Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-08-2024 14:50

Ανακοίνωση του Τμήματος Δασών αναφορικά με την αποστολή δύο πτητικών μέσων, μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, προς τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας

Το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανακοινώνει ότι, με εντολή του Διευθυντή Τμήματος Δασών δρα Σάββα Ιεζεκιήλ και μετά από συνεννόηση με την Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρα Μαρία Παναγιώτου, αποστέλλεται, μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), βοήθεια προς τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας για αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στις περιοχές Chashka και Sveti Nikole. Σχετικά ενημερώθηκε και ο Υπουργός Εξωτερικών δρ Κωνσταντίνος Κόμπος.

Το αίτημα του Κέντρου Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΕΕ αφορούσε την αποστολή δύο πτητικών μέσων από την Κύπρο προς στη Δημοκρατία  της Βόρειας Μακεδονίας για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στις πιο πάνω περιοχές.

Η αποστολή αποτελείται από δύο αεροπλάνα τύπου Air Tractor του Τμήματος Δασών, με τέσσερα άτομα πλήρωμα και πέντε άτομα υποστηρικτικό προσωπικό εδάφους.

Η αναχώρηση των αεροπλάνων έγινε σήμερα, 7/8/2024 και ώρα 10:15π.μ., από το αεροδρόμιο Πάφου με προορισμό το Διεθνές Αεροδρόμιο Σκοπίων, με ενδιάμεσο σταθμό στο αεροδρόμιο Ρόδου για ανεφοδιασμό.

Εκτιμάται ότι η αποστολή θα βρίσκεται στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας γύρω στις 5:00μ.μ., όπου θα τύχει ενημέρωσης και θα λάβει λεπτομέρειες για την αποστολή, η οποία θα ξεκινήσει νωρίς το πρωί της επόμενης μέρας, 8/8/2024. Επίσης, η αποστολή θα παραμείνει και θα επιχειρεί στη Δημοκρατία Βόρειας Μακεδονίας για πέντε μέρες.

Τα εν λόγω πτητικά μέσα είναι εφοδιασμένα με κατάλληλο εξοπλισμό για ανεφοδιασμό και χρήση αφρού. Επίσης, είναι εφοδιασμένα με κατάλληλο τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό τόσο για επικοινωνία με τη Μονάδα Πτητικών Μέσων στη Λάρνακα όσο και για μεταφορά πληροφοριών και φωτογραφικού υλικού σε αυτή.

Τα δύο αυτά πτητικά μέσα έχουν ενταχθεί στο μηχανισμό rescEU από τα μέσα Ιουνίου 2024, σύμφωνα με τον οποίο κράτη μέλη χρηματοδοτούνται, για να ενισχύσουν τα μέσα που διαθέτουν για αντιμετώπιση καταστροφών με τη δέσμευση να αξιοποιούν τα μέσα αυτά προς όφελος και άλλων κρατών μελών, όταν παρουσιάζεται ανάγκη, και η συγκεκριμένη είναι η πρώτη αποστολή τους.

Η Κυπριακή Δημοκρατία διαχρονικά ανταποκρίνεται στην παροχή βοήθειας προς τις γειτονικές χώρες, είτε αξιοποιώντας πρόνοιες διακρατικών συμφωνιών είτε στο πλαίσιο του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.

(ΜΣ/ΑΣ)