Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-08-2024 13:08

Ανακοίνωση του Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας για νέα άφιξη παράτυπων μεταναστών στη Νεκρή Ζώνη μέσω κατεχομένων

H Κυπριακή Δημοκρατία έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι σέβεται τις διεθνείς της υποχρεώσεις και παρέχει σε καθημερινή βάση ανθρωπιστική βοήθεια και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όποτε ζητηθεί, στους παράτυπους μετανάστες που βρίσκονται ήδη στη Νεκρή Ζώνη. 

Άλλωστε, η διαχείριση του Μεταναστευτικού και οι ασύμμετρες ροές που έχουμε δεχθεί τα τελευταία χρόνια καταδεικνύουν την προσήλωση και τον σεβασμό μας στο Διεθνές Δίκαιο και στις συμβατικές μας υποχρεώσεις, πολιτική πρακτική, για την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία απέσπασε εύσημα από ευρωπαϊκούς θεσμούς και οργανισμούς. 

Σε σχέση με δηλώσεις εκπροσώπου της Ειρηνευτικής Δύναμης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) στην Κύπρο (UNFICYP), οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι παράτυποι μετανάστες έφθασαν (μεταξύ 31/07/2024 και 01/08/2024) στα κατεχόμενα από την Τουρκία διά θαλάσσης, σύμφωνα και με δικές τους μαρτυρίες. Στη συνέχεια πέρασαν ανεμπόδιστα εντός της Νεκρής Ζώνης. 

Δυνάμεις της Αστυνομίας Κύπρου που περιπολούσαν στην περιοχή δεν επέτρεψαν στους παράτυπους μετανάστες να εξέλθουν της Νεκρής Ζώνης και να εισέλθουν στις ελεύθερες περιοχές. 

Η Κυπριακή Δημοκρατία σέβεται τις διεθνείς της υποχρεώσεις, όπως ασφαλώς και το εθνικό και ενωσιακό δίκαιο, γι’ αυτό συνεχίζει την αποτελεσματική επιτήρηση κατά μήκος της Νεκρής Ζώνης, σύμφωνα και με τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής, ως είναι η υποχρέωσή της. 

Με αφορμή το συμβάν αυτό, θα θέλαμε να επαναλάβουμε ότι η Τουρκία θεωρείται ασφαλής χώρα για σκοπούς ασύλου και οφείλει να παρέχει πρόσβαση σε αυτές τις διαδικασίες στους μετανάστες που βρίσκονται στην επικράτειά της. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να επωμίζεται τις παραλείψεις της Τουρκίας και να καλείται να αναλάβει την ευθύνη για τους παράτυπους μετανάστες που έρχονται στην Κύπρο από την Τουρκία μέσω κατεχομένων. 

Από τις οποιεσδήποτε τοποθετήσεις, ως εκ τούτου, δεν θα πρέπει να παραβλέπεται η γενεσιουργός αιτία και οι υπαίτιοι αυτής της δύσκολης θέσης, στην οποία βρίσκονται οι παράτυποι μετανάστες εντός της Νεκρής Ζώνης. 

Η εφαρμογή ή και επίκληση του Διεθνούς Δικαίου δεν μπορεί να είναι επιλεκτική. 

Θα θέλαμε επίσης να σημειώσουμε ότι από τη στιγμή που η Κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) για επίλυση του προβλήματος της παρουσίας παράτυπων μεταναστών στη Νεκρή Ζώνη, τέτοιες δηλώσεις δεν συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του ζητήματος. 

Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας επαναλαμβάνει για μια ακόμη φορά την προσήλωσή της στη λήψη μέτρων για την αποτελεσματική διαχείριση του Μεταναστευτικού στη χώρα μας, και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η εφαρμογή της απόφασης για την αποτροπή δημιουργίας διόδων παράτυπων μεταναστών.

(ΓΣ/ΕΑθ)