Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-08-2024 14:03

Το Υφυπουργείο Πολιτισμού διοργανώνει στην Κύπρο Συνέδριο στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των MED9

Το Υφυπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνει τη διεξαγωγή Συνεδρίου με θέμα «Πολιτιστικά Δικαιώματα σε καιρούς κρίσης – Σύγχρονες προκλήσεις και προοπτικές», στο πλαίσιο της Συνόδου των 9 μεσογειακών κρατών μελών της ΕΕ (MED9).

Στόχος του συνεδρίου, το οποίο θα ξεκινήσει με διάλεξη της Ειδικής Εισηγήτριας του ΟΗΕ στον Τομέα των Πολιτιστικών Δικαιωμάτων δρος Αλεξάνδρας Ξανθάκη και θα συγκεντρώνει εμπειρογνώμονες τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό, είναι να αναδείξει την ανάγκη διαφύλαξης των πολιτιστικών δικαιωμάτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς και να προωθήσει τη συνεργασία ανάμεσα στα κράτη της Μεσογείου για τη διασφάλιση της καλλιτεχνικής ελευθερίας στο πνεύμα της πολιτιστικής πολυμορφίας, του διαπολιτισμικού διαλόγου, της ισότητας και της συμπερίληψης.

Το Συνέδριο θα χαιρετίσουν η Υφυπουργός Πολιτισμού Δρ Βασιλική Κασσιανίδου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης και η Επικεφαλής της Μονάδας Πολιτισμικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Catherine Magnant.

Οι εργασίες θα διεξαχθούν τη Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2024, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Κτήριο Συμβουλίου – Συγκλήτου «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης», Β108 (Λεωφ. Πανεπιστημίου 1, 2109 Αγλαντζιά, Λευκωσία) και είναι ανοικτές στο κοινό ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα συμμετοχής μέσω διαδικτύου.

Μεταξύ άλλων, στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται συζήτηση με τους εμπειρογνώμονες που θα συμμετάσχουν στις εργασίες.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Συνεδρίου βρίσκεται εδώ.

Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν είτε με φυσική παρουσία είτε μέσω διαδικτύου θα πρέπει να συμπληρώσουν μία από τις πιο κάτω δηλώσεις στη γλώσσα προτίμησής τους για σκοπούς διαπίστευσης:

Το Συνέδριο διοργανώνεται από το Υφυπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Πολιτιστικών Σχέσεων και το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Το Συνέδριο είναι ανοικτό για κάλυψη από τους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Μετά το πέρας του Συνεδρίου θα ακολουθήσει κλειστή διαδικτυακή συνάντηση των Υπουργών Πολιτισμού των 9 μεσογειακών κρατών μελών της ΕΕ (MED9).

Αναγνωρίζοντας την πολιτική αναγκαιότητα της διασφάλισης των πολιτιστικών δικαιωμάτων εν καιρώ κρίσης, ιδιαίτερα στο πλαίσιο του επιταχυνόμενου ρυθμού των πολιτικών, οικονομικών, κλιματικών και τεχνολογικών προκλήσεων, στόχος είναι στο τέλος της συνάντησης να υιοθετηθεί Διακήρυξη για τα Πολιτιστικά Δικαιώματα.

(ΑΣ/ΝΓιαν)