Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-08-2024 20:33

Χαιρετισμός της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας δρος Αθηνάς Μιχαηλίδου στην εκδήλωση του Δήμου Μόρφου

Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για μένα να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, στην ξεχωριστή αυτή εκδήλωση που διοργανώνει ο Δήμος Μόρφου, για να τιμήσει τα άξια τέκνα της αγαπημένης κατεχόμενης κωμόπολης, που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους ή και διακρίθηκαν σε τομείς όπως η παιδεία, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός.

Βραβεύουμε και τιμούμε απόψε απόφοιτους Λυκείων με καταγωγή από τη Μόρφου, πρωτεύσαντες/πρωτεύσασες σε Παγκύπριους Αγώνες αθλητές και αθλήτριες επίσης με καταγωγή από τη Μόρφου, αφυπηρετήσαντες/αφυπηρετήσασες Μορφίτες και Μορφίτισσες εκπαιδευτικούς και διακριθέντες/δακριθείσες στον διαγωνισµό εικαστικών τεχνών και ποίησης που προκήρυξε ο Δήµος Μόρφου, η ΠΟΕΔ Μόρφου και η ΟΕΛΜΕΚ Μόρφου.

Συγχαίρω θερμά τον Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Μόρφου για την ανάληψη της όμορφης αυτής πρωτοβουλίας, η οποία αποδεικνύει τη σημασία που αποδίδουν στην επιβράβευση της αριστείας και αναδεικνύει την αξία της παιδείας, του πολιτισμού και του αθλητισμού για την πρόοδο της κοινωνίας και της πατρίδας μας. Σίγουρα, η συμβολή όλων εσάς των Μορφιτών και των Μορφίτισσων στους τομείς αυτούς υπήρξε διαχρονικά σημαντική. Η βαθιά αγάπη για την κωμόπολή σας, η εργατικότητα, το ήθος και η αφοσίωσή σας, είχαν ως αποτέλεσμα να επιτύχετε, μέχρι το 1974, να καταστεί η Μόρφου κέντρο προόδου, ανάπτυξης και ευημερίας.

Παράλληλα, η σημαντική δραστηριοποίηση, που αναπτύξατε μετά την προσφυγοποίηση, υπήρξε βασικός παράγοντας της ανασυγκρότησης του Κράτους μας και της εξελικτικής του πορείας μετά την τουρκική εισβολή. Παρά τις δυσκολίες, τις κακουχίες και τις τραγικές συνέπειες του εκτοπισμού, που βιώσατε στον μέγιστο βαθμό, μέσα από την ενότητα, την πίστη, την υπομονή, την επιμονή και τη δημιουργικότητά σας, καταφέρατε να ορθοποδήσετε στις ελεύθερες περιοχές, κρατώντας παράλληλα άσβεστη τη μνήμη της Μόρφου, την ιστορική της ταυτότητα, τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις της. Στην πορεία αυτή συνέβαλαν, και συνεχίζουν να συμβάλλουν, μέσα από το ήθος, τις επιδόσεις και τη συνεισφορά τους, όσοι και όσες βραβεύουμε και τιμούμε απόψε.

Αγαπητοί/ές απόφοιτοι/απόφοιτες, αγαπητοί/ές αθλητές/αθλήτριες, αγαπητοί/ές αφυπηρετήσαντες και αφυπηρετήσασες εκπαιδευτικοί, αγαπητοί/ές διακριθέντες/διακριθείσες στον διαγωνισμό εικαστικών τεχνών και ποίησης,

Οι διακρίσεις και η συνεισφορά σας αποτελούν σίγουρα πηγή έμπνευσης για τον κάθε ένα και την κάθε μία από εμάς. Είναι το καλύτερο παράδειγμα για τους νέους και τις νέες μας, αφού υποδεικνύουν την αξία του να αγωνίζεσαι, για να ξεπερνάς εμπόδια και δυσκολίες, για να πετυχαίνεις τους στόχους σου και να θέτεις καινούριους. Την ίδια στιγμή, έχοντας φάρο σε κάθε σας βήμα την κατεχόμενη κωμόπολή σας, σε όποια γενιά και αν ανήκετε, αποτελείτε παράδειγμα του πόθου και του αγώνα της επιστροφής στη γη που μας γέννησε και μας μεγάλωσε.

