Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-09-2024 18:32

Ο βουλευτής κ. Κυριάκος Χατζηγιάννη ολοκλήρωσε τις επαφές του στη Σερβία

Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου 2024

Ο Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ), βουλευτής κ. Κυριάκος Χατζηγιάννη, ολοκλήρωσε σήμερα την επίσκεψη του στη Σερβία,  που  πραγματοποίησε  υπό την ιδιότητα του Ειδικού Αντιπροσώπου της Συνέλευσης για την Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Στο πλαίσιο αυτό  ο κ. Χατζηγιάννη, είχε χωριστές συναντήσεις με την Αντιπρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Σερβίας κ. Marina Ragus, τον Υπουργό Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Δικαιωμάτων των Μειονοτήτων και του Κοινωνικού Διαλόγου, κ. Tomislav Zigmanov, τον Διευθυντή του Σέρβικου Γραφείου για το Κόσοβο και τα Μετόχια, κ. Petar Petkovic, τα μέλη της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπίας της Σερβίας στην Κ.Σ. ΟΑΣΕ, τον Πρόεδρο της Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών της Σερβίας, κ. Zoran Knezevic, καθώς και με εκπροσώπους τοπικών μη κυβερνητικών οργανώσεων. Ο κ. Χατζηγιάννη επισκέφτηκε επίσης τα γραφεία  της  Αποστολής του ΟΑΣΕ στη Σερβία όπου είχε συνάντηση με τον επικεφαλής της αποστολής, Πρέσβη κ. Jan Braathu.

Κατά τις  υπό αναφορά συναντήσεις o κ. Χατζηγιάννη αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων,  στον ρόλο της Κ.Σ. ΟΑΣΕ και στις αρμοδιότητές του ως Ειδικού Αντιπροσώπου της Συνέλευσης για την Νοτιοανατολική Ευρώπη. «Η Κ.Σ. ΟΑΣΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κύπριος βουλευτής, «αποτελεί πλατφόρμα προώθησης διαλόγου και συνεργασίας προς επίτευξη ειρήνης και ασφάλειας». Τόνισε δε ότι θα πρέπει να εξευρεθούν τρόποι περαιτέρω ενίσχυσης και προώθησης του διαλόγου συμβάλλοντας έτσι στη συμφιλίωση των λαών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και ειδικότερα των Δυτικών Βαλκανίων. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χατζηγιάννη αναφέρθηκε εκτενώς στη πρωτοβουλία του για καθιέρωση Διακοινοβουλευτικού Φόρουμ για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη εντός της Κ.Σ. ΟΑΣΕ, με στόχο την ενίσχυση της κοινοβουλευτικής αλλά και της ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Επισημαίνοντας ότι η πρόοδος που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια στον τομέα των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, θα πρέπει να συνεχιστεί και να ενισχυθεί, ο Κύπριος βουλευτής προέτρεψε για εντατικοποίηση των προσπαθειών για να ξεπεραστούν οι σχετικές  προκλήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο διαβεβαίωσε για την ετοιμότητα της ΚΣ ΟΑΣΕ να παράσχει κάθε δυνατή στήριξη. Τόνισε δε τη μεγάλη σημασία της παρουσίας του ΟΑΣΕ στην περιοχή μέσω της επιτόπιας Αποστολής του, ενώ υπογραμμίστηκε εκατέρωθεν η συμβολή της  Αποστολής του Οργανισμού στη Σερβία ως προς το θέμα των Δικαιωμάτων των Μειονοτήτων καθώς και η εξαιρετική συνεργασία μεταξύ της Αποστολής του ΟΑΣΕ και των εθνικών  θεσμών της της Σερβίας.

Ο Αντιπρόεδρος της Συνέλευσης ενημερώθηκε, εξάλλου, για τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα και συγκεκριμένα για τη λειτουργία των θεσμών, την περιφερειακή συνεργασία και τη πορεία ένταξης της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  Συναφώς  οι συνομιλητές του κ. Χατζηγιάννη αναφέρθηκαν στις συνεχιζόμενες προσπάθειες για προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας, ενώ αναγνώρισαν ότι η ένταξη της χώρας στην ΕΕ παραμένει πρωταρχικός στόχος και το πιο αποτελεσματικό κίνητρο για την προώθηση και ολοκλήρωση της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας στη χώρα.

Σε ό,τι αφορά στον διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας, ο κ. Χατζηγιάννη εξέφρασε την ανησυχία του για το αδιέξοδο σημειώνοντας ότι θα πρέπει να επιδειχθεί συνέχιση του διαλόγου, υπεύθυνη συμπεριφορά αλλά  και ετοιμότητα για εξεύρεση λύσης.

Αναφερόμενος, τέλος, στις πρόσφατες μαζικές διαδηλώσεις στη χώρα, ο κ. Χατζηγιάννη επισήμανε την ανάγκη υλοποίησης  μεταρρυθμίσεων σύμφωνα με τα συμπεράσματα και τις εισηγήσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Δημοκρατικών Θεσμών του ΟΑΣΕ (ODIHR).

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)