Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-09-2024 16:17

Ευρωπαϊκή διάκριση για τη θεματική διαδρομή Αφροδίτη στην Κοινότητα Ίνειας

Επιλέχθηκε ανάμεσα σε 297 έργα για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Δημόσιων Χώρων

Η θεματική διαδρομή Αφροδίτη στην Κοινότητα Ίνειας κατέκτησε μια σημαντική διάκριση, αφού επιλέχθηκε ανάμεσα στα 25 καλύτερα έργα για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Δημόσιων Χώρων (European Prize for Urban Public Space) για το 2024. Το έργο διακρίθηκε ανάμεσα σε 297 υποβολές από 30 χώρες, επιβεβαιώνοντας την υψηλή ποιότητα και την καινοτομία της παρέμβασης στον αστικό δημόσιο χώρο.

Το έργο υλοποιήθηκε από την Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου, στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου, με χρηματοδότηση από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η θεματική διαδρομή Αφροδίτη αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα διατήρησης και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου, προσφέροντας ταυτόχρονα έναν αναβαθμισμένο δημόσιο χώρο για την κοινότητα της Ίνειας.

Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Δημόσιων Χώρων, το οποίο διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από το Κέντρο Σύγχρονου Πολιτισμού της Βαρκελώνης (CCCB), αποσκοπεί στην αναγνώριση και την προβολή έργων που δημιουργούν, ανακτούν και βελτιώνουν τους δημόσιους χώρους στις ευρωπαϊκές πόλεις. Η διάκριση αυτή αναδεικνύει την αξία του αστικού δημόσιου χώρου ως έναν χώρο ανοιχτό και προσβάσιμο για όλους τους πολίτες, προάγοντας την κοινωνική συνοχή και την πολιτιστική ταυτότητα των πόλεων.

Το Βραβείο Δημόσιων Χώρων διαφέρει από άλλες πρωτοβουλίες, καθώς δεν επικεντρώνεται αποκλειστικά στους αρχιτέκτονες ή στα έργα αστικής κλίμακας. Αντιθέτως, δίνει έμφαση στη βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών αναγνωρίζοντας ότι οι παρεμβάσεις, είτε είναι μεγάλες είτε μικρές, στοχεύουν στην αναβάθμιση των δημόσιων χώρων.

Η επιλογή της θεματικής διαδρομής Αφροδίτη ανάμεσα στα 25 καλύτερα έργα αντικατοπτρίζει ταυτόχρονα την ευρωπαϊκή διάσταση του έργου και τη συμβολή του στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και την προώθηση της τοπικής ταυτότητας. Η διάκριση αυτή αποδεικνύει, επιπλέον, την προσπάθεια της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου για προώθηση της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και της κοινωνικής ευημερίας μέσω της αξιοποίησης των δημόσιων χώρων.

Η συμμετοχή της Κύπρου και η διάκριση της θεματικής διαδρομής Αφροδίτη στον διαγωνισμό ενισχύει την θέση της χώρας ως πρωτοπόρος στον τομέα της δημόσιας αρχιτεκτονικής και του αστικού σχεδιασμού.

  

(ΜΚυ)