Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-07-2024 15:52

Η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρ Μαρία Παναγιώτου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου αφιερωμένη στην Κοινή Αγροτική Πολιτική

Για τον σημαντικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) κατά την προηγούμενη 20ετία στην ανάπτυξη της γεωργίας και της υπαίθρου, αλλά και για τις βελτιωμένες και αυξημένες δυνατότητες χρηματοδότησης ύψους €454 εκατ. κατά την παρούσα προγραμματική περίοδο 2023-2027 μίλησε σήμερα η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρ Μαρία Παναγιώτου.

Η Υπουργός, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων από την έναρξη εφαρμογής της ΚΑΠ στην Κύπρο, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, αφιερωμένη στην υλοποίηση προγραμμάτων στο πλαίσιο της ΚΑΠ στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους, η δρ Μαρία Παναγιώτου ανέφερε πως η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιείται με αφορμή τα 20 χρόνια από την έναρξη εφαρμογής της ΚΑΠ. Μέσα σε αυτά τα 20 χρόνια, είπε, το Υπουργείο μέσω της ΚΑΠ έχει προσφέρει στον πρωτογενή τομέα και στον αγροτικό κόσμο €1,8 δισεκατομμύρια, για να μπορέσει ο πρωτογενής τομέας να αναπτυχθεί και να αποκτήσει υποδομές και τη θέση που όλοι θέλουμε να έχει.

«Έχουμε δρόμο να διανύσουμε ακόμη, αλλά είμαστε εδώ με νέα σχέδια, για να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους αγρότες και τις αγρότισσες μας», δήλωσε.

Ακολούθως, είπε πως σήμερα, με αφορμή τα 20 χρόνια της ΚΑΠ, «εξαγγέλλουμε και το “μικρό επενδυτικό”, όπως είναι γνωστό στους γεωργούς μας», σημειώνοντας πως η υποβολή αιτήσεων αρχίζει στο τέλος του μήνα, την 31η Ιουλίου, με έναν φάκελο €10 εκατ. Το επενδυτικό μέτρο, ανέφερε η Υπουργός, θα δώσει τη δυνατότητα στους αγρότες και τις αγρότισσες να κάνουν επενδύσεις μέχρι €80.000 σε υποδομές και σε μια σειρά από έξυπνα αρδευτικά συστήματα, εργαλεία που αυξάνουν την παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος, χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κ.ά.

Όλα αυτά, υπογράμμισε, δείχνουν και τις προτεραιότητες που έχουμε θέσει. Ο στόχος μας, ανέφερε σχετικά, είναι να αποκτήσουν υποδομές, για να μπορούν να έχουν στον μέγιστο δυνατό βαθμό απεξάρτηση από τις καιρικές συνθήκες, βελτίωση της ποιότητας της παραγωγής και αύξηση της παραγωγής γενικότερα.

Στην παρουσίαση που ακολούθησε, η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, προβαίνοντας σε ανασκόπηση της πορείας εφαρμογής της ΚΑΠ από το 2004 μέχρι σήμερα, είπε ότι κατά τις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους –οι οποίες ολοκληρώθηκαν– εφαρμόστηκαν με επιτυχία, με την απορρόφηση να ανέρχεται στο 100% των διαθέσιμων ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων, παραχωρώντας επιχορηγήσεις για επενδύσεις σε πέραν των 30.000 αιτητών. Σημείωσε δε ότι η ΚΑΠ αποτελεί μια πολύπλευρη και πολυδιάστατη πολιτική, η οποία επιδιώκει να συμβάλει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα, στην προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην ύπαιθρο και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Πέραν από το έργο που παράχθηκε με την αξιοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, η δρ Παναγιώτου αναφέρθηκε σε μια άλλη σημαντική παράμετρο, η οποία –όπως επεσήμανε– αφορά στην αλλαγή νοοτροπίας και την ανάπτυξη ευρωπαϊκής κουλτούρας και συνεργασίας, αναφέροντας: «Η σύσταση και λειτουργία του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου έφερε όλους όσοι ασχολούνται και αγαπούν την ύπαιθρο ακόμη πιο κοντά. Πλέον, υπάρχει μια κοινότητα που δένει όλους αυτούς τους φορείς, αγρότες, ερευνητικά/ακαδημαϊκά ιδρύματα, περιβαλλοντικές οργανώσεις, βιοτεχνίες τροφίμων, δημόσιους φορείς.»

