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής. Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού ούτε το μέλλον της πατρίδα μας και των παιδιών μας.

Παραμένουμε προσηλωμένοι στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης, στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, και ως Πολιτεία αξιοποιούμε όλα τα μέσα στη διάθεσή μας και, διά της διπλωματικής οδού, διεκδικούμε την επανέναρξη του διαλόγου για την εξεύρεση μιας συνολικής λύσης στο Κυπριακό, βιώσιμης και λειτουργικής, που να διασφαλίζει τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου. Η ανάγκη για τερματισμό της κατοχής, επιστροφή των προσφύγων στην πατρώα γη, εξακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου και αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών όλων των Κυπρίων, είναι αδήριτη.

Προσερχόμαστε με εποικοδομητική στάση, διαμηνύοντας πως η μοναδική και σταθερή επιδίωξή μας είναι η απελευθέρωση και η επανένωση της πατρίδας μας. Οραματιζόμαστε ένα κράτος σύγχρονο, ευρωπαϊκό, επανενωμένο, ένα κράτος όπου όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι θα συνυπάρχουν σε συνθήκες προόδου, δημιουργίας, ασφάλειας και ειρήνης.

Κυρίες και Κύριοι,

Μέχρι την οριστική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, και ταυτόχρονα με τις κινήσεις μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, έχουμε ιστορικό καθήκον να εντατικοποιήσουμε την προσπάθεια για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση στο εσωτερικό και το εξωτερικό, για το Κυπριακό. Προς αυτή την κατεύθυνση στοχεύει σειρά δράσεων, εκδηλώσεων και τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών που προγραμματίζει το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου καθ’ όλη τη διάρκεια της φετινής χρονιάς, με κορύφωση τους μήνες του Ιουλίου και του Αυγούστου.

Η αποψινή συναυλία μνήμης και τιμής, η έκθεση φωτογραφίας με εικόνες από τα αγαπημένα μας χωριά και η προβολή του αρχειακού υλικού του ΡΙΚ εντάσσονται στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων και αποτελούν ένα μικρό δείγμα του πλούτου του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου. Το ΡΙΚ πρωταγωνίστησε στην ενημέρωση των πολιτών τις τραγικές ημέρες του 1974 και έκτοτε αναβαθμίζεται για να αποτελέσει έναν πολυδιάστατο φορέα ενημέρωσης, συμβάλλοντας στη διατήρηση της μνήμης και της ιστορικής πραγματικότητας της χώρας μας. Εκφράζω εκ μέρους της Πολιτείας, ευχαριστίες για την πολύτιμη συνεισφορά σας στη σωστή και αντικειμενική πληροφόρηση των πολιτών σε σχέση με τις πτυχές του Κυπριακού.

Ειλικρινείς ευχαριστίες οφείλω, φίλε Δήμαρχε, να εκφράσω και προς τις υπηρεσίες και το προσωπικό του νέου Δήμου Λατσιών-Γερίου για τη φιλοξενία της σημερινής εκδήλωσης και την άριστη συνεργασία σας με το ΡΙΚ. Δεν μπορεί κανείς να ξεχάσει, άλλωστε, το υψηλό αίσθημα της αλληλεγγύης που χαρακτηρίζει τους δημότες σας. Χαρακτηριστικό που ήταν έκδηλο τις τραγικές εκείνες μέρες του 1974, οπότε και οι κάτοικοι του Δήμου άνοιξαν τα σπίτιά τους, για να υποδεχθούν τις εκατοντάδες των προσφύγων που βίαια εγκατέλειψαν τις πατρογονικές τους εστίες και αναζήτησαν καταφύγιο στην περιοχή, συμπάσχοντας στον πόνο και το δράμα που βίωναν.

Ολοκληρώνοντας, μεταφέρω τα θερμά συγχαρητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον Δήμο Λατσιών-Γερίου και το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου για την πρωτοβουλία τους να διοργανώσουν αυτή τη συγκινητική εκδήλωση, με την ευχή αυτή να είναι η τελευταία χρονιά που συναντόμαστε στην προσφυγιά.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

(ΜΚυ/ΑΦ)