Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-08-2024 12:18

Απάντηση του Τμήματος Περιβάλλοντος σε δημοσίευμα για το θέμα της ανακύκλωσης

Αναφορικά με το σημερινό άρθρο στην εφημερίδα Φιλελεύθερος για το θέμα της ανακύκλωσης των χωριστά συλλεχθέντων αποβλήτων συσκευασίας από το συλλογικό σύστημα της Green Dot, το Τμήμα Περιβάλλοντος επιθυμεί να διευκρινίσει τα ακόλουθα:

Μετά την πυρκαγιά και την ολική καταστροφή της αδειοδοτημένης μονάδας διαχείρισης αποβλήτων ECOBALANCE τον Ιούλιο του 2023, το συλλογικό σύστημα της Green Dot ζήτησε την έγκριση του Τμήματος Περιβάλλοντος για την παραλαβή και διαχείριση από τη μονάδα Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) Κόσιης των ανακυκλώσιμων συσκευασιών PMD που συλλέγονται μέσω του συλλογικού συστήματος από τις επαρχίες Λευκωσίας, Λάρνακας και Αμμοχώστου.

Το αίτημα αυτό προέκυψε λόγω του ότι δεν υπάρχουν άλλες αδειοδοτημένες μονάδες που να μπορούν να παραλάβουν τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες PMD που συλλέγονται στις τρεις επαρχίες. Σημειώνεται ότι η μόνη αδειοδοτημένη μονάδα για την παραλαβή PMD είναι στη Λεμεσό, και σύμφωνα με τη δυναμικότητά της εξυπηρετεί τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου.

Όσον αφορά το ανακυκλώσιμο χαρτί συσκευασίας, η Green Dot έχει προβεί σε διευθέτηση παραλαβής του από αδειοδοτημένες μονάδες ανακύκλωσης.

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων μετά την πυρκαγιά, με στόχο τη συνέχιση της ανακύκλωσης, το Τμήμα Περιβάλλοντος ενέκρινε την έκτακτη παραλαβή των αποβλήτων PMD από την μονάδα ΟΕΔΑ Κόσιης. Στόχος είναι η συνέχιση της μηχανικής διαλογής των υλικών με δυνατότητα διαχωρισμού τους και προώθησής τους για διαχείριση σε εργοστάσια ανακύκλωσης στο εξωτερικό και ταυτόχρονα η ασφαλής διαχείρισή τους, λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους για πυρκαγιές, σε σχέση με άλλες λύσεις.

Οι ποσότητες των αποβλήτων συσκευασίας που καταλήγουν στον ΟΕΔΑ Κόσιης από το συλλογικό σύστημα είναι λιγότερες από 10.000 τόνους τον χρόνο, σε σχέση με τις συνολικές ποσότητες που συλλέγει το σύστημα που ανέρχονται στις 75.000 τόνους τον χρόνο (εμπορικό και οικιακό).

Σημειώνεται ότι η αναφορά στο άρθρο για ανακύκλωση ποσοστού 15% των υλικών που καταλήγουν στον ΟΕΔΑ Κόσιης αφορά στα ανάμεικτα απόβλητα, τα οποία καταλήγουν στην μονάδα. Το ποσοστό διαχωρισμού των υλικών για ανακύκλωση που προέρχονται από την Green Dot ανέρχεται στο 50-60%. Το ποσοστό αυτό είναι στο πλαίσιο της επίτευξης των υποχρεώσεών μας σε σχέση τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες.

Σύμφωνα με την Green Dot, τα απόβλητα συσκευασίας στη μονάδα ΟΕΔΑ Κόσιης δεν παραδίδονται δωρεάν και το συλλογικό σύστημα δεν έχει έσοδα από την αξία των υλικών αυτών.

Παρόλο που η εξεύρεση μόνιμων λύσεων είναι χρονοβόρα, το Τμήμα Περιβάλλοντος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το συλλογικό σύστημα παρέχοντας στήριξη, προκειμένου άμεσα να προχωρήσουν οι ενδεδειγμένες διαδικασίες, οι οποίες θα εξυπηρετούν πλήρως την επίτευξη των στόχων ανακύκλωσης, βάσει των ευρωπαϊκών οδηγιών.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος, ως σταθερός υποστηρικτής και διαχρονικός προωθητής της ανακύκλωσης καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, για να διατηρήσει και ενισχύσει τη διαδικασία. Στόχος του είναι η προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και η αλλαγή και η εδραίωση νοοτροπίας που με τόσο κόπο σταδιακά αναπτύσσεται στην Κύπρο.

(ΕΑθ/ΝΖ)