Στη συνέχεια, τόνισε την πλήρη και ενεργή συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στα ευρωπαϊκά δρώμενα, με ιδιαίτερη αναφορά στην Προεδρία της Κύπρου στη συνεργασία EUMED-9 και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει. Η Κύπρος πρωτοστατεί, εξήγησε, στις προσπάθειες απλοποίησης της ΚΑΠ, υποβάλλοντας εποικοδομητικές θέσεις και δημιουργώντας συνεργασίες και συνέργειες, προκειμένου οι πολιτικές να ενεργούν προς όφελος των Ευρωπαίων και δη των Κυπρίων αγροτών

Ακολούθως, η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος παρουσίασε την προσεχή προκήρυξη του νέου επενδυτικού μέτρου του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ 2023-2027, το οποίο, όπως σημείωσε, προκηρύσσεται για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια.

Αναφέρθηκε στις επτά Προτεραιότητες του μέτρου, όπως έχουν καθοριστεί από το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος σε συνέχεια διαβούλευσης με τον αγροτικό κόσμο, και οι οποίες είναι πλήρως συμβατές με το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη:

-          Προτεραιότητα 1: Επενδύσεις σε περιοχές με υψόμετρο από 400 μέτρα και άνω, καθώς και σε Κοινότητες ΕΣΑΟΚ (επαγγελματίες και μη επαγγελματίες) – €3.000.000

-          Προτεραιότητα 2: Επενδύσεις στην περιοχή Τηλλυρίας – €500.000

-          Προτεραιότητα 3: Επενδύσεις σε ΑΠΕ, καθώς και σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας (επαγγελματίες γεωργοί) – €3.000.000

-          Προτεραιότητα 4: Συστήματα ενεργητικής προστασίας των καλλιεργειών με έμφαση στην αντιχαλαζική και αντιβρόχινη προστασία – €2.000.000 

-          Προτεραιότητα 5: Ειδική στοχευμένη παρέμβαση για αγορά συσκευών τεχνητού θηλασμού στην αιγοπροβατοτροφία – €500.000

-          Προτεραιότητα 6: Δημιουργία δικτυοκηπίων στα ορεινά και ημιορεινά για την παραγωγή λαχανικών – €500.000

-          Προτεραιότητα 7: Προώθηση της εφαρμογής έξυπνων συστημάτων άρδευσης – €500.000

Τέλος, η Υπουργός παρουσίασε τον προγραμματισμό των αμέσως επόμενων προκηρύξεων στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ 2023-2027. Ενημέρωσε πως ανάμεσα στις παρεμβάσεις, που θα προκηρυχθούν εντός του 2024, περιλαμβάνεται και μέτρο που προκηρύσσεται για πρώτη φορά, το οποίο στοχεύει στη μείωση του κόστους ενέργειας για την άντληση νερού από αρδευτικά τμήματα/συνδέσμους, καθώς και για αγορά θρυμματιστών από συμπλέγματα κοινοτήτων, οι οποίες γειτνιάζουν με δασικές περιοχές. Πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα προβλέπεται και η προκήρυξη, εκ νέου, του επενδυτικού μέτρου για επενδύσεις μεγαλύτερου ύψους, καθώς και η προκήρυξη της παρέμβασης για την ενίσχυση της πρώτης εγκατάστασης νέων γεωργών.

Την έναρξη της συνέντευξης Τύπου χαιρέτισε και ο Γενικός Διευθυντής Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Ανδρέας Γρηγορίου υπό την ιδιότητά του ως Πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ 2023-2027.

Ο κ. Γρηγορίου, αφού τόνισε τον θετικό αντίκτυπο που είχε η επιτυχής αξιοποίηση των χρηματοδοτικών πόρων της ΚΑΠ για την κυπριακή κοινωνία, τον αγροτικό κόσμο και την ύπαιθρο, υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει ο θεσμός της Επιτροπής Παρακολούθησης μέσα από τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, οι οποίοι περιλαμβάνουν εκπροσώπους από τα αρμόδια Υπουργεία και Τμήματα, τις αγροτικές οργανώσεις και άλλους εταίρους.

(ΕΦυς/ΜΣ/ΓΣ)

 

 

Σχετικά Ανακοινωθέντα