Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-08-2024 14:00

Επιμνημόσυνος λόγος της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας κας Μαριλένας Ευαγγέλου, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο Εθνικό Μνημόσυνο ηρώων της Αγίας Νάπας

Είναι με αισθήματα βαθιάς συγκίνησης που βρίσκομαι σήμερα ενώπιον σας, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη.
Φέτος συμπληρώθηκαν 50 χρόνια κατοχής, ως αποτέλεσμα της βάρβαρης τουρκικής εισβολής του 1974.

Μισός αιώνας πόνου και αμέτρητων πληγών, με την πατρίδα μας να παραμένει διαιρεμένη, να βιώνει ακόμα τις συνέπειες της εισβολής και της κατοχής και να αγωνίζεται για τη δικαίωση για τους χιλιάδες πρόσφυγες, τους νεκρούς, τους αγνοούμενους, τη διεκδίκηση των βασικών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελευθερίας, της ειρήνης, της ελεύθερης διακίνησης, της Δημοκρατίας σε μια χώρα χωρίς κατοχικό στρατό. 

Βρισκόμαστε ταυτόχρονα εδώ για να μνημονεύσουμε και να τιμήσουμε τους πεσόντες ήρωες της Αγίας Νάπας, τον  Γιαννάκη Παππουλλή και τον Χριστάκη Πιερή Χρίστου. Δύο ήρωες που έχασαν την ζωή τους κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής, προασπίζοντας την ελευθερία της Κύπρου μας, και που αγωνίστηκαν μέχρι την τελευταία τους πνοή θαρραλέα απέναντι στους τούρκους εισβολείς.

Ο Χριστάκης Πιερή Χρίστου του Πιερή και της Φωστήρας γεννήθηκε στην Αγία Νάπα στις 16 Οκτωβρίου 1956 και ήταν το τελευταίο από τα τρία παιδιά της αγροτικής οικογένειας.
Τον Γενάρη του 1974 κατατάγηκε στην Εθνική Φρουρά και το πραξικόπημα και η εισβολή τον βρήκαν να υπηρετεί τη θητεία του στο Μπογάζι, στο 399 Τάγμα Πεζικού.
Η δεύτερη φάση της τούρκικης εισβολής τον βρίσκει στην πρώτη γραμμή της μάχης στην περιοχή Μιας Μηλιάς. 

Στις 14 Αυγούστου 1974 συλλαμβάνεται από τους Τούρκους στη Βώνη μαζί με άλλους 37 Ελληνοκύπριους.

Για 37 χρόνια αγνοείτο η τύχη του, μέχρι που ανευρέθηκαν τα οστά του σε ομαδικό τάφο που εντοπίστηκε σε περιοχή του Τουρκοκυπριακού χωριού Μπέϊκιοϊ. Τον Απρίλιο του 2005 ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA.

Ο Γιαννάκης Παππουλλής γεννήθηκε στην Αγία Νάπα στις 14 Σεπτεμβρίου το 1954.  Είναι ο πρωτότοκος γιος του Αντώνη και της Χαραλαμπούς και έχει ακόμη μια αδελφή, τη Μαρία.

Η εισβολή βρίσκει το Γιαννάκη να υπηρετεί στο 211 Τάγμα Πεζικού, στην περιοχή του Αγίου Παύλου πίσω από τον Ιππόδρομο. Με την έναρξη των μαχών στην περιοχή το πρωί της 20ής Ιουλίου, ο Γιαννάκης, μαζί με τους συναγωνιστές του, αγωνίζεται θαρραλέα και με πείσμα ενάντια στις ορδές του Αττίλα.

Στο μεσοδιάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης εισβολής ο ήρωας ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα του Διοικητή του, ο οποίος ζητούσε εθελοντές που θα αναλάμβαναν το επικίνδυνο έργο της ανόρυξης χαρακωμάτων και ορυγμάτων με τους Τούρκους να καραδοκούν στα 500 μέτρα.

Την Παρασκευή στις 16 Αυγούστου, την τρίτη ημέρα της Β΄ Φάσης της Εισβολής, ο Γιαννάκης Παππουλλής έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της μεγάλης αεροπορικής επίθεσης του Αττίλα.

Κυρίες και κύριοι,

Υποκλινόμαστε μπροστά στο θάρρος και την αυταπάρνηση τους.

Η θυσία του Χρίστου Πιερή Χρίστου και του Γιαννάκη Παππουλλή, αλλά και η θυσία όλων όσοι πότισαν με το αίμα τους τη γη της πατρίδας μας αποτελεί καθοδηγητικό φάρο πατριωτισμού και πηγή έμπνευσης, για να ακολουθήσουμε όλοι τον δρόμο που οδηγεί στην ειρήνη και στην ελευθερία.

Το χρωστάμε στους ήρωες μας, αλλά και στα παιδιά μας, στις μελλοντικές γενιές του τόπου μας να παραμείνουμε προσηλωμένοι στα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας και με υψηλό φρόνημα και αίσθηση καθήκοντος, να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για ένα ελεύθερο, επανενωνμένο, σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, το οποίο θα σέβεται και θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ασφάλεια όλων των πολιτών του, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης εργάζεται άοκνα από την πρώτη στιγμή, για να καταστεί αυτό εφικτό, έχοντας ως στόχο τη λύση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου, με μια λύση βιώσιμη και λειτουργική για όλους τους νόμιμους κατοίκους του τόπου, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες σε κάθε επίπεδο.

Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί λύση. Δεν επιτρέπεται ο εφησυχασμός, ούτε η λήθη. Παρά τις δυσκολίες, παρά τις προκλήσεις από την τουρκική πλευρά, η Κυβέρνηση, με υψηλό το αίσθημα ευθύνης, έχει θέσει το Κυπριακό στην κορυφή των προτεραιοτήτων της.

Κυρίες και κύριοι,

Η διασφάλιση του ειρηνικού, δημοκρατικού και ελεύθερου μέλλοντος όλων των πολιτών της Κύπρου αφορά όλους μας. Και ο στόχος καθίσταται πιο εφικτός όταν είμαστε ενωμένοι.

Η φωνή μας είναι ισχυρή όταν υπάρχει ενότητα απέναντι στους εθνικούς στόχους και το αποδεικνύει η μακραίωνη ιστορία μας.

Ισχυρότεροι, με εθνική ενότητα και σοφότεροι, διατηρώντας αυθεντική και καθαρή την ιστορική μνήμη να μας φωτίζει διδακτικά το παρόν, αλλά και το μέλλον μας.

Έχουμε χρέος απέναντι στους ήρωες που μνημονεύουμε σήμερα, αλλά και απέναντι σε όλους όσοι αφιέρωσαν τη ζωή τους για αυτή την πατρίδα να δικαιώσουμε τους αγώνες τους και τη θυσία τους για την ελευθερία, την ειρήνη, τη Δημοκρατία και τη δικαίωση.

Αιωνία ας είναι η μνήμη τους.

(ΜΘ/ΕΑθ/ΝΖ)