Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-08-2024 09:06

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Μάριου Χαρτσιώτη στο 50ο Φεστιβάλ Άλωνας

Αγαπητέ Πρόεδρε και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Αθλητικού Πνευματικού Ομίλου Άλωνας,

Κυρίες και κύριοι,

Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι σήμερα στο χωριό σας, εδώ στην περιφέρεια της Πιτσιλιάς ανάμεσα στις κορυφές της Μαδαρής και της Παπούτσας, για να κηρύξω την έναρξη του 50ου φεστιβάλ Άλωνας και σας ευχαριστώ για την πρόσκληση.

Το καλοκαίρι του 1971, όταν και πρωτοξεκίνησε αυτός ο θεσμός, κανείς δεν θα μπορούσε να σκεφτεί ότι σε αυτά τα χρόνια που ακολούθησαν, θα συνέβαιναν τόσο κοσμοϊστορικά γεγονότα όχι μόνο στον κόσμο αλλά και στον ίδιο τον τόπο μας.

Για όλους τους Κύπριους φέτος ο αριθμός 50 είναι ένας αριθμός σταθμός, ένας αριθμός που δεν μπορεί να ξεχαστεί ούτε και να διαγραφεί από τη μνήμη και την ψυχή, καθώς παραπέμπει αναπόφευκτα στα 50 χρόνια πόνου, οδύνης και θλίψης από την ανείπωτη τραγωδία της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής. 

Οι μέρες του Ιουλίου, που παρήλθαν αλλά δεν αποσύρονται από το συλλογικό θυμικό, είναι αυτές που εδώ και 50 χρόνια αποτελούν σημείο αναφοράς, ότι παρά τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε λόγω της άτεγκτης τουρκικής στάσης , δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή και την παρούσα κατάσταση πραγμάτων.

Η πολιτεία και εγώ προσωπικά πιστεύουμε σε ένα καλύτερο μέλλον για την πατρίδα μας, γιατί είναι και η μοναδική μας επιλογή για ανατροπή των δεδομένων με απώτερο σκοπό και στόχο την επανένωση της πατρίδας μας και την παράδοσή της στους νόμιμους κατοίκους της, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους.

Ο αγώνας είναι συνεχής, τόσο της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και της παρούσας κυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη, για τη δημιουργία προοπτικών επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με στόχο την αναζήτηση λύσης, πάντα στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Από την 10η Αυγούστου μέχρι τις 17, το Φεστιβάλ της Άλωνας θα αποτελέσει ένα ακόμα κομμάτι της διατήρησης της πολιτιστικής και πνευματικής κληρονομιάς μέσω διαφόρων εκδηλώσεων, ειδικά φέτος που συμπληρώνονται 50 διοργανώσεις.

Ντόπιοι και ξένοι θα έχουμε την ευκαιρία, στη δροσιά της οροσειράς του Τροόδους, να παρακολουθήσουμε παραστάσεις χορευτικές, θεατρικές, μουσικές, παιδικές εκδηλώσεις για τους μικρούς μας φίλους, ενώ δεν θα λείπει και η κοινωνική προσφορά, με πρωτοβουλίες όπως αιμοδοσία και εκδήλωση στήριξης του ΠΑΣΥΚΑΦ.

Σημαντικής σημασίας και η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου Αθλητικού Πνευματικού Ομίλου Άλωνας να τιμήσει σήμερα τρία άξια τέκνα του τόπου, με κοινό παρονομαστή την αδιαμφισβήτητη συμβολή τους στα καλλιτεχνικά δρώμενα και τον πολιτισμό του τόπου.

Τον Τηλέμαχο Κάνθο, πατέρα της σύγχρονης κυπριακής ζωγραφικής και πρωτεργάτη της χαρακτικής στην Κύπρο. Την Ελένη Νικοδήμου, ζωγράφο με ανεξίτηλο το στίγμα της όχι μόνο στο καλλιτεχνικό αλλά και στο κοινωνικό γίγνεσθαι, και τον Γιώργο Τσιάκκα, ηθοποιό και σεναριογράφο, γνωστός για τις επιτυχημένες πρωτοποριακές σειρές του στην κυπριακή τηλεόραση και όχι μόνο.

Ο λόγος της σημαντικής αυτής τιμής δεν είναι μόνο τα επιτεύγματα του καθενός στον πολιτισμό, αλλά και το γεγονός ότι η πορεία και η διάκρισή τους περιελάβανε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τον τόπο τους, την Άλωνα, από την οποία άντλησαν έμπνευση και σημείο αναφοράς για την περαιτέρω πορεία ζωής, προσωπικής και επαγγελματικής.

Ο πολιτισμός κυρίες και κύριοι είναι και γίνεται υπόθεση όλων. Η κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη στοχεύει στη δημιουργία μακροχρόνιας στρατηγικής για τον πολιτισμό, µε φορέα υλοποίησης το νεοσύστατο Υφυπουργείο Πολιτισμού, υφιστάμενους φορείς πολιτισμού, και συγκεκριμένες διυπουργικές συνεργασίες. Αξιοποιεί τον πολιτισμό για την προσωπική ευημερία και την ψυχική υγεία των πολιτών, αλλά και για την ανάπτυξη ανθρωπίνων δεξιοτήτων. Ουσιαστικά στηρίζει την παραγωγή πολιτισμού µε συστήματα χρηματοδότησης, ψηφιακά και άλλα εργαλεία, και προωθεί την εξωστρέφεια των Κυπρίων δημιουργών µέσω της πολιτιστικής διπλωματίας.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία σε όλους τους συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις και ειδικά στους οργανωτές του Φεστιβάλ της Άλωνας, να ευχηθώ την περαιτέρω διατήρηση του θεσμού για άλλα τόσα χρόνια και τέλος να υπενθυμίσω σε όλους μας την υποχρέωση που έχουμε στη διατήρηση και προστασία αυτού του φυσικού πλούτου από τον κίνδυνο των πυρκαγιών κατά τη διάρκεια όχι μόνο των διακοπών αλλά και ολόχρονα.

Καλή διασκέδαση. Εύχομαι σε όλους ένα όμορφο και ξένοιαστο καλοκαίρι και στους διοργανωτές του Φεστιβάλ καλή επιτυχία.

(ΑΦ/ΑΣ)