Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-09-2024 16:15

Παρέμβαση του βουλευτή κ. Λουκαΐδη στην Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για το θέμα των ξένων επεμβάσεων ως απειλή στη δημοκρατική ασφάλεια

Ο βουλευτής κ. Γιώργος Λουκαΐδης, μέλος της κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), συμμετείχε σε συνεδρία της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της Συνέλευσης στο Παρίσι, κατά την οποία συζητήθηκε προκαταρκτικό σχέδιο έκθεσης σχετικά με το ζήτημα των ξένων επεμβάσεων ως απειλή στην δημοκρατική ασφάλεια. Στη συζήτηση συμμετείχαν εμπειρογνώμονες, ειδικοί σε θέματα επικοινωνιών και αναχαίτισης παγκόσμιων απειλών από το Κέντρο Αριστείας του ΝΑΤΟ και την Εταιρεία ΜΕΤΑ.

Σε παρέμβασή του, ο κ. Λουκαΐδης επισήμανε ότι στην προσπάθεια των κρατών μελών της Συνέλευσης να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης και της προπαγάνδας, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να τεθεί θέμα περιορισμού του δικαιώματος στην ελευθερίας της έκφρασης, ενός δικαιώματος που προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.  Επιπλέον, τόνισε ο Κύπριος βουλευτής, θα πρέπει να καταπολεμηθεί με τον ίδιο τρόπο κάθε μορφή προπαγάνδας και παραπληροφόρησης, από όπου και αν αυτή προέρχεται, ώστε να αποφευχθούν πολιτικές δύο μέτρων και δύο σταθμών.

Ο κ. Λουκαΐδης διερωτήθηκε εξάλλου κατά πόσο ο μεγάλος αριθμός παράνομων στρατιωτικών επεμβάσεων εναντίον κυρίαρχων κρατών ή ανατροπής κυβερνήσεων που έχουν λάβει χώρα κατά τις τελευταίες δεκαετίες δεν αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της ανεξαρτησίας τους και επομένως μία από τις πιο ξεκάθαρες μορφές ξένης επέμβασης.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε ότι πολιτικές μονομερών οικονομικών κυρώσεων, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, όπως στην περίπτωση της Κούβας ή ελέγχου των οικονομικών θεσμών μίας χώρας από ξένες δυνάμεις, αποτελούν μία επίσης εμφανή και τελικά επιβλαβή μορφή ξένης επέμβασης.

Επομένως, κάτι που θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν κατά την σύνταξη της έκθεσης, επισήμανε ο κ. Λουκαΐδης, είναι η ανάγκη διεύρυνσης του ορισμού της «ξένης επέμβασης», ώστε αυτός να συνάδει με τη σύγχρονη πραγματικότητα, χωρίς οι συστάσεις της έκθεσης να επηρεάζουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το θεμελιώδες δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)