Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-07-2024 18:03

Η Πρόεδρος της Βουλής κ. Αννίτα Δημητρίου δέχτηκε Αντιπροσωπία της Βουλής των Ελλήνων

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε σήμερα αντιπροσωπία της Βουλής των Ελλήνων, με επικεφαλής τον Β’ Αντιπρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου, κ. Γεώργιο Γεωργαντά, που βρίσκεται στην Κύπρο εκπροσωπώντας το Σώμα στις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τις μαύρες επετείους του προδοτικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής. Στην συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, οι βουλευτές - μέλη της αντιπροσωπίας κ.κ. Σταύρος Καλαφάτης, Χρήστος Μπουκώρος, Ιωάννης Λοβέρδος, η κ. Θεοδώρα Τζάκρη και η κ. Νίνα Κασιμάτη.

Καλωσορίζοντας την αντιπροσωπία, η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε τη σημασία της παρουσίας της στην Κύπρο με την ευκαιρία των μαύρων επετείων του 1974 και την τεράστια συμβολή της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, όσον αφορά, μεταξύ άλλων, στη διαφώτιση για την κατάσταση στο Κυπριακό, εκφράζοντας παράλληλα τις θερμές της ευχαριστίες για την αδιάληπτη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων, σε όλα της διεθνή και περιφερειακά φόρα, στον αγώνα της Κύπρου για επανένωση της χώρας.

Η κ. Δημητρίου τόνισε την προσήλωση της ελληνοκυπριακής πλευράς στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου λύσης, διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως προνοούν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Πρόσθεσε δε, ότι μόνο η λύση του κυπριακού προβλήματος μπορεί να θέσει τα θεμέλια ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας στον τόπο, σημειώνοντας αφενός ότι δεν υπάρχουν ασφαλείς παγωμένες διενέξεις και αφετέρου τη προσπάθεια της Τουρκίας για δημιουργία νέων τετελεσμένων με συνεχείς παραβιάσεις επί της κυπριακής ΑΟΖ αλλά και επί του εδάφους, παραπέμποντας στους τακτικισμούς της στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, στην Πύλα, στον Άγιο Δομέτιο, στη Δένεια και γενικά εντός της Νεκρής Ζώνης.

Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Γεωργαντάς μετέφερε μήνυμα αμέριστης συμπαράστασης από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνο Τασσούλα και επαναβεβαίωσε, μεταξύ άλλων, τη σθεναρή στήριξη της Ελλάδας προς την Κύπρο με πρωταρχικό στόχο την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και την επανένωση της Κύπρου σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας. Υπογράμμισε εξάλλου ότι η παρουσία των Ελλήνων βουλευτών στη Κύπρο δεικνύει την σθεναρή στήριξη όλων των Ελλήνων στον αγώνα της Κύπρου για την επανένωση του κράτους που να είναι απαλλαγμένο από εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα αλλά και από τα κατοχικά στρατεύματα. Αναφερόμενος, επίσης, στο θέμα των αγνοουμένων το οποίο χαρακτήρισε ως ‘ανοιχτή πληγή’, πρότεινε την ανάληψη συντονισμένων, σχετικών, ενεργειών και ανανεωμένων πρωτοβουλιών μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Βουλής των Ελλήνων.

Κατά τη συνάντηση αντηλλάγησαν επίσης απόψεις σε ότι αφορά, στις διάφορες πτυχές του Κυπριακού προβλήματος, με την Πρόεδρο της Βουλής να ενημερώνει την Ελληνική αντιπροσωπία τόσο για ζητήματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, στο περιουσιακό όσο και για τον εποικισμό των κατεχομένων, ως μια στοχευμένη προσπάθεια της Τουρκίας να αλλάξει τον δημογραφικό χαρακτήρα της Κύπρου. Τονίστηκε επίσης εκατέρωθεν η ανάγκη άμεσης επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη επίλυσης του Κυπριακού προς όφελος όλων των Κυπρίων.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)