Τη μεγάλη αυτή προσπάθεια συνεχίζουμε και εντατικοποιούμε πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, η οποία, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, κρατά μοιρασμένη την πατρίδα μας, ένα ευρωπαϊκό κράτος, μια χώρα μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Στο πλαίσιο αυτό, η αποψινή εκδήλωση γίνεται πρόσταγμα συστράτευσης και εγρήγορσης. Αποτελεί μια πρώτης τάξης ευκαιρία να ενώσουμε για ακόμη μία φορά τη φωνή μας και να διατρανώσουμε την κοινή μας βούληση για απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου μας.

Οι εκατοντάδες νεκροί και αγνοούμενοί μας, οι χιλιάδες πρόσφυγες, η καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής μας κληρονομιάς, η συνεχιζόμενη αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα του νησιού μας συνιστούν, μεταξύ άλλων, τις τραγικές συνέπειες της εισβολής των Τούρκων που εξακολουθούν να ματώνουν την πατρίδα μας.

Ισχυρή βούλησή της Κυβέρνησης είναι η επίτευξη μας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, που θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα στον τόπο μας, δίδοντας την ευκαιρία σε όλους τους νόμιμους κατοίκους του να ζήσουν ξανά μέσα σε συνθήκες ασφάλειας, ειρήνης και ευημερίας. Στην προσπάθεια αυτή επενδύουμε σημαντικά στην Παιδεία μας.

Ως Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας στοχεύουμε στην οικοδόμηση ενός εκπαιδευτικού συστήματος που θα προωθεί τη δημιουργική και παραγωγική μάθηση, καθώς και την πνευματική ανάπτυξη των παιδιών και των νέων μας. Μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τις εκπαιδευτικούς μας επιδιώκουμε να δώσουμε στα παιδιά και στους/στις νέους/νέες μας όλα εκείνα τα εφόδια που θα τους επιτρέψουν να διαπρέψουν σε προσωπικό επίπεδο και να εξελιχθούν στους/στις αυριανούς/ές πολίτες, που θα συμβάλουν μέσα από το δημοκρατικό τους ήθος στην πρόοδο, στην ευημερία και στην απελευθέρωση της πατρίδας μας.

Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζουμε δυναμικά την καλλιέργεια του στόχου «Δεν ξεχνώ, αγωνίζομαι, διεκδικώ», ως χρέος μας στη νέα γενιά, το μέλλον αυτού του τόπου. Μέσω αυτού του στόχου, μαθαίνοντας από τα λάθη και τα τραγικά γεγονότα του παρελθόντος, επιδιώκουμε να ορίσουμε το μέλλον μας μέσα από την ομοθυμία και την ενότητα πράξεων, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τις σημαντικές προκλήσεις που καλούμαστε να διαχειριστούμε.

Αγαπητοί/ές νέοι και νέες,

Στα πρόσωπα σας αντικρίζουμε την Κύπρο που ονειρευόμαστε, την Κύπρο της έμπνευσης, της ανάπτυξης, της δημιουργίας, της υπερηφάνειας και της αυτοπεποίθησης.

Σας συγχαίρω θερμά για τις προσπάθειες και τις επιτυχίες σας. Συνεχίστε να προχωράτε αποφασιστικά προς την κατεύθυνση της επίτευξης των στόχων σας και να παλεύετε για να ζήσετε τη ζωή που έχετε ονειρευτεί.
Αγαπητοί και αγαπητές αφυπηρετήσαντες και αφυπηρετήσασες εκπαιδευτικοί,

Είσαστε άξιοι κάθε επαίνου, αφού για τόσα χρόνια εργαστήκατε ακούραστα, μεταλαμπαδεύοντας τις γνώσεις σας στους μαθητές και στις μαθήτριες σας, γαλουχώντας τους/τις, παράλληλα, με εκείνες τις αξίες, που τους/τις βοήθησαν να διαμορφώσουν ένα ακέραιο χαρακτήρα. Σας ευχαριστώ θερμά για την πολύχρονη αφοσίωσή σας και εύχομαι υγεία και ευτυχία στη νέα ζωή που σας περιμένει.

Κλείνοντας, εύχομαι σύντομα ο κοινός μας αγώνας για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας να ευοδωθεί, οι αίθουσες των σχολείων της Μόρφου να γεμίσουν ξανά με μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικούς, και οι δρόμοι και τα στενά της πανέμορφης κωμόπολης να πλημμυρίσουν ξανά από κόσμο.

(ΑΣ/ΜΣ)